Συνεχίζεται η σκληρή κόντρα μεταξύ Περιφέρειας-  Δήμων – ΔΕΔΔΗΕ για τις ευθύνες γύρω από το χάος που άφησε 250.000 νοικοκυριά στο σκοτάδι για πολλές ώρες και ημέρες. Φυσικά οι ίδιοι οι ταλαίπωροι πολίτες αδιαφορούν για το ποιος φταίει και θέλουν απλώς να έχουν φώς και νερό.

Με βάση τις επίσημες αλληλογραφίες που διοχετεύουν στη δημοσιότητα οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι (και σύντομα υπόλογοι έναντι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) για να καλύψουν τους εαυτούς τους, υπάρχει μέρος ευθύνης σε όλους, κάτι που έχει γίνει πλέον αντιληπτό και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για παράδειγμα η ΚΕΔΕ σημειώνει  ότι «οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους. Άλλωστε και με έγγραφο από τις 15 Ιανουαρίου προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει».

Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα επικαλείται  το ίδιο ακριβώς έγγραφο (!) της 15ης Ιανουαρίου  για να πεί ότι ο Διαχειριστής είχε μεριμνήσει να ενημερώσει έγκαιρα τους Δήμους των Βορείων Προαστίων, ζητώντας άδεια για να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων αλλά όμως Περιφέρεια και Δήμοι «αγρόν ηγόρασαν».

Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ μας έλεγαν πως «είναι αστείοι οι  ισχυρισμοί ότι οι Δήμοι δεν γνώριζαν για το ζήτημα και δεν  αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Αλώστε με το ίδιο έγγραφο είχαμε ζητήσει από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και βοήθεια ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενες εργασίες για το κλάδεμα των δέντρων αλλά δεν ανταποκρίθηκαν».

Σε κυβερνητικό επίπεδο η μόνη δημόσια αντίδραση ήταν του  κ. Μάκη Βορίδη που ως υπουργός Εσωτερικών κάλυψε τους Δήμους και τα «έχωσε» στον ΔΕΔΔΗΕ.

Αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου όπως διέρρευσε ακούστηκαν «βαριές κουβέντες προς όλους» όταν τα μεσάνυχτα της Τρίτης πληροφορήθηκαν την έκταση και το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και το παιχνιδάκι «δεν φταίω εγώ, ο διπλανός μου!». Κατάλαβαν πάντως πολύ καλά πως ευθύνη έχουν όλοι αυτοί οι φορείς, ο καθένας την αναλογία του και γι αυτό ετοιμάζουν το νέο Θεσμικό Πλαίσιο με «ακριβή καταμερισμό αρμοδιοτήτων ώστε να ξέρει καθένας τι να κάνει και να αναλαμβάνει και την ευθύνη». Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

https://radar.gr/article/75622/petsas-nomothetiki-protovoylia-gia-ksekatharisma-armodiotiton-meta-to-pingk-pongk-eythynon