Ευκαιρία να τα «πουν» για άλλη μια φορά είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Κιρ Στάρμερ στον απόηχο του ατοπήματος από τον Ρίσι Σούνακ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το κλίμα, COP28 στο Ντουμπάι.

Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου στον απόηχο των σχολίων που προκάλεσε η επιλογή της γραβάτας από τον βασιλιά Κάρολο κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Ντουμπάι.

Μπορεί οι δυο άνδρες να τα είπαν στο «πόδι» αλλά τα χαμόγελα περίσσευαν, ενώ όλοι εικάζουν ότι σίγουρα πρόλαβαν να συζητήσουν έστω και γρήγορα το θέμα των Γλυπτών που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία και προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βρετανική Βουλή ανάμεσα σε Σούνακ και Στάρμερ.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του καθ’ οδόν προς το Ντουμπάι ο Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ήταν ο νόμος του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και έχουμε υπάρξει σαφείς επ’ αυτού. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας επ’ αυτού είναι κρυστάλλινα καθαρές: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως εκείνη την εποχή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λέγοντας «όχι, όχι».

«Είπα όσα είχα να πω για αυτό στο κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να υλοποιήσω τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο κόσμος», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: