Τέλος εποχής για το ιστορικότερο πολυκατάστημα του Βερολίνου, εφάμιλλου του λονδρέζικου Harrods και της Galeries Lafayette στο Παρίσι. Μετά από 117 χρόνια λειτουργίας, το θρυλικό «Kaufhaus des Westens» ή απλώς KaDeWe υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης, που μεταξύ άλλων θα συμπαρασύρει και το επίσης εμβληματικό πολυκατάστημα Oberpollinger του Μονάχου και το Alsterhaus στο Αμβούργο.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο όταν η μία από τις δύο ιδιοκτήτριες εταιρείες, η Signa Holding του Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο (με κορυφαίες ιδιοκτησίες παγκοσμίως όπως το νεουρκέζικο Chrysler Building) οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Αν και το KaDeWe ανήκε σε χωριστή θυγατρική της Signa, o όμιλος όπως και η έτερη ιδιοκτήτρια εταιρεία του πολυκαταστήματος, η ταϊλανδέζικη Central Group δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας ενός από τα πλέον πολυτελή καταστήματα του κόσμου.

Στα έξοδα αυτά το μεγαλύτερο βαρίδι ήταν το κόστος των μισθωμάτων, που ανέβηκαν κατά 37% από την έναρξη της πανδημίας αντανακλώντας τη συνολική εκτίναξη των τιμών του real estate στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σημειωτέον πως τόσο το KaDeWe όσο και τα πολυκαταστήματα του Μονάχου και του Αμβούργου συνέχισαν να παρουσιάζουν υψηλές πωλήσεις παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Μάλιστα ειδικά το πολυκατάστημα-κόσμημα της πλατείας Βίτενμπεργκ αποτελεί και σημαντικό πόλο έλξης των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο όμιλος απασχολεί δε, περίπου 1.900 εργαζόμενους, που εύλογα ανησυχούν τώρα για τις θέσεις τους.

Πάντως, μιλώντας στα γερμανικά media, ο CEO του KaDeWE, Μίκαελ Πέτερσειμ δήλωσε πεπεισμένος πως η κήρυξη πτώχευσης θα συνοδευτεί με μια αναδιάρθρωση, ενδεχομένως με τη διασφάλιση νέων επενδυτών, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το μέλλον του ιστορικού γερμανικού πολυκαταστήματος.

Διαβάστε ακόμη: