Καλή σας μέρα φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι!

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι συγκλονισμένος με τις μεγάλες επιτυχίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ζήτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, της χειραγώγησης και της κερδοσκοπίας των μετοχών, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στις μείζονος σημασίας υποθέσεις της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank που συγκλόνισαν το Χρηματιστήριο πριν ανακοινωθούν οι τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου!

Τα «βαθιά λαρύγγια» των τραπεζών και η συμμορία των κερδοσκόπων

Ως γνωστόν, κάποιοι μέσα από διαρροές των ΑΜΚ των 2 τραπεζών όχι απλά έκαναν κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης, αλλά μετείχαν είτε ως οργανωτές είτε ως συνεργοί σε ένα αισχρό κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος του επενδυτικού κοινού. Και παρολίγον οι ιλιγγιώδεις αυτές αυξήσεις να ματαιωθούν, ανατρέποντας την προσπάθεια εξυγίανσης τους, λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που είχε δημιουργηθεί!

Τι έρευνα έκανε άραγε η Επ. Κεφαλαιαγοράς; Τι ήλεγξε και τι ανακάλυψε; Ποια είναι τα μέλη της συμμορίας που έχει διαπράξει καμία 10αριά κακουργήματα;

Εκεί λοιπόν που περιμέναμε η δραστήρια και δαιμόνια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει κάνει έρευνα και να έχει ανακαλύψει:
πρώτον, ποια ήταν τα «βαθιά λαρύγγια» στις τράπεζες, ποιοι δηλαδή έκαναν κατάχρηση της εσωτερικής πληροφόρησης!

Δεύτερον, ποιοι κερδοσκόπησαν με τη μετοχή, αν ήταν Έλληνες ή ξένοι! Ποιοι έπαιξαν short…

Τρίτον, ποιοι «ξεφορτώθηκαν» πακέτα μετοχών στο ΧΑ, επωφελούμενοι της εμπιστευτικής πληροφόρησης, πριν ανακοινωθεί η αύξηση και στη συνέχεια ξαναγόρασαν στα χαμηλά!

Εντέλει διαπιστώσαμε ότι τίποτα απολύτως δεν είχε γίνει, ούτε συναλλαγές έχουν ελεγχθεί, ούτε τα πρόσωπα «από μέσα» που «κελάηδησαν» εντοπίστηκαν, ούτε φυσικά η συμμορία των κερδοσκόπων που κονόμησε εις βάρος του επενδυτικού κοινού!

Προφανώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΚ ασχολούνται μόνο με τον Ελλάκτωρα… Και όχι με τους απατεώνες του Χρηματιστηρίου!

Προφανώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι όλο αυτό το διάστημα επικεντρωμένες εμμονικά και αποκλειστικά μόνο με την υπόθεση του Ελλάκτωρα, σε βαθμό που ούτε οι Μπακοκαυμενάκηδες, ο Σάκης και ο Εξάρχου δεν θα λειτουργούσαν!!!

Αντί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξιχνιάσει «το χρηματιστηριακό έγκλημα» στις αυξήσεις κεφαλαίου των 2 τραπεζών, αντί να «εντοπίσει» τη σπείρα, να ταυτοποιήσει συναλλαγές και να τους στείλει όλους μαζί για 4-5 κακουργήματα τον καθένα στον εισαγγελέα, επιβάλει κάτι αστείες ποινές χωρίς ουσία στις τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν καμία ουσιαστική ευθύνη για ότι συνέβη και οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν θύματα κερδοσκόπων και χρηματιστηριακών απατεώνων, ορισμένων ίσως και μέσα από το δυναμικό τους!

Τα συγχαρητήρια μας στην κυρία Λαζαράκου, στην κυρία Στάμου και όλη την υπόλοιπη ισχυρή ομάδα της Επ. Κεφαλαιαγοράς που διαλεύκανε και αυτό το έγκλημα εις βάρος του επενδυτικού κοινού!!!
Και στο μεταξύ όλα αυτά τα χρηματιστηριακά λαμόγια κυκλοφορούν ελεύθερα, έτοιμα να διαπράξουν και πάλι χρηματιστηριακά εγκλήματα εις βάρος των μικρών κυρίως επενδυτών…

«Ανοίγουν σαμπάνιες» ο Μυλωνάς και οι κρατικοδίαιτοι «τεχνοκράτες» του ΤΧΣ που πήγε πίσω η Εθνική …

Σαμπάνιες μαθαίνω ότι ανοίγουν στο γραφείο του Π. Μυλωνά στην Πλατεία Κοτζιά, αλλά και στο ΤΧΣ με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει πίσω την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής τράπεζας!

Όπως μαθαίνω όλη αυτή η συνομοταξία των «λευκών κολάρων», των κρατικοδίαιτων που μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει πέφτει το (ιλιγγιώδες) παραδάκι, εκ του ασφαλούς, χωρίς ρίσκο, ήταν μέσα στην τρελή χαρά στο Forum των Δελφών, αυτό το δημοσιοσχετίστικο κοσμικό πανηγυράκι, που θυμίζει «κακέκτυπο» της ΔΕΘ και στο οποίο πλην ολίγων εξαιρέσεων, συμμετέχουν άχρηστοι, δήθεν, πρώην τραπεζίτες που κατέστρεψαν τη χώρα και κάθε καρυδιάς καρύδι…

Η αρνητική διεθνής συγκυρία, ως γνωστόν έχει αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναβάλει για ένα διάστημα ενός έτους, τόσο την διάθεση από το ΤΧΣ του 20%-30% της Εθνικής σε ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, καθώς επίσης και τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίου! Αλλά και τη διάθεση σε ξένους επενδυτές τόσο του 10% της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, αλλά και του 10% της ΔΕΗ!

«Τρίβουν τα χέρια τους» οι καρεκλοκένταυροι…

Η δυσμενής εξέλιξη αυτή για την οικονομία και τη χώρα, να πάνε πίσω εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες η κυβέρνηση στηριζόταν για να δημιουργήσει πρόσθετο θετικό κλίμα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, έχει προκαλέσει «χαρές και πανηγύρια» κατ’ αρχήν στην Εθνική, όπου ο Π. Μυλωνάς και η στενή παρέα της Διοίκησης του «τρίβουν τα χέρια τους» ελπίζοντας ότι θα παραμείνουν, και θα συνεχίσουν να τρέχουν οι ιλιγγιώδεις μισθοί, η επιρροή, οι παρεμβάσεις και τα «σούρτα – φέρτα» με «ημέτερα» media και πάσης φύσης «κολλητάρια»!

Τα ίδια λίγο πολύ λαμβάνουν χώρα και στο ΤΧΣ όπου από την αρχή η Διοίκηση του ήταν αντίθετη με την πώληση μετοχών της Εθνικής, για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τον Μυλωνά, να μην χάσουν καρέκλες, ρόλους, οφίτσια και επιρροές!!!

Να μην πάει χαμένο το «ξεροστάλιασμα» έξω από το εξοχικό της Τήνου…

Την ώρα λοιπόν που η αναβολή της εμβληματικής ιδιωτικοποίησης έχει προκαλέσει «πένθος» στο Χρηματιστήριο και την επιχειρηματική ζωή του τόπου, σε Εθνική και ΤΧΣ «κάνουν πάρτι» για το ναυάγιο και ευελπιστούν ότι «έσωσαν το τομάρι τους»! Ότι ειδικά την Διοίκηση της Εθνικής υπό τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα τη διώξει ο Μητσοτάκης (να μην πάει χαμένο και το ξεροστάλιασμα έξω από την πόρτα του εξοχικού στην Τήνο)!

Οι αλήθειες της EBRD για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα

*** Το κλίμα για τη χώρα μας έχει αλλάξει πλέον και αυτό πιστοποιείται από θεσμούς που δεν έχουν λόγους να… λιβανίζουν καμία κυβέρνηση. Η πρόεδρος, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD), Odile Renaud-Basso, δήλωσε (στο ΑΠΕ) ότι εφαρμόστηκε μια τεράστια μεταρρυθμιστική ατζέντα εκ μέρους της κυβέρνησης, αναφερόμενη στην πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ζητήματα ψηφιακής μετάβασης στην δημόσια διοίκηση, στην διακυβέρνηση δημοσίων εταιρειών, όπως η ΔΕΗ κ.λπ. Επισήμανε ιδιαίτερα τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει διεθνείς επενδυτές, κάνοντας μνεία και στην εξαγορά της Viva Wallet από την J.P. Morgan. Σημειωτέον ότι οι, αναθεωρημένες επί τα χείρω, εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης, προβλέψεις της EBRD για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ εφέτος διαμορφώνονται στο 2,9% και στο 3,5% για το 2023. Είναι όμως μία συγκυρία, που δεν αφορά μόνο στα της ελληνικής οικονομίας

