Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  κ Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε αρχικά τους λόγους που υπήρξαν αλλαγές σε Μ.Βρετανία και Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca: Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη ενώ στη Γερμανία εγκρίθηκε εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια και άνω. Οι αλλαγές, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Επίσης, έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ο δεύτερη δόση με εμβόλιο διαφορετικό της πρώτης. Η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων.

theodoridou_themistokleous_main

Γενικότερα, το θέμα της εναλλακτικής δεύτερης δόσης είναι υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα χορήγησης άλλου εμβολίου ως εναλλακτικού, όμως μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, συστήνεται η 1η και η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Εμβολιασμός των παιδιών

Ανέφερε ότι όλες οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει μελέτες. Από την Pfizer γίνονται μελέτες για άτομα από 16 ετών και θα συνεχιστούν για άτομα από 12 έως 15 ετών.

«Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κορωνοϊό είναι μικρός, επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο ότι έτσι θα μπορούσε να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία κλπ.» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «Στον Καναδά αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών».

Η αποδοχή και εφαρμογή εμβολιασμού στα παιδιά πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων που είναι πιο κρίσιμο να καλυφθούν.

Αιμοδοσία

Ο κορωνοϊός δεν μεταβιβάζεται με το αίμα, ενώ οι ανάγκες για αίμα είναι μία συνεχής ανάγκη. Δεν συνιστάται έλεγχος για κορωνοϊό στους αιμοδότες. Μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 μέρες μετά την ανάρρωση, ενώ αν έχουν εμβολιαστεί μπορούν αμέσως μετά.

Η αιμοδοσία είναι μία πράξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας και απαραίτητη στην εποχή της πανδημίας.

Θεμιστοκλέους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, δηλαδή του τρέχοντος μήνας, θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.