Παρακολουθώντας με προσοχή την ειδησεογραφία σχετικά με την ξενοδοχειακή αγορά στη χώρα, τους νέους παίκτες που έρχονται να πάρουν θέση, την ανέγερση νέων μονάδων, τις μετασκευές κτιρίων με αλλαγή χρήσης, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις των παλαιών και «παραδοσιακών» παικτών, σχηματίζεται η εντύπωση ενός επενδυτικού παροξυσμού, όπου πέφτει πολύ νέο χρήμα στην αγορά!

Είναι όμως έτσι;

Οι νέοι και παλαιοί παίκτες που «παίζουν μπάλα» προνομιακά και επιθετικά στον ξενοδοχειακό τομέα, βάζουν το χέρι στην τσέπη; Φέρνουν νέο, φρέσκο χρήμα; Ή μήπως όλη αυτή η έκρηξη των (δήθεν) επενδύσεων πραγματοποιείται διά μέσω χρηματοδοτήσεων από ελληνικές τράπεζες και νταραβέρια των τραπεζιτών με παλιούς και νέους ξενοδόχους, μέσα από απευθείας αναθέσεις διαχείρισης (χωρίς να βάλουν φράγκο) κατασχεμένων ξενοδοχειακών μονάδων;

Γιατί η πιάτσα βοά, ότι όλοι αυτοί οι δήθεν επιθετικοί παίκτες του νέου ξενοδοχειακού χάρτη, είναι …μάγκες με ξένα κόλυβα!

Ούτε φρέσκο χρήμα από ξένες τράπεζες φέρνουν, ούτε ίδια κεφάλαια χρησιμοποιούν, ούτε το χέρι στη τσέπη βάζουν!

Και μάλιστα στην πράξη προκύπτει, ότι οι τράπεζες, όχι μόνο ανέχονται τους μεγαλομπαταξήδες ξενοδόχους, που δεν πληρώνουν ούτε δάνεια, ούτε ρυθμίσεις, ούτε τηρούν συμφωνίες αποπληρωμής και χρονοδιαγράμματα, όχι μόνο κάνουν τα «στραβά μάτια» επιτρέποντας την ασυδοσία, αλλά επιπροσθέτως νταραβερίζονται μαζί τους, αναθέτοντας εν κρυπτώ, αδιαφανώς, χωρίς την τήρηση διαδικασιών, το μάνατζμεντ κατασχεμένων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα και την επικράτεια!

Τζάμπα μάγκες χωρίς ρίσκο!

Με τις πλάτες των τραπεζιτών κάποιοι παριστάνουν τους «μάγκες», αποκομίζοντας χωρίς ρίσκο και χωρίς επενδύσεις προσωπικών κεφαλαίων, τεράστια περιουσιακά στοιχεία και μόνιμη κερδοφορία!

Και η πλάκα η μεγάλη είναι, πως ούτε οι περίφημοι παραδοσιακοί μεγαλοξενοδόχοι βάζουν χρήμα από την τσέπη τους! Αλλά αποκτούν τα φιλέτα μέσω δανείων και αναδιαρθρώσεων!

Το παράδειγμα του Χίλτον, το ντηλ των 142 εκατ. και οι αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων δανείων!

Ένα παράδειγμα είναι το Χίλτον για το οποίο γίνεται εσχάτως πολύς ντόρος γύρω από την αλλαγή ονόματος, τα πολυτελή διαμερίσματα, τα εμπορικά καταστήματα και τα γκουρμέ εστιατόρια που θα δημιουργήσει!

Πόσα λεφτά έβαλε από την τσέπη της, φρέσκο χρήμα, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου όταν το απέκτησε το 2016 από την Alpha bank; Μήπως το ντηλ των περίπου 142 εκατ. ευρώ, αφορούσε αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων δανείων περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα υπήρξε νέος δανεισμός και χρηματοδότηση της οικογένειας από τις τράπεζες;

Οι Άραβες, ο Αστέρας και τα λεφτά της Εθνικής!

Πως πήραν οι Άραβες τον Αστέρα Βουλιαγμένης; Πρώτον, τον απέκτησαν σκανδαλωδώς τσάμπα! Και δεύτερον με λεφτά της Εθνικής τράπεζας! Όλους αυτούς τους τύπους τους χρηματοδοτούν οι ελληνικές τράπεζες, που επιβίωσαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού μέσα από αλλεπάλληλα μνημόνια, για να αποκτούν τζάμπα και χωρίς ρίσκο, τα φιλέτα της χώρας!

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που συνεχίζεται επιθετικά στις μέρες μας, όπου ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν κάνει στάση πληρωμών προς τις τράπεζες, αυτές εξακολουθούν και τους πριμοδοτούν με νέες μονάδες, νέες χρηματοδοτήσεις και αναθέσεις μάνατζμεντ …

Οι εργολάβοι «μπαίνουν σφήνα» σε έργα ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου και του ΤΕΕ ύψους 535,9 εκατ. ευρώ! Η Ιντρακάτ, ο Μυτιληναίος  και τα άλλα παιδιά σπάνε το ολιγοπώλιο των εταιριών πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας!

Στον τομέα της ψηφιοποίησης όπου βγαίνουν στον αέρα δυο μεγάλα έργα και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων προϋπολογισμού 309,8 εκατ. από το Εθνικό Κτηματολόγιο  και η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ύψους 226,1 εκατ. ευρώ, (μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης), «μπαίνουν σφήνα» οι εργολάβοι, η παρουσία πλέον των οποίων σε μεγάλα έργα πληροφορικής ανακατεύει την τράπουλα και σηματοδοτεί εξελίξεις και ανατροπές στην επιχειρηματικότητα και τους διαγωνισμούς του Δημοσίου!

«Σπάνε» το ολιγοπώλιο των εταιριών πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, οι εργολάβοι, με πρώτη στην παρούσα φάση την Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη, «σπάνε» το ολιγοπώλιο των εταιριών πληροφορικής (Unisystem, Byte, Quest, Space Hellas) και των εταιριών τηλεπικοινωνίας (ΟΤΕ, Wind, Vodafone) και δηλώνουν «παρών» στην μεγάλη πίτα των έργων ύψους 10 δις. που θα βγουν στη χώρα με χρηματοδοτήσεις ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης!

Ο ρόλος του ΤΕΕ και του Στασινού

Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, η Ιντρακάτ ήδη εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στα έργα ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, των υποθηκοφυλακείων και των αρχείων της πολεοδομίας, όπου ο ρόλος του ΤΕΕ και προσωπικά του προέδρου του κ. Στασινού θα είναι κρίσιμος και καθοριστικός στην έκβαση των διαγωνιστικών διαδικασιών!

Στο …κόλπο και ο Μυτιληναίος. Η προσφυγή στην Αρχή Προδικαστικών διαφορών!

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Ιντρακάτ για τα 2 έργα ψηφιοποίησης συνολικού ύψους 535,9 εκατ. ευρώ, έγινε αντιληπτό από τους λοιπούς εργολάβους, με πρώτο τον Μυτιληναίο που «δήλωσε» ότι θα κατέβει στις μεγάλες δουλειές του Εθνικού Κτηματολογίου και του ΤΕΕ! Ο οποίος ήδη προσέφυγε στην Αρχή Προδικαστικών Διαφορών μπλοκάροντας τις σχετικές διαδικασίες του διαγωνισμού για τις πολεοδομίες που βγάζει το ΤΕΕ!

Ταυτοχρόνως, καλά πληροφορημένοι κύκλοι τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί ήδη αντανακλαστικά τόσο της ΓΕΚ Τέρνα, όσο και των Ελλάκτωρα και ΑΒΑΞ!

Σε απλά λόγια, στα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης όπου στην «μοιρασιά» το ΤΕΕ με κυβερνητικές αποφάσεις θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, προβλέπεται σφαγή, καθώς η σφήνα των εργολάβων με πρώτους Ιντρακάτ και Μυτιληναίο ανοίγει το παιχνίδι και σηματοδοτεί μεγάλες ανατροπές, εντάσεις και συγκρούσεις!

Ο Ν. Καραμούζης τώρα και…σεκιουριτάς!

Είναι προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η …μπουτίκ φρούτων από την Αρτα δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις επενδυτικές φιλοδοξίες του fund του Νίκου Καραμούζη, ο οποίος συνεπικουρείται από τα κεφάλαια του Ιδρύματος Ωνάση και του μετρ των δημοσίων σχέσεων, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος όσο άλλος κανείς, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τη στήριξη που διαχρονικά του παρείχαν οι συστημικοί Έλληνες τραπεζίτες! Ξέρετε ποιοι! Αυτοί που τίναξαν το τραπεζικό σύστημα στον αέρα και οδήγησαν μέσα από πράξεις και παραλείψεις τη χώρα στα μνημόνια…

Με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις…

Επί του προκειμένου τώρα! Όπως λέει ο σοφός λαός «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις»! Προφανώς ο Νίκος, καλός φίλος της στήλης, μέσα από το έστω σχετικά μικρό πέρασμα του από τον όμιλο της Τρ. Πειραιώς, εμπέδωσε τις επενδυτικές παραστάσεις που πρέπει να έχει ένας τραπεζίτης – fund manager και αντελήφθη πού και πως πρέπει να επενδύει τα κεφάλαια του για να έχει το όσο δυνατόν καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Το …μεταπτυχιακό στο τραπεζικό Πανεπιστήμιο της οδού Αμερικής…

Έτσι, με άξονα τη γνώση που αποκόμισε από το …τραπεζικό Πανεπιστήμιο της οδού Αμερικής, υπό την διδασκαλία και καθοδήγηση των top δασκάλων και καθηγητάδων, αποφάσισε – στα γεράματα- να γίνει και …σεκιουριτάς!

Προφανώς ο καλός πρώην τραπεζίτης και νυν fund manager (και πρόεδρος της Grant Thornton, μην το υποτιμάτε, έχει τη σημασία του) Νίκος, βλέπει ευκαιρίες υπογραφής συμβολαίων security τόσο στο Ίδρυμα Ωνάση, όσο και στις εταιρίες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου! Αλλά και σε όποιους άλλους επιχειρηματίες έχει…εξυπηρετήσει στο παρελθόν!

Το «κρυφό χαρτί» της Grant Thornton! Τι θέλει να πει άραγε ο ποιητής

Επιπροσθέτως, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για μεγάλους διαγωνισμούς φύλαξης, του Δημοσίου (βλέπε Νότης και όχι μόνο)! Και εδώ είναι που κολλάει το …«κρυφό χαρτί» Grant Thornton! Όχι τίποτε άλλο, αλλά απλώς επειδή ο ίδιος το επικαλείται σε συζητήσεις με πολλούς και διάφορους συνομιλητές του… Προς τι άραγε η επίκληση της Grant Thornton; Σε ποιους αναφέρεται; Σε απλά λόγια, τι θέλει να πει ο… ποιητής;

Ο Έλον Μασκ, η Tesla και η Nissan του Θεοχαράκη στο Βόλο!

*** Πρόκειται για αστείο, λόγω επικειρότητας (Twitter κλπ) ή μήπως όχι; Κάποιοι εδώ συνεργάτες του Έλον Μασκ, θέλουν να τον πάνε εκεί που κατασκευάστηκε το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο, της Nissan στο Βόλο, από την ΤΕΟΚΑΡ το μακρινό 1980, από τον όμιλο Θεοχαράκη και να ιδρύσει εκεί μονάδα συναρμολόγησης αρχικά και αργότερα κατασκευής κάποιων μοντέλων της Tesla!!

*** Έξυπνη και σημειολογική η ιδέα, μου λένε ότι αρχικά άρεσε στον πρωτοποριακό και απρόβλεπτο επιχειρηματία και μακάρι να προχωρήσει αυτή η ιδέα, θα αποτελούσε μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα.

Τα 2 χρηματιστηριακά γραφεία, ο επιχειρηματίας με εκτός Ελλάδος δραστηριότητες και οι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εισηγμένων…

*** Δύο χρηματιστηριακά γραφεία, τα οποία προσέγγισε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, με δραστηριότητες και εκτός Ελλάδας, έχουν αρχίσει να ξεσκονίζουν μερικές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, που είναι ή δεν είναι στο ΧΑ το ίδιο κάνει. Έμαθα και ονόματα, αλλά ακόμα είναι πολύ-πολύ νωρίς για να τα γνωστοποιήσουμε – άλλωστε κάποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πλησιαστεί καν ακόμα, γιατί τώρα γίνεται το πρώτο τσεκάρισμα των οικονομικών στοιχείων, βάση δημοσιευμένων ισολογισμών.

*** ΚΟΥΙΖ 1: Καιρό είχα να σας βάλω: “Δομικές” αλλαγές, θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους και ίσως πολύ ενωρίτερα για κάποιες επιχειρήσεις, αρκεί να μην αρχίσει πάλι το “λιβάνισμα” και το “(σ)βάρνησμα, από τους κάθε λογής “μεσάζοντες”. Γιατί, έργο υπάρχει προς…εκτέλεση.

*** ΚΟΥΙΖ 2: Ήττα, μεγάλη ήττα, προσφάτως, για τον “κύριο 25%”! Τον τίτλο ο εν λόγω τον…κατοχύρωσε πριν χρόνια, όταν μετακόμισε από την αλλοδαπή, για να περάσει σε κυβερνητική θέση

Η αύξηση επιτοκίων της FED (κατά 0,50%) και το τέλος του φθηνού χρήματος. Η ώρα της ΕΚΤ…

*** Σήμερα η αύξηση επιτοκίων της Fed, μάλλον κατά 0,50% και αποτελεί ζητούμενο πως θα αντιδράσουν οι αγορές χρήματος, ομολόγων κυρίως και φυσικά τα χρηματιστήρια. Είπαμε, το φθηνό χρήμα έλαβε τέλος για όλους. Μεταξύ μας, βλέπω την ΕΚΤ να επισπεύδει κάποιες ανάλογες αποφάσεις της, ειδικά μετά το διάγγελμα Πούτιν, για αντίποινα κατά “μη φιλικών” χωρών. Όπερ σημαίνει ότι τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα αυξηθούν και αυτό το γεγονός επιφέρει ασυνήθιστα μεγάλη πίεση σε όλους τους βασικούς δείκτες τους.

Οι Μαρινόπουλοι και τα 800 εκατ!!!

*** Η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι αυτή που χρωστά τα 800 εκατομμύρια, έτσι δεν είναι; Και γιατί τέτοια κάλυψη και περιγραφές που τη φωτογραφίζουν, αλλά δεν την κατονομάζουν; Αν δεν είναι, ας μας πουν ποιά είναι, τέλος πάντων.

*** Αυτά και για σήμερα, φίλες και φίλοι, εύχομαι να έχετε μία δημιουργική και ευχάριστη ημέρα!