Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο, βάζοντας τέλος σε μια εποχή ιστορικά υψηλού κόστους δανεισμού, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Τον Σεπτέμβριο, η Fed είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, τη Riksbank της Σουηδίας, την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα του Μεξικού και άλλες τράπεζες στη μείωση των βασικών επιτοκίων, τα οποία διατηρούνται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.
Οι αγορές χρήματος είχαν ήδη αποτιμήσει πλήρως τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πορεία της χαλάρωσης που ακολουθεί.
Στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell όχι μόνο δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στο να κάνει «ό,τι» μπορεί για να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να συνεχίσει την πρόοδο στον πληθωρισμό.
Υψηλές προσδοκίας
Η τρέχουσα τιμολόγηση υποδηλώνει υψηλές προσδοκίες για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Αυτό θα διατηρήσει τη Fed περίπου σε ευθυγράμμιση με τους ομολόγους της, παρά το γεγονός ότι κινείται αργότερα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος- και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά τρεις φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες βλέπουν περαιτέρω συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον στις αρχές του 2025, ακόμη και όταν η εμμονή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών συνεχίζει να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Τι σημαίνει για αγορές και οικονομία
Για την παγκόσμια οικονομία, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα επικρατήσει σε γενικές γραμμές ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, μαζί με σημαντικά μειωμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, η πρόσφατη έξαρση του φόβου για ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, και παρά την αδυναμία που υπάρχει σε μεγάλες οικονομίες με προσανατολισμό στη μεταποίηση, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο με έμφαση στις υπηρεσίες καταγράφει σταθερή ανάπτυξη.
Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές είναι λιγότερο σαφές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, όπως μετριούνται στον περιφερειακό δείκτη Stoxx 600 , ανέκαμψαν το 2023 απ ό την ύφεση του 2022 και κέρδισαν σχεδόν 10% από το έτος έως σήμερα για να φθάσουν σε ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 είναι 17% υψηλότερα μέχρι στιγμής το 2024.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – ο οποίος εκτοξεύθηκε εν μέσω της παγκόσμιας πτώσης των μετοχών στις αρχές Αυγούστου – έχει επιστρέψει κάτω από το μέσο όρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Beat Wittmann, πρόεδρος και εταίρος της Porta Advisors, στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.
Νομίσματα
Στις αγορές συναλλάγματος, η προσοχή θα παραμείνει στην αλληλεπίδραση μεταξύ του πληθωρισμού, των προσδοκιών για τα επιτόκια και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε στο CNBC η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Rabobank.
Εάν το ευρώ αυξηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, «η αποπληθωριστική επίπτωση μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», δήλωσε η ίδια.