Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας ενίσχυσαν διψήφια πτώση για τους πρώτους οκτώ μήνες, αλλά ο ρυθμός της πτώσης μειώθηκε ελαφρά καθώς μια αναταραχή μέτρων στήριξης της πολιτικής άρχισε να σταθεροποιεί τμήματα της οικονομίας που τραυλίζει.

Η πτώση των κερδών κατά 11,7% σε ετήσια βάση περιορίστηκε από τη συρρίκνωση 15,5% για τους πρώτους επτά μήνες, σύμφωνα με τις προσδοκίες και δυνητικά υποδηλώνει ότι μια μέτρια ανάκαμψη αρχίζει να ριζώνει για ορισμένες επιχειρήσεις.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα κέρδη του Αυγούστου που σημείωσαν μια έκπληξη 17,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 6,7% τον Ιούλιο.

«Αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει σταθεροποιηθεί και η πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς έχει δει ισορροπημένη ανάκαμψη», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang Lasalle.

Ο στατιστικολόγος της NBS, Yu Weining, δήλωσε σε συνοδευτική δήλωση ότι «μια σειρά πολιτικών για την προώθηση της μακροοικονομικής ανάκαμψης» τα βασιζόμενα κέρδη του περασμένου μήνα.

Τα κέρδη βελτιώθηκαν για 30 από τους 41 μεγάλους βιομηχανικούς τομείς κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τις απώλειες στη βιομηχανία μεταποίησης πρώτων υλών να περιορίζονται σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και της ανάκαμψης της ζήτησης.

Είκοσι οκτώ κλάδοι από τους 41 σημείωσαν πτώση κερδών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Καθώς το Πεκίνο ενισχύει την πολιτική υποστήριξη της παραπαίουσας οικονομίας του μετά από μια σύντομη ανάκαμψη μετά την COVID-19, τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης με ισχυρότερο από το αναμενόμενο τραπεζικό δανεισμό, βιομηχανική παραγωγή και αύξηση λιανικών πωλήσεων για τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η επίμονη αδυναμία στον τομέα των ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο παραμένει τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών.

Διαβάστε ακόμη: