Στην πορεία της υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας. αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Όπως δήλωσε, το έργο που εντάσσεται στο τριπλό ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοπρατήθηκε το 2013, αλλά για διάφορους λόγους ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2021 και εντός δύο ετών παραδόθηκε, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τη πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη ΜΕΑ.

Ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις λύσεις που έδωσε στα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο και πρόσθεσε ότι ελπίζει και η νέα διοίκηση να κάνει το ίδιο.

Γ. Αγραφιώτης: Ξεπερνάμε τους συμβατικούς στόχους – Το 2024 η πλήρης λειτουργία του τριπλού ΣΔΙΤ

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε ότι η εν λόγω μονάδα είναι μία από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς διαβούλευσης προτάθηκε από τους φορείς τι είναι το καλύτερο και η ΤΕΝΕΡΓ το εφάρμοσε.

Για τη μονάδα στην Παλαιοχούνη επισήμανε ότι λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις και καλύπτει ήδη τους δείκτες απόδοσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι πρόκειται για το ΣΔΙΤ με το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με έργα ίδιο τύπου, ενώ η ενέργεια που παράγει είναι διπλάσια από αυτή που καταναλώνει.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, ήδη γίνεται εξαγωγή δευτερογενών προϊόντων στο εξωτερικό όπως Γερμανία και Πορτογαλία.

Για τις άλλες δύο μονάδες, δήλωσε ότι θα λειτουργούν πλήρως εντός του 2024 λειτουργούν, ενώ από το Σεπτέμβριο το 100% των απορριμμάτων υφίστανται μία σωστή διαχείριση. Κλείνοντας ανέφερε ότι το έργο δεν είναι φαραωνικό, αλλά φαραωνικό ήταν το πρόβλημα που έλυσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρελθόν οι άθλιες χωματερές – Η Ελλάδα από ουραγός πρωτοπόρος στα απορρίμματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι άθλιες χωματερές γίνονται πλέον παρελθόν και ότι ένα πρόβλημα γίνεται προωθητικός μοχλός για τους κατοίκους και την Περιφέρεια.

Για τη μονάδα στη Παλαιοχούνη δήλωσε ότι απαλλάσσει την περιφέρεια από το περιβαλλοντικό βάρος, ενώ αφαιρεί και από τους φορολογούμενους το πρόσθετο οικονομικό βάρος που προκαλούσαν τα πρόστιμα της ΕΕ για τη μη ορθή διαχείριση απορριμμάτων. Επίσης, μέσω της ΜΕΑ παράγεται πράσινη ενέργεια, και δημιουργείται δευτερογενές καύσιμο.

Επιπλέον η λειτουργία της ΜΕΑ έχει πρόσθετα οφέλη για την εθνική οικονομία, όπως η αύξηση των εξαγωγών, αλλά και τοπικά καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου.

Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για μία επιτυχία της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων. Έδωσε συγχαρητήρια στον απερχόμενο περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος παρά τα μεγάλα προβλήματα έδωσε λύση σε ένα έργο που είχε κολλήσει για μία δεκαετία καθώς, όπως σχολίασε “υπήρχαν αντιδράσεις κάποιων καλόπιστων, κάποιων όχι και τόσο.”

Για το νέο Περιφερειάρχη, κ. Δημήτρη Πτωχό, ανέφερε:

Πιστεύω ότι θα συνεχίσει την ίδια καλή δουλειά, καθώς ο καθαρός αέρας και η τιμή του ρεύματος δε γνωρίζει κομματικές παρατάξεις, όπως και η ντροπή για την εικόνα της Περιφέρειας.

Όσον αφορά την ΜΕΑ πρόσθεσε:

Με το έργο επιτυγχάνεται σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς στην πλήρη λειτουργία θα καλύπτει ανάγκες για 6.000 νοικοκυριά, ενώ η υπεραπόδοση της μονάδας συνεπάγεται μείωση των δημοτικών τελών διακομιδής.

Για τη χρηματοδότηση του έργου αξιοποιήσαμε 65 εκατ. ευρώ από την ΕΕ με πολλές δυσκολίες ενώ ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο της απένταξης απειλή απένταξης. Η μονάδα της Παλαιοχούνης δικαιώνει τα ΣΔΙΤ.

Για την πολιτική που έχει χαραχθεί για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο είπε:

“Έχουμε συντάξει μία συνεκτική πολιτική που στηρίζεται στο ΠΕΣΔΑ, το οποίο διαρκώς επικαιροποιείται και στόχος είναι έως το 10% τα απορρίμματα που θάβονται να έχουν πέσει στο 10% των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το γενικό γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο που ξεκλείδωσε τα έργα απορριμμάτων”.

Το τριπλό ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκεύασε και εγκαινιάζει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας εντάσσεται στο τριπλό ΣΔΙΤ αποβλήτων αξίας άνω των 160 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέλαβε η εισηγμένη από το 2021.

Η λειτουργία της ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2022, όταν υπεγράφη σχετική τροποποιημένη σύμβαση που επέτρεπε τη λειτουργία, επίσης, του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας.

Συνολικά το τριπλό ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που έχει λάβει χρηματοδότηση 62,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (σ.σ. με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια της ΤΕΝΕΡΓ) αφορά στην κατασκευή τριών μονάδων απορριμμάτων, δύο σταθμών μεταφόρτωσης και τριών χώρων υγειονομικής ταφής.

Οι τρεις ΜΕΑ, που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν στο σύνολο τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατασκευάστηκαν στην Αρκαδία (Παλαιοχούνη), τη Μεσσηνία και την Αργολίδα.

Με την εκκίνηση της λειτουργίας του τριπλού ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτρέπεται η ταφή του και θα αξιοποιείται το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών.

Επιπλέον, εκτρέπονται από την ταφή 200.000 χιλιάδες τόνοι υγρών αποβλήτων ετησίως. Επίσης, παράγεται πράσινη ενέργεια που αρκεί για την κάλυψη των αναγκών 6 χιλιάδων νοικοκυριών και θα αποτρέπεται η έκλυση 24 χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στα άμεσα οφέλη του έργου όσον αφορά τις θέσεις εργασίας εκτιμήθηκε ότι για την κατασκευή του δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, ενώ για τα επόμενα 27 έτη θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις.

Με το έργο αυτό δίνεται λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τουλάχιστον 3 δεκαετίες, ενώ καλύπτεται η κοινοτική οδηγία και οι μελλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ, καθώς επιτυγχάνονται υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις.

Πληροφορίες για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την 14.06.2018 υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η Σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του Έργου η οποία και τέθηκε σε ισχύ στις 29.01.2021.

Το Έργο αναπτύσσεται σε τρεις (3) Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει :

  • Τρεις (3) Μονάδες ΟΣΔΑ και ειδικότερα :
    • Τρεις (3) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)
    • Τρεις (3) Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
    • Δύο (2) Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)
  • Τρεις (3) Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ.
  • Έργα Βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ.

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Το έργο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).

Διαβάστε ακόμη: