Μήνυμα ότι δεν θα δοθεί παράταση στην τελική προθεσμία του Αυγούστου του 2026 για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μετέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα, χτυπώντας έτσι ένα καμπανάκι για επίσπευση και εντατικοποίηση των σχετικών προσπαθειών.
Παράλληλα, ο Ιρλανδός πρώην επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μνημονιακής τρόικας, είπε ότι παρά την πρόοδο, υπάρχει περιθώριο να επιταχύνει η Ελλάδα την προσπάθεια για τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι το επίπεδο διαβίωσης είναι χαμηλότερο κατά το 1/3 περίπου από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, στους 18 μήνες που απομένουν η Ελλάδα καλείται να καλύψει 240 ορόσημα, δηλαδή περίπου τα 2/3 του συνόλου, προκειμένου να απορροφήσει τα υπόλοιπα 18 δισ. ευρώ, που δικαιούται. «Είναι μια δύσκολη προθεσμία που πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε ο κ. Κοστέλο σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ χθες, έπειτα από επαφές με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό δίνεται μία ακόμη –τελευταία, κατά τον κ. Κοστέλο– ευκαιρία αναθεώρησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης έως το Πάσχα, ώστε να απενταχθούν ή να τροποποιηθούν έργα και προγράμματα που δεν έχουν ελπίδες να προχωρήσουν και να αντικατασταθούν με άλλα.
Αντίστοιχη πρόκληση αντιμετωπίζουν όλες οι χρηματοδοτούμενες χώρες, αλλά για την Ελλάδα αυτή είναι μεγαλύτερη, καθώς οι πόροι που εισπράττει από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι, περίπου 17% του ΑΕΠ της. Το κλίμα στις φειδωλές χώρες με μικρό ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης εγκρίθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό (την αντιμετώπιση της πανδημίας) και εφάπαξ και συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης. Δεδομένου ότι η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία, δύσκολα θα ληφθεί.
Για τη γενικότερη πρόοδο της οικονομίας, ο κ. Κοστέλο μίλησε για προκλήσεις κάνοντας ειδική αναφορά στους εξής τομείς:
1. Στην αγορά εργασίας, όπου τα ποσοστά συμμετοχής είναι 5% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ υπάρχει στενότητα.
2. Στην παραγωγικότητα, που ανέρχεται στο 60% της Ε.Ε.
3. Στις επενδύσεις, όπου η υστέρηση σε σύγκριση με την Ε.Ε. ανέρχεται σε 5%-7% του ΑΕΠ ετησίως.
Αν δεν αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις, η βιώσιμη σύγκλιση θα είναι δύσκολη, ανέφερε.
Ο κ. Κοστέλο δεν είπε χθες συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς, όπως είχε κάνει προ 20ημέρου στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, πάντως, εμμέσως απάντησε σε εκείνη την παρατήρηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο ασθενής από την εντατική, όπως ήταν η Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, να αρχίσει αμέσως να τρέχει με δυναμισμό 18χρονου αθλητή.
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5%-3% του ΑΕΠ και έχουμε σχεδόν εξαλείψει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ σχεδόν το μισό του ΑΕΠ μας πλέον αποτελείται από διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, σε πλήρη αντίθεση με 15 χρόνια πριν, όταν μόνο το 20%-25% της οικονομίας μας ήταν προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Παρ’ όλα αυτά αναγνώρισε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, δεν έχει εξασφαλισθεί η ευημερία για όλους.
Η εκδήλωση είχε θέμα την ανταγωνιστικότητα και τις νέες προτάσεις της Κομισιόν και ο κ. Μιχάλης Αργυρού, ως νέος επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, είπε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από αυτές.
Πρέπει όμως ταυτόχρονα να μην εγκαταλειφθεί η πολιτική συνοχής, ώστε να διασφαλισθεί η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών, που θα αγοράζουν τα προϊόντα αυτών των επιχειρήσεων. Σχετικά με την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές επενδύσεις είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν πρέπει να τιμωρηθούν χώρες που έχουν σταθερά υψηλές αμυντικές δαπάνες και καλύπτουν ήδη το όριο του 2% του ΑΕΠ.