Συγχωνεύσεις, εξαγορές και …Deloitte

***Η Deloitte ήταν ο κορυφαίος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Συγχωνεύσεων και Εξαγορών στην Ελλάδα για το 2021 σε ό,τι αφορά τον αριθμό συναλλαγών. Η εταιρεία κατέγραψε 8 συναλλαγές, συνολικής αξίας άνω των 1,4 δις ευρώ, επίδοση που την τοποθετεί όχι μόνο στην 1η θέση συνολικά σε σχέση με τον αριθμό συναλλαγών, αλλά και στην 1η θέση μεταξύ των 4 μεγάλων εταιρειών του κλάδου (Big 4) όσον αφορά την αξία των συναλλαγών.

*** Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, καθώς η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, παράλληλα με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οδήγησαν σε αυξημένο αριθμό συναλλαγών. Η δραστηριότητα στον τομέα των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών παρουσίασε σημάδια σταθερής ανάπτυξης το 2021, κυρίως λόγω των συναλλαγών σε ενέργεια και ΑΠΕ, σε υποδομές, καθώς και στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών και των τηλεπικοινωνιών.

Στην εκτελεστική του ΤΧΣ ο Φ. Κουρμούσης

*** Φρέσκα μυαλά, με ιδέες και πείρα, σε καίρια πόστα είναι σήμερα απαραίτητα, όσο ποτέ άλλοτε. Ένα επιτυχημένο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, που δοκιμάστηκε όμως για χρόνια με επιτυχία στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, ο Φώτης Κουρμούσης, αποτελεί από χθες μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ. Σιδεροκέφαλος (το χρειάζεται) και καλή επιτυχία στο έργο του

Η Ελληνική «έκρηξη» του Airbnb

*** Καλά, πολύ καλά νέα για τον τουρισμό μας. Μέσα σε δύο χρόνια (2020 – 2021), αυτά της πανδημίας, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έκαναν κράτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, ήδη έχει τα πρωτεία στο ρυθμό ζήτησης και για την φετινό καλοκαίρι (Ιούνιο – Σεπτέμβριο).

*** Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση της ζήτησης κατά 232% (!) σε σχέση με το 2021 και είναι πρώτη, ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Ιταλία, Αυστρία, Νορβηγία και Ισπανία ακολουθούν στην 4η, 5η, 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί πως πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιλέξουν αντί για ξενοδοχεία, τα εν λόγω καταλύματα φέτος. Σε καλή μεριά, λοιπόν, και μακριά από φοροδιαφυγή οι ιδιοκτήτες, γιατί όλα καταγράφονται πλέον

Η έρευνα της BOFA και οι προσδοκίες των επενδυτών για οικονομία, μετοχές, επιτόκια

*** Σε μηνιαία έρευνα της επενδυτικής τράπεζας Bank of America, η οποία καταγράφει τις απόψεις εταιρειών που διαχειρίζονται συνολικά περισσότερα από 833 δις δολάρια και είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους της, οι προσδοκίες σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές, καθώς ένα ποσοστό 71% όσων συμμετείχαν δήλωσαν απαισιόδοξοι. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Για την Ευρώπη η έρευνα διαπίστωσε ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, με το 81% των ερωτηθέντων να αναμένει αποδυνάμωση της οικονομίας το επόμενο έτος (69% στην αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου).

*** Κατά την ίδια έρευνα, οι τοποθετήσεις σε εμπορεύματα εκτινάχθηκαν σε ποσοστό-ρεκόρ 38%. Άλλες «long» θέσεις ήταν σε μετοχές εταιρειών πρώτων υλών και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ «short» στοιχήματα ήταν εμφανή σε ομόλογα και κυκλικές μετοχές, των οποίων η απόδοση συνδέεται περισσότερο με την οικονομική ανάπτυξη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια έως και 7 (!) φορές στον τρέχοντα κύκλο, με την πλειονότητα των επενδυτών να αναμένουν μείωση του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες. Οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις μετοχές των ΗΠΑ, ενώ οι ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές ήταν τα κορυφαία στοιχήματα «αρκούδας».

*** Αυτά και για σήμερα, σας εύχομαι να έχετε ωραία και δημιουργική ημέρα