Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς τεχνολογία, αλλά εργαλείο στρατηγικής υπεροχής για όσους κινηθούν έγκαιρα. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, σε μια περίοδο όπου το ψηφιακό ρήγμα ανάμεσα σε επιχειρήσεις που καινοτομούν και εκείνες που μένουν πίσω μεγαλώνει επικίνδυνα.
Πρώτη πρόταση ΣΕΒ: Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για AI
Σύμφωνα με την κ. Αικατερινάρη, ο ΣΕΒ θα προτείνει στην κυβέρνηση ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες και τις μεσαίου μεγέθους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πρόταση παρότρυνσης προς την Πολιτεία, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν παρά τις διεθνείς εξελίξεις.
Όπως δείχνει η έρευνα του ΣΕΒ «Σφυγμός του Επιχειρείν», πάνω από το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς την υιοθέτηση εργαλείων ΑΙ. Αυτό, κατά την ίδια, πρέπει να αλλάξει. «Η κατάλληλη στιγμή είναι σήμερα», λέει με νόημα.
Από την παραγωγή ως την εξυπηρέτηση πελατών
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αφορά μόνο κολοσσούς και developers. Αντιθέτως, βρίσκει πρακτικές εφαρμογές σχεδόν σε κάθε λειτουργία μιας επιχείρησης:
-
Βελτιστοποίηση παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας
-
Προληπτική συντήρηση εξοπλισμού
-
Ανάπτυξη προϊόντων και εμπειρία πελάτη
-
Κυβερνοασφάλεια και διαχείριση ρίσκου
-
Εξοικονόμηση ενέργειας
-
Υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού και λήψη αποφάσεων
Χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ΣΕΒ «ΑΙ στην πράξη»: από εταιρείες που δημιούργησαν εσωτερικές ακαδημίες ΑΙ μέχρι ψηφιακά spin-off όπως το CEM-AI, που παρέχουν λύσεις σε διεθνές επίπεδο.
Η εμπειρία δείχνει ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να είναι χαμηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Οι λεγόμενες «γρήγορες νίκες» ενισχύουν την εμπιστοσύνη και ανοίγουν δρόμο για μεγαλύτερα έργα.
ΣΕΒ: Η πρόκληση των μεσαίων επιχειρήσεων
Όπως επισημαίνει η Αικατερινάρη, οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους είναι οι πιο ευάλωτες: δεν έχουν τις υποδομές των μεγάλων ούτε την ευελιξία των μικρών. Γι’ αυτό ο ΣΕΒ σχεδιάζει εξειδικευμένες δράσεις για την υποστήριξή τους. Ανάμεσα σε αυτές:
-
AIforAll (σε συνεργασία με Google): εκπαίδευση εργαζομένων στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης
-
GenAI Bootcamp (με το ALBA): για στελέχη χωρίς τεχνικό υπόβαθρο
-
Business Days: συνεργασία με τεχνολογικές start-ups για στοχευμένες λύσεις
-
Οδηγός συμμόρφωσης NIS2 και επικείμενος οδηγός για ηθική στη χρήση AI
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν και σε data governance, δηλαδή στη σωστή διαχείριση των δεδομένων, που είναι το θεμέλιο κάθε εφαρμογής AI. Χωρίς ποιοτικά, ασφαλή και διαχειρίσιμα δεδομένα, η τεχνολογική μετάβαση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
AI agents: Η επόμενη επανάσταση
Η Αικατερινάρη περιγράφει και την επόμενη φάση: τους AI agents, δηλαδή τους έξυπνους αυτόνομους βοηθούς που λειτουργούν ως ψηφιακοί εργαζόμενοι. Αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, προτείνουν βελτιώσεις, προβλέπουν βλάβες, απαντούν σε πελάτες, εκτελούν παραγγελίες και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης.
Ήδη, σε εργοστάσια του εξωτερικού, οι AI agents συντονίζουν αυτόνομα συστήματα συντήρησης, μειώνοντας το downtime και αυξάνοντας την αποδοτικότητα. Παράλληλα, παρέχουν 24/7 υποστήριξη πελατών, με προσωποποιημένη αλληλεπίδραση.
Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Το μήνυμα της Αικατερινάρη είναι σαφές: ο τεχνολογικός μετασχηματισμός δεν απειλεί τον άνθρωπο – τον χρειάζεται. Γι’ αυτό και ο ΣΕΒ τονίζει την ανάγκη για:
-
Εκπαίδευση των εργαζομένων
-
Δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας
-
Ενεργή εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού στην υιοθέτηση των εργαλείων
Μόνο έτσι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι απλώς ένα λογισμικό, αλλά ένας νέος τρόπος σκέψης, που μετατρέπει τη γνώση σε δράση και την ταχύτητα σε πλεονέκτημα.
ΣΕΒ: Η πολιτεία έχει ρόλο
Όμως, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους. Ο ΣΕΒ ζητά από την κυβέρνηση:
-
Χρηματοδοτικά εργαλεία αποκλειστικά για την AI
-
Απλούστερο ρυθμιστικό περιβάλλον
-
Μείωση γραφειοκρατίας και κόστους ενέργειας
-
Βελτίωση πρόσβασης στη χρηματοδότηση
Η πρόταση για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική, με στόχο να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς. Η πρόκληση είναι εθνική, και η επιτυχία της κρίνεται στο σήμερα.