Πως θα ήταν εάν μπορούσαν να βγάλουν selfie οι μαθητές του Ιησού την ώρα του Μυστικού Δείπνου; Ή πως θα ήταν μια selfie με την Κλεοπάτρα και την αυλή της; Η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει ένα δείγμα.

Μπορείτε να φανταστείτε τον Ναπολέοντα να φωτογραφίζεται μαζί με τον στρατό του λίγο πριν τη μάχη του Βατερλό; Ή τους Νεάντερταλ μέσα στη σπηλιά τους; Κι όμως η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μπορεί να κάνει κάποιος εικόνες όλα όσα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο Ιησούς με τους μαθητές του βγάζουν selfie

Μετά το σάλο με τις fake φωτογραφίες που αναπαράχθηκαν με τον Ντόναλντ Τραμπ με χειροπέδες, εν αναμονή της σύλληψής του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς και τον Πάπα Φραγκίσκο με φουσκωτό μπουφάν Balenciaga, το Σαββατοκύριακο έγιναν viral κάποιες άλλες εικόνες φτιαγμένες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή τη φορά όμως το περιεχόμενό τους αφορούσε ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Ιησούς, η Κλεοπάτρα, η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Αυτή η εικόνα, η οποία δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχει τίτλο «Ο Μυστικός Δείπνος με σελφοκόνταρο»
Συγκεκριμένα, ένας Βρετανός film editor έγινε viral με τις φωτογραφίες που δημιούργησε και δημοσίευσε οι οποίες αναπαριστούν διάσημα ιστορικά πρόσωπα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. «Τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά και όλοι όσοι με τους οποίους μοιράστηκα τη δουλειά μου δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο αληθινές φαίνονται πραγματικά οι εικόνες» δήλωσε ο δημιουργός τους Ντάνκαν Τόμσεν, στο SWNS.

Ο Ναπολέων στη μάχη του Βατερλό (1815)

Selfie του Ιησού με τους μαθητές του στο Μυστικό Δείπνο;
Όπως είπε, χρησιμοποίησε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney μέσω της εφαρμογής Discord, το οποίο ανταποκρίνεται σε προτροπές και εντολές που θέτει ο χρήστης για να δημιουργήσει εικόνες ανατρέχοντας σε δισεκατομμύρια εικόνες στο διαδίκτυο. Έτσι λοιπόν, ο Τόμσεν αναδημιούργησε σκηνές από τη μάχη του Βατερλό, την αυλή της Κλεοπάτρας αλλά και τον Μυστικό Δείπνο.

Η Κλεοπάτρα με την αυλή της

Η διαδικασία προγραμματισμού μπορεί να είναι χρονοβόρα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνει τους χρήστες να της πουν ακριβώς τι πρέπει να κάνει και απαιτεί «απόλυτη περιγραφή», εξήγησε ο Τόμσεν.

Η βασίλισσα Ελισάβετ (τέλη του 1500)

«Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία στο μάθημα της ιστορίας»
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία αυτή είναι τόσο εύστοχη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία. «Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία ως ένας νέος τρόπος διδασκαλίας και εμπλοκής των παιδιών με την παγκόσμια ιστορία – είναι σαν ταξίδι στο χρόνο χωρίς χρονομηχανή» είπε.