Σε δημοπρασία θα βγει ένα από τα χαρακτηριστικά καπέλα του Ναπολέοντα, που θεωρείται ότι φορούσε όταν ο στρατός του έχασε συντριπτικά από τη Ρωσία το 1807.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία γίνεται για να τιμήσει τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα, ενός ηγέτη που εξακολουθεί να προκαλεί αντιφατικά σχόλια καθώς άλλοι τον θεωρούν ως έναν λαμπρό στρατηγό κι άλλοι ως αδίστακτο δικτατορίσκο.

Πάντως σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Ναπολέων είναι ένας αυτοκράτορας «του οποίου το εξαιρετικό πεπρωμένο συνεχίζει να συναρπάζει σε όλες τις ηπείρους, 200 χρόνια μετά τον θάνατό του».

Το κορυφαίο αντικείμενο της εκστρατείας είναι το καπέλο, που πιστεύεται ότι φορούσε όταν υπέγραψε τις ειρηνευτικές συνθήκες του Τιλσίτ, που επέβαλαν την ανακατανομή της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ζώνες γαλλικής και ρωσικής επιρροής.

Το καπέλο αγοράστηκε το 1814 από τον πολιτικό και αριστοκράτη Σερ Μάικλ Σο – Στιούαρτ, που ήταν παθιασμένος με τον Ναπολέοντα και το πήγε στη Σκοτία, όπου βρισκόταν η περιουσία της οικογένειάς του και έκτοτε πέρασε από γενιά σε γενιά. Μόνον 19 χαρακτηριστικά καπέλα εντοπίστηκαν ότι ανήκουν στον Ναπολέοντα, με πολλά απ’ αυτά να βρίσκονται σε μουσειακές συλλογές. Η δημοπρασία τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα αποφέρει από 400.000 έως 600.000 ευρώ.

Ο Ναπολέων πέθανε σε ηλικία 51 ετών στην εξορία στην Αγία Ελένη, τον Μάιο του 1821. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Η Γαλλία, ο στρατός, ο αρχηγός του στρατού, η Ζοζεφίν».