Αυστηρό τελεσίγραφο έστειλε η Κομισιόν στην Κυπριακή κυβέρνηση στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε.
Οι κοινοτικοί, επίσημα πλέον απείλησαν ότι θα αποσύρουν την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, αν η Λευκωσία δεν συμμορφωθεί με όσα είχε προ καιρού συμφωνήσει
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές και σε μια κίνηση που έχει τη σημασία της καθώς έγινε δημόσια, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων, τα στελέχη της DG Energy κατέστησαν σαφές στη κυπριακή πλευρά ότι μετά και την απόφαση της ΡΑΕΚ το έργο δεν είναι πλέον βιώσιμο.
Και ότι αν αυτή δεν αλλάξει, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να πάρει πίσω τα grants των 657 εκατομμυρίων, ουσιαστικά τορπιλίζοντας το πρότζεκτ με ευθύνη των Κυπρίων.
Οι κοινοτικοί τεχνοκράτες επανέλαβαν, όσα ακριβώς είχε εκφράσει προ ημερών ως ανησυχία, ο ίδιος ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να αποσύρουν την ενίσχυση, χωρίς όμως ακόμη να διαφαίνεται ώριμο έδαφος για αποφάσεις.
Στη σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη η κυπριακή, όπως και η ελληνική πλευρά, αλλά και οι ρυθμιστές των δύο χωρών (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ), εκπροσωπήθηκαν αμιγώς σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τη Λευκωσία να παραπέμπει στην εξέταση των στοιχείων που έχει αποστείλει ο ΑΔΜΗΕ και στις συναντήσεις των επόμενων ημερών.
Η ΡΑΕΚ που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη κυπριακή κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει την απόφαση της προτού η πολιτική ηγεσία τοποθετηθεί ως προς τη βιωσιμότητα του έργου και ως προς τη συμμετοχή της χώρας στη μετοχική δομή του Great Sea Interconnector.
Σημαδιακή και η δήλωση Παπαναστασίου ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις, για το κατά πόσο θα συμμετάσχει η Κύπρος στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με ένα ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Όλα είναι πλέον ρευστά, ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία, στις 20 Ιουλίου, για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, με το Μαξίμου, να είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, σε συνεχή επαφή για το θέμα με το περιβάλλον του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η Αθήνα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί μια λεπτή άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μια δεν θέλει το θέμα να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο από την άλλη συνειδητοποιεί τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ένα γεωστρατηγικής σημασίας έργο, κάτι που δεν θα δυσαρεστούσε καθόλου τη γείτονα Τουρκία.
Η προ ημερών τοποθέτηση υπέρ μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου, που έκανε από το βήμα του Economist, ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευροασιατικές Υποθέσεις και γνωστός για τις σχέσεις του με το καθεστώς Ερντογάν, δεν έχει περάσει απαρατήρητη.
Οι πυκνές συναντήσεις επί κυπριακού εδάφους τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Ο ΑΔΜΗΕ, στη Λευκωσία, παρουσιάζει στον κ. Παπαναστασίου τη μελέτη κόστους- οφέλους, η οποία μιλά για επιβάρυνση 0,6 σεντς την κιλοβατώρα μεταξύ 2025-2030 ή περίπου 150 εκατ ευρώ στην εξαετία. Δηλαδή 25 εκατ. ανά έτος και με δεδομένο ότι μιλάμε για περίπου 500.000 καταναλωτές, αναλογούν στο καθένα γύρω στα 50 ευρώ το χρόνο ή 4 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό η μελέτη θα αξιολογηθεί από τρεις ειδικούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕΚ, επανεξετάζει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση της επίμαχης απόφασης, μαζί με τα στοιχεία που της απέστειλε τη Παρασκευή, και ενώ τα δύο μέρη πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου.
Το επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας ο πρόεδρος του ρυθμιστή Ανδρέας Πουλικάς.
Το κλίμα από την τηλεδιάσκεψη, δεν ήταν καλό. Κατέστη σαφές προς τη Λευκωσία ότι αν μέχρι τα μέσα Αυγούστου δεν έχουν κλείσει οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και δεν υπάρχει ορατότητα, το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αρκεί να πάρουν πάνω τους το ρίσκο και το κόστος μόνο οι έλληνες καταναλωτές.
Δίχως ανάκτηση του κόστους μέσω των λογαριασμών και των κυπρίων καταναλωτών, δημιουργείται, όπως έχει δηλώσει ο ΑΔΜΗΕ, μια αρνητική αξία 100 εκατ ευρώ στο έργο, επομένως ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει το Final Notice to Proceed στη Nexans και να αναλάβει την ευθύνη (liability) για το καλωδιακό τμήμα, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ ευρώ.
Επίσης δεν είναι αποδεκτό, η επιβάρυνση για τους μεν Έλληνες καταναλωτές να αρχίσει από το 2025 (όπως έχει αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ), αλλά για τους κύπριους – τους κύριους δηλαδή ωφελούμενους από το έργο – να ισχύσει εξαίρεση για δύο χρόνια, όπως διακινούν κάποια σενάρια, και οι αυξήσεις να αρχίσουν να περνούν από το 2027 – 2028 στους δικούς τους λογαριασμούς.
Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου «το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιθυμεί συμμετοχή στο έργο».
Άλλοι Κύπριοι τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον, όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Τα ΜΜΕ στην Κύπρο αρχίζουν και μιλούν ανοικτά για τοπικά συμφέροντα από το χώρο της ενέργειας που επιθυμούν να ναυαγήσει η διασύνδεση, φωτογραφίζοντας τους ιδιοκτήτες ΑΠΕ.
«Με τη διασύνδεση τα κέρδη τους θα περιοριστούν και τα περιθώρια ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, θα αυξηθούν υπέρ των καταναλωτών», όπως χαρακτηριστικά γράφουν κυπριακά ΜΜΕ.
Διαβάστε ακόμη