Περισσότεροι από 20 επενδυτές από πολλούς και διαφορετικούς τομείς (μεγάλα funds, hotel operators, developers) κυρίως ξένοι, αλλά και κάποιοι Έλληνες, προσέγγισαν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις Κάννες προκειμένου να ενημερωθούν για μια σειρά έργων, τα οποία παρουσιάστηκαν στην 33η MIPIM.

Στο εθνικό περίπτερο, με διοργανώτρια την Enterprise Greece, το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε από παραθαλάσσιες εκτάσεις και τουριστικές μαρίνες μέχρι ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν ως logistics καθώς και άλλα για τα οποία αναζητούνται νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του Ταμείου υπό τον κο Δημήτρη Πολίτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αναφέρει ότι επιτυχία δεν είναι να πωληθούν τα ακίνητα αλλά να υλοποιηθούν τελικά τα επενδυτικά projects και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία.

Επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή

Μεταξύ των έργων που παρουσίασε το ΤΑΙΠΕΔ στα πλέον ώριμα συγκαταλέγεται το επιχειρηματικό πάρκο σε ακίνητο 450 στρεμμάτων, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής του οποίου ο διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή (σύμβαση παραχώρησης) αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Απρίλιο.

Το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής αναδόχου μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της επένδυσης θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη η μόχλευση.

Με την παροχή οικονομικών κινήτρων συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων, η σημασία του έργου, για το λεκανοπέδιο είναι τεράστια, καθώς θα απομακρύνει από βασικούς οδικούς άξονες -κυρίως τον Κηφισό- 4.000 φορτηγά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μεγάλος αριθμός διαμεταφορικών επιχειρήσεων –γύρω στις 200- έχει αποφασίσει ότι θα μετεγκατασταθεί στο επιχειρηματικό πάρκο της Φυλής.

Κτήμα Καραθώνα

Αρκετά ώριμο έργο θεωρείται το Κτήμα Καραθώνα στο Ναύπλιο και με βάσεις το σχεδιασμό στις αρχές του 2025 θα βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του.

Πρόκειται για μια έκταση 1.911.893 τ.μ., ενώ η επιφάνεια δόμησης ανέρχεται σε 81.400 τ.μ. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που προσφέρεται κυρίως για τουριστικές χρήσεις, αλλά και παραθεριστικές κατοικίες.

Μάλιστα όσον αφορά την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει και μια διαφορετική προσέγγιση, ήτοι να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό στο επιχειρηματικό σχήμα που θα δημιουργηθεί.

Σχετικά με το ύψος του ποσοστού, όπως ανέφερε ο κος Δημήτρης Πολίτης, CEO του Ταμείου, εξαρτάται από τον επενδυτή. «Θα έρθει να με μπιντάρει ο επενδυτής, θα μου πει τι ποσοστό σου αφήνω» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Σε ένα τέτοιο ακίνητο, με τόσο σημαντικό αποτύπωμα, τοπικό και υπερτοπικό, το Ταμείο επιλέγει να έχει ενεργό συμμετοχή τόσο για να βοηθήσει τον επενδυτή όσο και για να έχει κάποιο influence στη μελλοντικό σχέδιο ανάπτυξης», επεσήμανε ο ίδιος.

Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση έκτασης στην Αγία Τριάδα που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε μία φάση, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών τη 13η Ιουνίου 2024.

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 161.456,84 τ.μ. (εντός σχεδίου 2.230 τ.μ.) και προσφέρεται για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Επιπλέον προσφέρεται και για τη λειτουργία πολυτελούς κάμπινγκ ή glamping.

Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, υποδομές και διαμορφώσεις camping (2.230 τ.μ.).

Για το ακίνητο έχει ήδη εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), στο οποίο ως γενικός χωρικός προορισμός του ακινήτου ορίζεται η «μικτή χρήση» και εξειδικεύεται κατά ζώνες στην ανάπτυξη χρήσεων «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού» και «Τουρισμού – Αναψυχής».

Στη ζώνη του «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού», προβλέπεται η απόδοση έκτασης 4 στρεμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού για την ανέγερση σχολικής μονάδας και, μεταξύ άλλων, η δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας, ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων εστίασης & αναψυχής, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων αναζωογόνησης (spa) και εμπορικών καταστημάτων.

Ο επενδυτής υποχρεούνται να αποδώσει το 50% στον Δήμο, ως κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που ο ίδιος θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τους. Οι χώροι αυτοί, σε συνδυασμό με τις δασικές εκτάσεις που υπάρχουν εντός ζώνης, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα σημαντικό περιαστικό πάρκο για την περιοχή.

Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου λόγω της εγγύτητάς της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μαρίνα Καλαμαριάς

Επιπρόσθετα τους επόμενους μήνες αναμένεται και ο νέος διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση σε ιδιώτη της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού).

Πάντως η νέα δημοτική αρχή εναντιώνεται στον διαγωνισμό, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν έξι ισχυροί όμιλοι, ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η μαρίνα βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Έμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μέτρα μήκος, ενώ η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825 τ.μ..

Διαβάστε ακόμη: