Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Μπορεί οι καταθέσεις σας να τοκίζονται με ελάχιστο όφελος, αλλά γιατί δεν τα κάνατε μετοχές, ένα μέρος τουλάχιστον, για να έχετε ήδη μεγάλα κέρδη;

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Περιμένοντας την επενδυτική βαθμίδα!

*** Αυτό το διάστημα καταγράφονται ποικίλα σενάρια και εκδοχές, σχετικά με το τι θα πράξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τα πακέτα των τραπεζικών μετοχών που κατέχει. Τα περισσότερα φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι πολύ σύντομα και ειδικά μετά την 26η Ιουνίου, εφόσον εκλεγεί νέα κυβέρνηση, θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες αποεπένδυσης από το ΤΧΣ. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον για τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, καθώς η κερδοφορία τους πάει από το καλό στο καλύτερο, οι μετοχές τους αποφέρουν χρυσά κέρδη και οι κεφαλαιοποιήσεις τους έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, προσεγγίζοντας αρκετά τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Όλα αυτά, συν τις ευνοϊκές εκθέσεις ξένων οίκων, που αναθεωρούν προς τα πάνω τις τιμές στόχους που δίνουν για τους τίτλους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, το οποίο ταυτοχρόνως, κατά τις εκτιμήσεις πολλών, ανοίγει το δρόμο στο Ταμείο, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες πώλησης των πακέτων που κατέχει.

Δεν υπάρχει πρεμούρα στο ΤΧΣ για πώληση των πακέτων των τραπεζών εδώ και τώρα!

*** Στο σκεπτικό, όμως, του ΤΧΣ, όπως βεβαιώνουν πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η…πρεμούρα πώλησης πακέτων τώρα ή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τουλάχιστον. Είναι εύλογο και κατά τις πληροφορίες αποφασισμένο, το Ταμείο να μην κινηθεί με γνώμονα το τι θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά με την επιδίωξη του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για το Δημόσιο. Και στη βάση αυτή, τίθεται απολύτως δικαιολογημένα το θέμα της Επενδυτικής Βαθμίδας, την οποία αναμένει η χώρα μας με αδημονία. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ανάκτηση της, θα φέρει τεράστια κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία τώρα δεν μπορούν να εισρεύσουν, γιατί υπάρχουν απαγορεύσεις που απορρέουν από το καταστατικό μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων και κάθε κατηγορίας funds. Επιπλέον, όπως ορθά επισημαίνουν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου, μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, στις οποίες θα καταγραφούν οι οι προοπτικές τους, όχι μόνο του 2023, αλλά και των επόμενων δύο ετών. Συνεπώς, οι αναλυτές και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μέσω των θα έχουν τις απαντήσεις που είναι αναγκαίες για τις περαιτέρω κινήσεις τους, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγεται και το ενδιαφέρον τους για τα πακέτα του ΤΧΣ.

Η πιθανή αναβάθμιση του Ιουλίου και το σενάριο του Σεπτεμβρίου!

*** Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η πλέον γρήγορη ημερομηνία αναβάθμισης, αυτή του Ιουλίου, άμεσες κινήσεις από το Ταμείο δεν πρόκειται να γίνουν. Άλλωστε, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του Σεπτεμβρίου, οπότε, “μέσα στο καλοκαίρι, μόνο σενάρια μπορούν να εξυφανθούν”, όπως ισχυρίζεται κορυφαία τραπεζική πηγή, που κλήθηκε από τη στήλη να σχολιάσει τις εξελίξεις. Προσθέτοντας ότι, “αν δεν ανοίξει επισήμως η διαδικασία, όσες επιστολές και να σταλούν από ενδιαφερόμενους, απλώς θα ενισχύσουν την στρατηγική του Ταμείου να μην προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις και αποφάσεις”. Βέβαια, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν θα αγνοηθεί, σε καμία περίπτωση, αλλά δεν θα προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, με μία από τις κυριότερες το κύρος του κάθε ενδιαφερόμενου, σε συνάρτηση με την προοπτική διακράτησης του ποσοστού που θα αποκτήσει.

Η …πρόβλεψη για το χρηματιστηριακό κλίμα το πρώτο εξάμηνο 2024

*** Η στήλη παρουσιάζει επιπλέον και μία ακόμα άποψη, που δεν έχει καταγραφεί σχεδόν καθόλου μέχρι τώρα και μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, την οποία υιοθετούν ορισμένοι ξένοι διαχειριστές, αλλά και έμπειροι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει να λάβει υπόψη του στον όλο σχεδιασμό του και την προοπτική εισόδου του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Και μπορεί μεν να φαντάζει κάπως…μακρινό αυτό το σενάριο, αλλά μπορεί να είναι και πολύ κοντινότερο του αναμενομένου, στην περίπτωση που η επενδυτική βαθμίδα δεν έρθει τον Σεπτέμβριο, αλλά στο τέλος του χρόνου ή ακόμα και στους πρώτους μήνες του 2024. Οπότε, ψυχραιμία και υπομονή, έχει πολύ δρόμο ακόμα η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες – την Εθνική, στην οποία κατέχει το 40%, την Πειραιώς που κατέχει το 27%, την Alpha Bank που κατέχει το 9%, ενώ για το 1,4% της Eurobank, δεν γεννάται θέμα, το θέλει η ίδια η τράπεζα, ή ο μεγαλομέτοχός της Πρεμ Γουάτσα, που έχουν επισήμως ενημερώσει SSM, ΤτΕ και ΤΧΣ.

Ψάχνουν Πρόεδρο για την Attica Bank – Τι προτείνουν οι δύο μέτοχοι, πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και (αυτo)προτεινόμενοι

*** Καλά, τόσοι…πρόεδροι σε αυτή τη χώρα, αν φωνάξεις στο δρόμο “πρόεδρε”, θα γυρίσουν οι μισοί και περισσότεροι, στην Attica Bank δεν μπορούν να βρουν τον αντικαταστάτη του καταλλήλως εκπαιδευθέντος με ταχύρυθμα προ ετών μαθήματα, του Κωνσταντίνου Μακέδου, προέδρου και του ΤΜΕΔΕ των μηχανικών; Το θέμα απασχολεί πράγματι σοβαρά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη μία και τους μετόχους της Thrivest, Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου από την άλλη. Είναι φυσιολογικό η κάθε πλευρά να θέλει πρόσωπο της δικής της επιλογής, για την οριστική επιτυχία του εγχειρήματος εξυγίανσης της Attica Bank και της συνένωσής της με την Παγκρήτια και του ελληνικού δικτύου της HSBC, με στόχο τον σχηματισμό του 5ου τραπεζικού πόλου στη χώρα. Το Ταμείο φαίνεται ότι ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες και θέτει επίσης συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί, όπως προηγούμενη τραπεζική εμπειρία, όχι πολιτικές εξαρτήσεις κατά το παρελθόν μέχρι και σήμερα κλπ., επικαλούμενο και τις δεσμεύσεις που προέρχονται από τον SSM.

Πολλά ονόματα στο τραπέζι, για κάποια υπάρχει σύγκλιση

*** Μέχρι τώρα έχουν προταθεί πολλά ονόματα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αν και για ορισμένα ονόματα φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξαν και πολλές αυτοπροτάσεις και μάλιστα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που μας έρχονται, προερχόμενες και από πρόσωπα έκπληξη, ή ακόμα και από πρόσωπα χωρίς καμία τραπεζική εμπειρία μεν, αλλά με πλούσιο βιογραφικό σε θέσεις ευθύνης μεγάλων εταιρειών. Μεταξύ αυτών και βιογραφικά στελεχών που τώρα εργάζονται εκτός Ελλάδος. Προς το παρόν, δεν έχει βγει λευκός καπνός, αλλά από την άλλη, η τράπεζα και το διοικητικό της συμβούλιο προχωρούν στους σχεδιασμούς που έχουν εγκριθεί, ώστε να επιταχυνθεί όσο αυτό είναι δυνατόν, το σχέδιο της δημιουργίας μίας μεγάλης, πέμπτης τράπεζας στην ελληνική αγορά.

Φρανκφούρτη: Δεν αλλάζουν (;) οι CEO, αλλαγές μόνο μελών των διοικητικών συμβουλίων/ Οι φόβοι επέκτασης της ύφεσης

*** Ανατρέχοντας στις πηγές μου, εντός, αλλά και εκτός συνόρων, είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με άνθρωπό μου στη Φρανκφούρτη. Με τον οποίο είπαμε πολλά και διάφορα – αλλά καθόλου αδιάφορα – για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης πρωτίστως, τους πιθανούς κινδύνους από μία νέα κρίση, την πολιτική των αυξήσεων των επιτοκίων που συνεχίζει η ΕΚΤ και τον ορατό πλέον κίνδυνο να εισέλθει όλη η Ε.Ε. σε περίοδο ύφεσης. Για αυτό το τελευταίο θέμα, εισέπραξα από τον συνομιλητή μου, την αγωνία που διακατέχει όχι μόνο τα μέλη της ΕΚΤ, αλλά και την Κομισιόν και τα πολιτικά στελέχη της, για επέκταση των σημερινών υφεσιακών φαινομένων (κυρίως στη Γερμανία, αλλά όχι μόνο), καθώς διαπιστώνονται “πρόδρομες” παρόμοιες συνθήκες και καταστάσεις σε αρκετές χώρες. Μάλιστα, η περίοδος του τετραμήνου Μαΐου – Αυγούστου θεωρείται πολύ κρίσιμη από τους κοινοτικούς παράγοντες, για το κατά πόσο θα σταθεροποιηθεί η σημερινή “κάπως ανεκτή” κατάσταση ή θα έχουμε ανεπιθύμητες εξελίξεις

*** Φυσιολογικά η συζήτηση με τον άνθρωπό μου ήρθε και στα των δικών μας τραπεζών. Η ικανοποίησή του και των επιτελών της ΕΚΤ και των οργάνων της Ε.Ε. ήταν εμφανής για την πορεία τους, τόσο για την κερδοφορία τους, που “εκπλήσσει ευχάριστα και δεν ήταν αναμενόμενη”, όσο και για την πολύ καλύτερη συνολική εικόνα των ισολογισμών τους, “που εκπέμπει υγεία μετά από πολλά χρόνια”. Εκτός όμως από τα θετικά σχόλια, υπήρχε και μία επισήμανση, που δεν ακούγεται φυσικά πρώτη φορά, αλλά έχει τη δική της σημασία. “Η απόκλιση των επιτοκίων καταθέσεων, με τα επιτόκια χορηγήσεων, πρέπει να ομαλοποιηθούν (sic). Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων και κερδοφορίας, δεν είναι φυσιολογικό και παράγει και κοινωνικές αντιδράσεις και οικονομικές στρεβλώσεις”. Μάλιστα…

***Σχετικά, τέλος με τα όσα ακούγονται, γράφονται ή φημολογούνται για αλλαγές σε επίπεδο CEO των ελληνικών τραπεζών, ο συνομιλητής εκ Φρανκφούρτης ήταν κάθετος. “Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει πλήρης ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των διευθυνόντων συμβούλων. Αλλαγές θα γίνουν, αλλά σε επίπεδο μελών των διοικητικών συμβουλίων, κυρίως ξένων”. Μάλιστα. Το σημειώνω, γιατί η όποια μελλοντική κυβέρνηση, για να κάνει αλλαγές σε τέτοιο επίπεδο, χρειάζεται και το Ο.Κ. και από την ΤτΕ και την Ευρώπη.

Ενδιαφέρουν

*** Των τραπεζών έγινε χθες στο Χρηματιστήριο! Αφορμή, η αναθεώρηση επί τα βελτίω των στόχων και των αποτελεσμάτων της Alpha Bank, αλλά φυσικά οι αιτίες είναι βαθύτερες και ενισχύθηκαν από τα κολακευτικά report ξένων οίκων και την αύξηση των τιμών-στόχων και για τις 4 συστημικές μας τράπεζες. Βέβαια, τα κέρδη ψαλιδίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, άλλωστε δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη και τι το φυσιολογικότερο, ρευστοποιούν τουλάχιστον ένα μέρος τους

*** Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 52% του συνολικού τζίρου προερχόταν από τις τράπεζες και το 29,46% από την Alpha Bank, που ήταν η μέρα της – και η σειρά της να πρωτοστατήσει

*** Και άλλα ισχυρά χαρτιά δεν κράτησαν τα αρχικά κέρδη τους χθες. Είπαμε, δε μπορεί σε μία υγιή αγορά να μην υπάρχουν και οι διορθώσεις, τις οποίες σε αυτά τα επίπεδα τιμών, καλόν είναι να τις συνηθίσουμε…

*** Και η ΕΧΑΕ πήρε μέρος χθες στο πάρτι, αλλά με αντίστροφη πορεία. Αρχικά πιέστηκε, όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά μετά βρέθηκε στα πάνω της, απορροφώντας όλη την προσφορά και πραγματοποιώντας τζίρο 9 εκατ. ευρώ

*** Γράφει μεγάλα κέρδη η Αλουμύλ Μυλωνάς και μάλλον δικαιολογημένα. Το ότι “παίζεται” από συγκεκριμένα κέντρα, όμως, δεν είναι ότι καλύτερο. Καλός ισολογισμός, κέρδη/μετοχή 0,71 ευρώ και προοπτικές, συνιστούν καλή επιλογή. Αλλά, έχει ακόμα να σβήσει 40 εκατ. ευρώ ζημίες, έτσι δεν είναι;

*** Η Mevaco βλέπω να συγκεντρώνει πολλά…βλέμματα και όχι μόνο για την πορεία της μετοχής της. Γενικώς ο κλάδος της έχει ενδιαφέρον…

*** Μετοχές, που δεν έχουν την ανάλογη προσοχή στο ΧΑ, αποτελούν οι περιπτώσεις των ΑΣΚΟ, ΕΛΓΕΚΑ και Centric. Και δεν είναι οι μόνες. Είπαμε, η διάχυση της ανόδου αργεί, αλλά θα έρθει για τις δυναμικές εταιρείες.

ΚΟΥΙΖ

Εντάξει, το ρεύμα δεν μεταφέρεται με… φορτηγά, αλλά άλλα προϊόντα, ναι. Οπότε, εύλογο το ενδιαφέρον του πολυεθνικού ομίλου. Αν προλάβει

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Αύριο του…αγίου Fitch και…βλέπουμε. Την καλημέρα μου!