Στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα θα αναδειχθεί σύντομα ο Αγιος Ευστράτιος, χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στο νησί και αναμένεται να μπει στην… πρίζα εντός του καλοκαιριού ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του.

Μπορεί η Ιστορία να αποδείχθηκε στο παρελθόν σκληρή για τον Αϊ-Στράτη και τους ανθρώπους του, όμως πλέον ο άλλοτε τόπος εξορίας γυρίζει σελίδα ακολουθώντας τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και μετατρέπεται σε πόλο έλξης για ψαγμένους επισκέπτες της διεθνούς τουριστικής σκηνής που αναζητούν «πράσινους» προορισμούς.

Οι εγκαταστάσεις

Ο ακριτικός Αϊ-Στράτης των περίπου 250 κατοίκων, το πιο απομακρυσμένο από στεριά νησί του Αιγαίου, μπήκε στο… τρένο της μετάβασης προς την ενεργειακή αυτονομία. Ηδη έχουν εγκατασταθεί ένας αιολικός σταθμός ισχύος 0,9 MW (μεγαβάτ), ένας φωτοβολταϊκός μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW, συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh (μεγαβατώρες), σταθμός για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής και προμήθειας ενέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υβριδικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από ΑΠΕ στο Νησί του Αγ. Ευστρατίου», ο μικρός Αϊ-Στράτης μετατρέπεται στο πρώτο πράσινο νησί της χώρας, με διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους, χάρη στην καινοτομία του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και στην τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Με την εγκατάσταση του πρωτοποριακού Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η παραγωγή ενέργειας του υβριδικού σταθμού ώστε να καλύπτεται η ζήτηση ρεύματος του νησιού και να αξιοποιείται αποτελεσματικά η πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ από το φορτίο του συστήματος τηλεθέρμανσης.

Πηγή εμπειρίας 

Το σύστημα ελέγχου θα συνεργάζεται με τον τοπικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο που θα καθιστά δυνατή την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού μέσω τριών διακριτών καταστάσεων: λειτουργία του υβριδικού σταθμού μαζί ή χωρίς τον τοπικό σταθμό παραγωγής και λειτουργία μόνο του τοπικού σταθμού παραγωγής.

Με τη λειτουργία του έργου, εκτός από την κάλυψη, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%, των ετήσιων αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από ΑΠΕ, θα περιοριστεί σημαντικά η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περισσότερο από 1.000 τόνους ετησίως.

Επίσης, το project, εκτός από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προσφέρει, θα αποτελέσει πηγή εμπειρίας για τη μελλοντική υλοποίηση παρόμοιων έργων πολύ υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ σε άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Εφέτος η λειτουργία 

Οι εργασίες από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που ορίστηκε ανάδοχος του έργου έπειτα από διαγωνισμό, βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσής τους. Εχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας, του φωτοβολταϊκού σταθμού και του υποσταθμού μέσης τάσης ΑΠΕ, όπως και η κατασκευή του δικτύου τηλεθέρμανσης και η εγκατάσταση των θερμικών υποσταθμών των καταναλωτών.

Τέλος, έχουν τελειώσει οι εργασίες του γηπέδου τηλεθέρμανσης και συγκεκριμένα ο υποσταθμός ζεύξης και η διασύνδεσή του με τον υποσταθμό μέσης τάσης, η μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο σταθμός παραγωγής θερμού νερού, οι δεξαμενές αποθήκευσής του και η σύνδεσή του με το δίκτυο τηλεθέρμανσης του νησιού (κλειστό κύκλωμα κυκλοφορίας νερού) κ.λπ.

Αμέσως μετά από τη σύνδεση τού Τοπικού Σταθμού Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκρότημα στεγασμένων πεδίων Μέσης Τάσης ακολουθεί η σύνδεση του Υβριδικού Σταθμού και η ηλέκτρισή του για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του έργου.

Συγκεκριμένα, η ηλέκτριση αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού με στόχο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές στο νέο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού και να ξεκινήσει και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη