Το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε τη διαβίβαση δικογραφίας κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντοπούλου, του πρώην Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και των πρώην υφυπουργών Ζωής Ράπτη και Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών που αφορά το «μπάζωμα» στο σημείο της τραγωδίας.

Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν περιλαμβάνονται – πέραν της μήνυσης των συγγενών των θυμάτων και της πραγματογνωμοσύνης των εμπειρογνωμόνων που εκείνοι όρισαν – και οι καταθέσεις υπηρεσιακών στελεχών σχετικά με το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της Λάρισας είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο, από όπου ανασύρθηκε μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Σημειώνεται ότι η μήνυση των συγγενών δεν αντιστοιχεί αδικήματα συγκεκριμένα  με τα παραπάνω πρόσωπα.

Κατά τον Κανονισμό της Βουλής, η προβλεπόμενη διαδικασία είναι η εξής η ανακοίνωση στην Ολομέλεια η οποία και έγινε από τον αντιπρόεδρο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Κατόπιν, μπορεί να κατατεθεί αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Πρόκειται για κίνηση που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία απαιτούνται 39 υπογραφές βουλευτών.

Σε περίπτωση που κατατεθεί τέτοια πρόταση τότε αναμένεται να μπει σε ειδική ημερήσια διάταξη, να συζητηθεί στη Βουλή και να καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία. Η πρόταση θα πρέπει να λάβει 151 θετικές ψήφους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία  και να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη: