Είναι μόλις Σεπτέμβριος του 2021 και η Tesla, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, έχει σχεδόν ήδη ξεπουλήσει.

Όλα τα μοντέλα των Tesla Model 3 και Model Y που θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του φετινού έτους έχουν ήδη παραγγελθεί και είναι sold out, κυρίως μέσω internet, και οι νέοι αγοραστές τους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Το πρόβλημα προέρχεται από την παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών hardware που αναγκάζουν την πλειοψηφία των κατασκευαστών να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Tesla: Sold out μέχρι το 2022

Στο website της εταιρείας, τα μοντέλα συγκεκριμένων οχημάτων έχουν χρόνο αναμονής τριών μηνών ή περισσότερο ενώ, για παράδειγμα, εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης για το Model 3 είναι ο Δεκέμβριος.

Όσοι θέλουν ένα SUV Model Y πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Τα υψηλότερα μοντέλα Model S και Model X της Tesla έχουν ακόμη μεγαλύτερο χρόνο αναμονής μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2022.

Tesla: Sold out μέχρι το 2022

Παράλληλα, η έκδοση «Performance» του Model εκτιμάται ότι θα φτάσει τον Νοέμβριο. Το ίδιο και η ίδια έκδοση του Model Y.

Τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, δήλωσε στους επενδυτές, κατά τη διάρκεια των κερδών της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο, ότι «η προμήθεια τσιπ είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην παραγωγή μας. Είναι δύσκολο για εμάς να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό γιατί ουσιαστικά είναι εκτός του ελέγχου μας».

«Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, οι ρυθμοί ανάπτυξής μας θα καθοριστούν από το πιο αργό τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού μας», συμπλήρωσε.

Η Tesla απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Τύπου σχετικά με τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις παράδοσης.

Tesla: Πιο ακριβά από τα καινούργια τα μεταχειρισμένα

Πιο ακριβά από τα καινούργια τα μεταχειρισμένα

Στο μεταξύ, τα μεταχειρισμένα Tesla είναι πιο δύσκολο να βρεθούν από ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι τιμές να έχουν «εκτοξευθεί».

Μια ιστοσελίδα στις ΗΠΑ πουλά ένα Model 3 με 8.500 χιλιόμετρα στην τιμή των 58.590 δολαρίων (49.737 Ευρώ), τη στιγμή που ένα καινούριο Model 3 με τις ίδιες προδιαγραφές και εξοπλισμό κοστίζει 39.990 δολάρια (33.947 Ευρώ)!

Επίσης, ένα Model Y με 9.650 χιλιόμετρα πωλείται 48.880 Ευρώ, ενώ η τιμή του καινούριου είναι 45.825 Ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς της αμερικανικής αγοράς μεταχειρισμένων, το πρόβλημα θα ενταθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες – και για όσο διάστημα η Tesla, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παράδοση νέων αυτοκινήτων.