Ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία, έξω από το Βερολίνο, που εντάσσεται στους κόλπους του κορυφαίου συνδικάτου της χώρας, το IG Metall, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, αλλά και σοβαρό φόρτο εργασίας στη μονάδα αυξάνεται συνεχώς, εξέλιξη που έχει προκαλέσει δυσφορία στα στελέχη της μονάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το IG Metall σε ανακοίνωση του καταγγέλλει πως οι ελλείψεις προσωπικού και η ανεπάρκεια στους κανόνες ασφαλείας της μονάδας οδηγεί σε συχνές απουσίες εργαζομένων λόγω ασθενείας. Μάλιστα υποστηρίζει πως δεν είναι σπάνιο το γεγονός έως και το 30% του προσωπικού να βρίσκεται σε άδεια ασθενείας λόγω των προβλημάτων αυτών.

Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου συναντήθηκαν χθες με εργαζομένους στην πύλη του εργοστασίου αλλά και σε γειτονικά πρατήρια, μοιράζοντας φυλλάδια και κονκάρδες που ανέφεραν τη στήριξη του IG Metall στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και δίκαιου χώρου εργασίας στην Tesla.

Από την άλλη πλευρά διευθυντικά στελέχη της μονάδας κάλεσαν τις ομάδες τους σε συνάντηση την Κυριακή το βράδυ, στην οποία σε μια… χαλαρή συζήτηση (στην οποία προσφέρθηκε και φαγητό), τους μίλησαν για τις «αμφιλεγόμενες μεθόδους» και τα πραγματικά κίνητρα του IG Metall.

«Η νομοθεσία δίνει σε όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα να οργανωθούν σε συνδικάτο και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους αυτό στους χώρους εργασίας τους. Αυτό ισχύει και για την Tesla, στο Βρανδεμβούργο» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Reuters, ο Ντερκ Σούλτσε του IG Metall.

Σημειωτέον πως ο Έλον Μασκ δεν έχει κρύψει ποτέ τη δυσφορία του για την εμφάνιση συνδικαλιστικών πρακτικών στις εταιρείες του, ειδικά δε, στην Tesl,a στη Γερμανία, όπου ο ρόλος των συνδικάτων είναι ισχυρός. Μάλιστα είχε συγκρουστεί ανοιχτά με τα γερμανικά συνδικάτα στο παρελθόν, για την εφαρμογή των κανόνων κατά της πανδημίας επιδιώκοντας την υποχρεωτική παρουσία του προσωπικού στα γραφεία, πολύ πριν οι αρχές άρουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα.

Το Reuters στο δημοσίευμα του υποστηρίζει ότι κατάφερε να μιλήσει με 12 εργαζόμενους του εργοστασίου. Από αυτούς τέσσερις δήλωσαν ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας, ενώ οι οκτώ υποστήριξαν πως η πίεση που δέχονται είναι πολύ ισχυρή, με κάποιους να αναφέρονται και σε υψηλή συχνότητα ατυχημάτων, όπως και σε προβλήματα στις καταβολές των υπερωριών. Δύο δε, εργαζόμενοι υποστήριξαν πως τους απαγορεύεται να μιλούν στα media.

Διαβάστε ακόμη: