Ένα από τα ερωτήματα που σχετίζονται με την εμβολιαστική διαδικασία είναι για το τείχος ανοσίας και αν τελικά χτίστηκε.

Πριν από έναν μήνα περίπου, για το τείχος ανοσίας αλλά και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είχε μιλήσεικ το Μέλος της Επιτροπής και παθολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, προτρέποντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Πιάνει» τον κορωνοϊό το τείχος ανοσίας;

Για την επιδημιολογική εικόνα και ότι ακόμα δεν έχουμε επιστρέψει στην πλήρη δραστηριότητα του φθινοπώρου, η κ. Γιαμαρέλλου είχε πει πως «δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται η επιδημία αυτή τη στιγμή και σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούμε να εμβολιαστούμε».

Αλλωστε, όπως είχε εξηγήσει μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «αυτός ο ιός είναι ένας ιός ο οποίος για να πεις, ότι πετυχαίνω, πρέπει να καλύψεις πάνω από το 90% του πληθυσμού, δεν ισχύει για αυτόν η ανοσία αγέλη».

«Για αυτούς τους ιούς, ειδικά για αυτόν τον ιό, δεν ξέρουμε καν αν ισχύει το τείχος ανοσίας», αναφέροντας πως επιθυμητό είναι να γίνουν εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό.

Τελικά, χτίστηκε το τείχος ανοσίας;

Μάλιστα, στο τείχος ανοσίας και την τρίτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σήμερα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι», ο κ. Θεμιστοκλέους για το τείχος ανοσίας είπε ότι «αυτό θα κριθεί».

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι».

«Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή», εξήγησε.

«Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. «Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά», σημείωσε.