Με χαρά υποδέχτηκαν οι Έλληνες το νέο έτος

Με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για καλή χρονιά, αλλά χωρίς τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού, υποδέχθηκε η Ελλάδα το 2022. Στην Αθήνα, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας, τα βεγγαλικά φώτισαν τον ελληνικό ουρανό.

Την αντίστροφη μέτρηση στην Αθήνα για την έλευση του 2022 έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου ένα υπερθέαμα εντυπωσιακών, πολύχρωμων πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών φώτισε τον ουρανό της Αθήνας. Η βραδιά ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν από την έλευση της νέας χρονιάς με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Θέατρο του του Λυκαβηττού, που παρουσιάστηκε απευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Πολιτικός κόσμος

Στις δηλώσεις τους για το νέο έτος ο πολιτικός κόσμος της χώρας έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας και ευχές να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η πανδημία.

«Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το πιο ισχυρό μας όπλο για να νικήσουμε τον ιό. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και δική μας. Αφορά την κοινωνική και την ατομική μας ηθική, με επίκεντρο τον σεβασμό στον πλησίον και το γενικό καλό», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι επόμενες βδομάδες θα φέρουν κυματισμούς. Έχουμε, ωστόσο, τις δυνάμεις να αφήσουμε πίσω την τρικυμία, οδηγώντας την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά. Ώστε τον χειμώνα της αβεβαιότητας να διαδεχθεί η άνοιξη της ελπίδας. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι, ώριμοι και προσεκτικοί», τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο έτος.

«Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η χρονιά μιας νέας αρχής. Για τις ζωές μας. Για την κοινωνία. Για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ευχήθηκε:

«Το 2022 η ανθρωπότητα να προετοιμαστεί καλύτερα για να απαντήσει με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη σε αυτές τις πολύ μεγάλες προκλήσεις».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο μήνυμά της για το 2022 εύχεται:

«Καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη, σε όλους κι όλες, εργαζόμενους, άνεργους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους αγωνιζόμενους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τους μετανάστες και πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρει:

«Ας ξεχάσουμε λοιπόν τα λάθη του 2021, ας βελτιώσουμε ο καθένας ξεχωριστά την δική του ατομική προσωπικότητα, να προχωρήσουμε μαζί, ελληνικά, χριστιανικά, ορθόδοξα, αλληλέγγυος ο ένας με τον άλλο. Δίπλα, δίπλα, χέρι, χέρι, οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα καλύτερα. Οι Έλληνες το 2022, πρέπει να κάνουμε τα καλύτερα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εύχεται:

«Ο ερχομός του 2022 να δυναμώσει την πεποίθηση μέσα μας ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν διαφορετικά-εφ’ όσον βέβαια δεν κάνουμε τα ίδια. Εφ’ όσον αναλάβουμε την ευθύνη της ρήξης μ’ ένα σύστημα που συνεχώς συγκαλύπτει την οικονομική και ηθική του χρεοκοπία. Ένα σύστημα που επιμένει να παρουσιάζει τον εαυτό του ως τη λύση στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα παράγει. Ένα σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται τις κρίσεις που το ίδιο παράγει για να κερδίζουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών».

Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Η κοινωνική μέριμνα των δήμων, μετά τα Χριστούγεννα, φρόντισε και για την πρώτη ημέρα του νέου έτους, ώστε να διώξει τη μελαγχολία που άφησε πίσω του το 2021 και να γεμίσει με την αισιοδοξία που φέρνει το 2022. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων της Αττικής επιστράτευσαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γεμίσουν με «πακέτα αγάπης» τους δημότες τους εκείνους, που είτε είναι ανίσχυροι οικονομικά είτε αδύναμοι σωματικά κι έτσι να μην τους λείψουν τα απαραίτητα, την παραμονή και ανήμερα του νέου έτους.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, συγκεντρώθηκαν από τις δημοτικές Αρχές είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής, ώστε να μοιραστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, στα άτομα εκείνα που έχουν ενταχθεί στις σχετικές δημοτικές λίστες. Εθελοντές και δημοτικοί υπάλληλοι εργάστηκαν πυρετωδώς για τον σκοπό αυτό, με κέρδος το χαμόγελο και τις ευχές που εισέπραξαν από τους παραλήπτες. Και τέλος, φρόντισαν ώστε να ετοιμαστούν πρωτοχρονιάτικα γεύματα για τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Έτσι, σήμερα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε πολλά σπίτια έχει τη δημοτική συνεισφορά.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις σε κάθε δήμο, εταιρείες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα, συνέβαλαν με τις προσφορές τους ή με δωροεπιταγές, σε αυτό το κύμα αλληλεγγύης.

Κανένα παιδί χωρίς δώρο

Οι δήμοι της Αττικής έθεσαν κι έναν επιπλέον στόχο, να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς το δώρο του. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσαν μια δράση προσφοράς και με σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε» κάλεσαν τους δημότες να προσφέρουν παιχνίδια, βιβλία και ό,τι άλλο θα δώσει χαρά σ’ ένα παιδί, ώστε να παραδοθούν στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα όλοι οι δήμοι να γεμίσουν με κούτες παιχνιδιών και βιβλίων, κι έτσι δεν έμεινε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε σπίτι, που να μην έχει δώρο για κάθε παιδί. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, ο Άγιος Βασίλης «πέρασε» από παντού.

Οι φιλαρμονικές στις γειτονιές

Οι φιλαρμονικές των περισσοτέρων δήμων της Αττικής. Χτες έψαλλαν τα κάλαντα στους δημότες και σήμερα γεμίζουν με μελωδίες τις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες, δίνοντας μουσικό χρώμα στην Πρωτοχρονιά.

Διαδικτυακές προβολές και εκδηλώσεις

Στον καιρό της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, το διαδίκτυο αποδείχθηκε «σύμμαχος» κι έτσι οι δήμοι της Αττικής εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του, είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους είτε στο κανάλι τους στο youtube, προκειμένου να δημιουργήσουν δράσεις, να προβάλλουν εκδηλώσεις, ακόμη και εργαστήρια για τα παιδιά, ώστε να περάσουν δημιουργικά τις ώρες στο σπίτι τους. Τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων, όσο και σήμερα την Πρωτοχρονιά, στο πρόγραμμά τους έχουν ενταχθεί και οι αφηγήσεις παραμυθιών.