Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η φορτισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Σε θρίλερ έχουν μετατραπεί οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Σήμερα διεξήχθη μία μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία τέθηκαν όλα επί τάπητος, ακόμη και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του προέδρου σε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν να επαναλάβουν αύριο Τρίτη τη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί και ο Στέφανος Κασσελάκης, οποίος αρνήθηκε να συνδεθεί με τηλεδιάσκεψη, επικαλούμενος φόρτο εργασίας στο Λονδίνο όπου βρίσκεται.

Ωστόσο τα μέλη του Οργάνου διαμηνύουν ότι «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα» ενώ απαντούν ευθέως στις αιτιάσεις Κασσελάκη λέγοντας πως «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση-θρίλερ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στον 6ο όροφο, τα στελέχη συζήτησαν σε φορτισμένη ατμόσφαιρα το ζήτημα που ανέκυψε μετά το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Στ. Κασσελάκης.

Στο τραπέζι έπεσαν δύο προτάσεις: Η μία που πρότεινε να καταταθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου και η δεύτερη που πρότεινε να αναβληθεί το συνέδριο. Τα μέλη του οργάνου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε καμία από τις δύο προτάσεις και αποφάσισαν να επαναλάβουν αύριο τη συνεδρίαση προκειμένου να είναι παρών και ο πρόεδρος του κόμματος.

Τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν να επαναλάβουν αύριο Τρίτη τη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί και ο Στέφανος Κασσελάκης, οποίος αρνήθηκε να συνδεθεί με τηλεδιάσκεψη, επικαλούμενος φόρτο εργασίας στο Λονδίνο όπου βρίσκεται.

Είναι ενδεικτικό της περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας απαντούν σχεδόν λέξη προς λέξη στα όσα τους καταλόγισε ο κ. Κασσελάκης στην απαξιωτική για το όργανο επιστολή που έστειλε νωρίτερα, με την οποία διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να παραστεί στην Πολιτική Γραμματεία. Ο πρόεδρος του κόμματος στην επιστολή του επέμεινε στο ερωτηματολόγιο για την φυσιογνωμία ακόμη και το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος και δίνει ραντεβού στο έκτακτο συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη. Ο κ. Κασσελάκης υπενθυμίζει, επίσης, πως το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος «δεν είναι καταστατικό» και παραπέμπει στο «τακτικό Συνέδριο, που θα γίνει το φθινόπωρο, μετά τις ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό», αφήνει αιχμές κατά των μελών που ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση για «το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο» και όχι, μεταξύ άλλων, «για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους».

Τέλος, ο Στ. Κασσελάκης παραπέμπει στο Συνέδριο που ξεκινάει την Πέμπτη και καλεί τα μέλη της ΠΓ να σταματήσουν να «κυνηγάνε χίμαιρες» και «να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουν τον κόσμο».

Η Πολιτική Γραμματεία, απαντώντας στον κ. Κασσελάκη σε αυτόν το… άτυπο δημόσιο διάλογο (πρωτοφανή για ανώτατο καθοδηγητικό όργανο και τον εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος…) ξεκινά μιλώντας για τους αγώνες αγροτών και φοιτητών. Στη συνέχεια, η ΠΓ επισημαίνει την «τεράστια ευθύνη» που όπως αναφέρει έχουν «οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας».

Σημειώνει δε ότι στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωεκλογές.«πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο». Εξακολουθώντας τις αιχμές κατά Κασσελάκη σημειώνουν πως «Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο, για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας, για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας. Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος».

Για να καταλήξουν με σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος: «Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

Διαβάστε ακόμη: