Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τέσσερα πυροσβεστικά Canadair για να βοηθήσουν την Ελλάδα να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές που μαίνονται για τρίτη ημέρα την Τετάρτη, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν για άλλον έναν έκτακτο καύσωνα.

Η απόφαση έρχεται την ώρα που ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να πλήττουν τη νότια Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά ρεκόρ.

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη, κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα της ποτέ την Τρίτη, καθώς οι θερμοκρασίες στο κέντρο της πόλης ανέβηκαν στους εκπληκτικούς 41,8 βαθμούς Κελσίου (107,24 Φαρενάιτ) — ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,7 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον περασμένο Ιούνιο.

Τα επίπεδα υδραργύρου στη Χιρόνα στην περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας έφτασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι θερμοκρασίες στο Βερντέν στη βορειοανατολική Γαλλία έφτασαν τους 40,6 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Η πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη πιστεύεται ότι ήταν 48,8 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκε κοντά στην αρχαία πόλη των Συρακουσών στις ακτές της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός πιστεύει ότι αυτό το ρεκόρ θα μπορούσε σύντομα να καταρριφθεί, καθώς ο καύσωνας αναμένεται να ενταθεί.

Έρχεται λίγο αφότου ο πλανήτης κατέγραψε την πιο ζεστή του μέρα από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία για τρίτη φορά μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα είδαν τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι το πρόσφατο κύμα παγκόσμιων ρεκόρ θερμότητας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα και βαθύτερα.

Η Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μέσω Twitter την Τρίτη ότι η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ — ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Σε απάντηση, η ΕΕ είπε ότι είχε αναπτύξει τέσσερα πυροσβεστικά Canadair από τον στόλο της με έδρα τη Γαλλία και την Ιταλία για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών που καταστρέφουν τη δυτική Αττική στην Ελλάδα. Το μπλοκ έστειλε επίσης πυροσβέστες με έδρα τη Ρουμανία.

Διαβάστε περισσότερα