Ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, παρουσία της βασίλισσας Καμίλα και μελών άλλων βασιλικών οικογενειών, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Γουίνδσορ.

Τη διοργάνωση της επιμνημόσυνης δέησης έχει αναλάβει η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε στενή φιλική σχέση με πολλά μέλη του βρετανικού βασιλικού οίκου. Μάλιστα, είχε βαφτίσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.


Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία στο μνημόσυνο του νονού του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακύρωσε την εμφάνισή του την τελευταία στιγμή, επικαλούμενους «προσωπικούς λόγους».

Ποιοι άλλοι είναι παρόντες στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Στην επιμνημόσυνη δέηση για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο βρίσκονται, φυσικά, η σύζυγός του Άννα Μαρία και σύσσωμη η οικογένειά του.

Από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, το «παρών» δίνουν ο πρίγκιπας Άντριου με την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον, καθώς έχουν στενές σχέσεις με τους Γλύξμπουργκ.

Παρόντες είναι επίσης ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, όπως επίσης και ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος αλλά και η βασίλισσα Σοφία με την αδερφή της, Ειρήνη.

Όσο για τον βασιλιά Κάρολο, βρισκόταν στο κάστρο Γουίνδσορ νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αλλά έφυγε πριν αρχίσει η λειτουργία – με τη δεξίωση που θα ακολουθήσει να διοργανώνεται από τη βασίλισσα Καμίλα.

Με την «Ιθάκη» του Καβάφη αποχαιρετούν τον πατέρα τους τα παιδιά του τέως

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης ακολουθίας της Ευχαριστήριας Λειτουργίας για τη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Greek Royal Family», το πρώτο ανάγνωσμα θα κάνουν τέσσερα από τα παιδιά του τέως βασιλιά.

Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα, ο Νικόλαος, η Αλεξία και ο Φίλιππος θα εκφωνήσουν την «Ιθάκη» του Καβάφη.

Το κείμενο της «Αποκάλυψης» που θα διάβαζε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ

Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα εκφωνούσε το παρακάτω κείμενο από την «Αποκάλυψη». Όπως αναφέρει η Daily Mail, την θέση του Γουίλιαμ, ο οποίος ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα παραβρισκόταν στην επιμνημόσυνη δέηση, πήρε ο Παύλος Γλίξμπουργκ.

«Είδε έναν καινούριο ουρανό και μια καινούρια γη – επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη είχαν παρέλθει, και η θάλασσα δεν υπήρχε πια. Και είδα την αγία πόλη, την καινούργια Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό από τον Θεό, έτοιμη σαν νύφη στολισμένη για τον άντρα της. Και άκουσα μια δυνατή φωνή από τον θρόνο να λέει: ‘Βλέπετε, η κατοικία του Θεού είναι ανάμεσα στους θνητούς. Θα κατοικήσει μαζί τους- θα είναι λαοί του, και ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους- θα σκουπίσει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους. Ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια- το πένθος και το κλάμα και ο πόνος δεν θα υπάρχουν πια, γιατί τα πρώτα πράγματα έχουν παρέλθει’. Και εκείνος που καθόταν στον θρόνο είπε: ‘Βλέπετε, εγώ τα κάνω όλα καινούργια’. Επίσης, είπε: ‘Γράψτε αυτό, γιατί αυτά τα λόγια είναι αξιόπιστα και αληθινά’. Τότε μου είπε: Εντάξει! Εγώ είμαι το Άλφα και το Ωμέγα, η αρχή και το τέλος. Στους διψασμένους θα δώσω νερό ως δώρο από την πηγή του νερού της ζωής. Αυτοί που θα νικήσουν θα τα κληρονομήσουν αυτά, και εγώ θα είμαι ο Θεός τους και αυτοί θα είναι παιδιά μου. Εδώ τελειώνει το μάθημα».

Διαβάστε ακόμη: