Οριστικό τέλος στο απειλητικό κύμα με τις λεγόμενες «άδειες ευκαιρίας» στις ΑΠΕ, βάζει το ΥΠΕΝ. Το τελευταίο εξάμηνο αυτό το «κύμα αιτήσεων και εγκρίσεων αδειών» χωρίς οποιεσδήποτε εξασφαλίσεις πήρε μορφή χιονοστιβάδας και απειλεί την ισορροπία στον προγραμματισμό για τη μελλοντική ενεργειακή ευστάθεια της Ελλάδας, με το συνεχές εμπόριο και την αισχροκέρδεια πάνω στις άδειες.
Συνεπώς και η …άνωθεν εντολή ήταν σαφής: «να μπούν κανόνες, να διευκολυνθούν οι πραγματικοί επενδυτές, να μπούν κόφτες στους νταλαβεριτζήδες των ΑΠΕ!».
Συνεπώς στο ΥΠΕΝ έχει ήδη αποφασιστεί υποχρεωτική κατάθεση εγγυητικής επιστολής μαζί με την αίτηση για τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, ως δικλείδα ασφαλείας για την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο Κύκλο υποβολής, τον Ιούνιο.
ίσως μάλιστα το μέτρο να έχει και αναδρομική ισχύ, με εφαρμογή από τον Κύκλο υποβολής του Δεκεμβρίου 2020, «όπου έγινε ορυμαγδός και παρέλαση μεσαζόντων, μεταπωλητών και κάθε λογής νταλαβεριτζήδων με τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ» όπως μας βεβαίωσε κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ που πρόσθεσε: «για το Δεκέμβριο βέβαια θέλει κόσκινο αφού ήδη από τη ΡΑΕ πήραν έγκριση 1.544 αιτήσεις για έργα 35 MW, για τα οποία απομένει μόνο η καταβολή του τέλους έκδοσης ώστε να λάβουν Βεβαίωση Παραγωγού, οπότε χρειάζεται ειδικός χειρισμός τον οποίο και αναζητούμε».
Στο ΥΠΕΝ θα δημιουργηθεί ένα one stop shop, που θα λειτουργεί ως γρήγορος σταθμός διέλευσης για τους επενδυτές, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την ταυτότητα των έργων.
«Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στοχεύουν άμεσα την απλοποίηση των αδειοδοτικών βημάτων, με περιορισμό δικαιολογητικών για κάθε φάση, αλλά και με ψηφιοποιημένες διαδικασίες τόσο κατά την υποβολή, όσο και κατά την έκδοση όλων των αδειών» μας αποκαλύπτει η κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ.
Οι «επτά χρυσοί κανόνες» για τη διευκόλυνση των πραγματικών επενδυτών
Ενώ λοιπόν οι ευκαιριακοί –«τουρίστες» επενδυτές θα περικοπούν δραστικά για τους πραγματικούς επενδυτές στις ΑΠΕ ετοιμάστηκε πακέτο επτά κανόνων διευκόλυνσης και απλοποίησης, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και το οποίο περιλαμβάνει:
α) επιτάχυνση της εξέτασης από τον ΔΕΔΔΗΕ των αιτήσεων σύνδεσης, με ιδιαίτερο βάρος στην αξιολόγηση του ιδιοκτησιακού, που δημιουργεί και το μεγαλύτερο φόρτο στον Διαχειριστή.
β) επίσπευση των έργων σύνδεσης από τους Διαχειριστές, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν παράπονα ότι συχνά εξαντλείται η διορία του 12μηνου.
γ) ριζικό περιορισμό στις τροποποιήσεις των έργων, οι οποίες ουσιαστικά έχουν ως αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
δ) διαχείριση των ομαδικών αιτημάτων «μικρών» έργων στον ΑΔΜΗΕ, τα οποία με τη συσσώρευση τους στον Διαχειριστή, έχουν μπλοκάρει τα μεγαλύτερα έργα που «έρχονται» με Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ
ε) δραστική μείωση της παρελκυστικής τακτικής των διαχειριστών σε σχέση με την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, ώστε να μπορεί να ηλεκτροδοτείται σταδιακά ένα αιολικό έργο, καθώς και για την εξάρτηση της Σύμβασης Σύνδεσης με την Άδεια Εγκατάστασης.
στ) επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην υλοποίηση έργων σε δασικές εκτάσεις, με τις απαρχαιωμένες πλέον προδιαγραφές στη δασική οδοποιία και τα εμπόδια που μπαίνουν με τις μελέτες αναδάσωσης και
ζ) δραστική μείωση διοικητικών αποφάσεων (κυρίως Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αρχαιολογίας) στην οριστική προσφορά σύνδεσης χωρίς να θίγεται η ουσία των πραγματικών ελέγχων σε κάθε έργο ΑΠΕ.
«Στην απλοποίηση της πρώτης φάσης προχωρήσαμε στην κατάργηση της άδειας παραγωγής, αλλά τώρα περνάμε μία σειρά από ρυθμίσεις που επιλύουν τα καθημερινά αγκάθια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην ωρίμανση των έργων τους και επιταχύνονται κατά πολύ οι χρόνοι που απαιτούνται για την αδειοδότηση» μας λέει ο ίδιος κορυφαίος παράγων του ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα απαιτείται κατά 40% μικρότερος αριθμός δικαιολογητικών και διοικητικών αποφάσεων και πολύ συντομότερος χρόνος για την οριστική προσφορά σύνδεσης με συγκεκριμένα dead line, μέχρι την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.