Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, περιλαμβάνει το νέο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου!»

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό, η ανανέωση του νέου Kοινοβουλίου σε σχέση με το σώμα που προέκυψε από τις αμέσως προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ήταν χαμηλού εύρους. Στηρίχθηκε κυρίως στους βουλευτές των νέων, μικρότερων κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή και όχι στην ανανέωση της δύναμης των μεγαλύτερων και παλαιότερων κοινοβουλευτικά κομμάτων. Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού η νέα Βουλή είναι προϊόν κομματική λίστας λόγω του εκλογικού νόμου και των δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, εξηγεί το περιοδικό: Συνεπώς, εν πολλοίς, η παρούσα Βουλή αποτελεί κατά το πλείστον επανάληψη της Βουλής της 21ης Μαΐου για τα μεγαλύτερα κόμματα που είχαν εισέλθει σε εκείνη τη Βουλή, και νεωτερικό στοιχείο, μόνο για τα μικρά κόμματα που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή της 25ης Ιουνίου, δηλαδή τα κόμματα «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, η Βουλή των εκλογών της 21ης Μαΐου, είχε ήδη ανανεωθεί κατά το 1/3 σε σχέση με αυτή των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Συγκεκριμένα, στη λεγόμενη «φευγαλέα» Βουλή, είχαν εκλεγεί 36 νέοι βουλευτές με τη ΝΔ, 21 με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 22 με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, 12 με το ΚΚΕ, και 10 με την Ελληνική Λύση.

Πρωτοεκλεγέντες-νεοεκλεγέντες Βουλής 25ης Ιουνίου

Από τους 330 βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, οι τριάντα τέσσερις εξελέγησαν για πρώτη φορά (πρωτοεκλεγέντες). Είκοσι βουλευτές είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν βουλευτές κατά την προηγούμενη Βουλή του Μαΐου, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο).

Από τους πρωτοεκλεγέντες με την Νέα Δημοκρατία εκλέγονται για πρώτη φορά πέντε βουλευτές, με το κόμμα Σπαρτιάτες δώδεκα, με το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» δέκα, και επτά με την Πλεύση Ελευθερίας. Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) δεν εξέλεξαν κανένα νέο βουλευτή.

Άνδρες-γυναίκες βουλευτές

Μειωμένη κατά τρεις είναι η παρουσία των γυναικών βουλευτών σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο σύνολο των 300 βουλευτών οι γυναίκες είναι 69. Αντιπροσωπεύουν δηλαδή ποσοστό της τάξης του 23%.

Όσον αφορά την ποσοστιαία αναλογία γυναικών/ανδρών βουλευτών μεταξύ των κομμάτων την καλλίτερη αναλογία εμφανίζει η Πλεύση Ελευθερίας με 50% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 38%, και ΚΚΕ με 28,6%. Ειδικότερα, η νέα Βουλή αποτελείται από 69 γυναίκες βουλευτές. Από αυτές με την ΝΔ ανεδείχθησαν 30 σε σύνολο 158 βουλευτών (ποσοστό 19%), με το ΣΥΡΙΖΑ 18 σε σύνολο 47 (ποσοστό 38%), με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 8 σε σύνολο 32 (ποσοστό 25%), με το ΚΚΕ 6 σε σύνολο 21 (ποσοστό 28,6%), με το κόμμα Σπαρτιάτες καμία, με την Ελληνική Λύση 2 σε σύνολο 12 (ποσοστό 16,6%), με το κόμμα Νίκη μία σε σύνολο 10 (ποσοστό 10%) και με την Πλεύση Ελευθερίας 4 σε σύνολο 8 (ποσοστό 50%).

Πρώτο το “κόμμα των δικηγόρων”

Η ανάλυση της επαγγελματικής προέλευσης των βουλευτών, από το περιοδικό της Βουλής, δείχνει ότι η μεγαλύτερη ομάδα είναι αυτή των δικηγόρων (84 έδρες). Ακολουθούν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (40), οι οικονομολόγοι (22), οι δημοσιογράφοι (17), οι πολιτικοί μηχανικοί (16) και οι πανεπιστημιακοί (16). Αν όμως, όπως θα δούμε στις επόμενες επαγγελματικές ειδικότητες στη συνέχεια, ενοποιήσουμε όλες τις ειδικότητες των μηχανικών σε μια ενιαία κατηγορία όπως κάναμε και για τους γιατρούς, τότε η επαγγελματική ομάδα των μηχανικών απαριθμεί 34 μέλη και κατατάσσεται ως η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα μετά τους γιατρούς. Συνεπώς δικηγόροι, γιατροί όλων των ειδικοτήτων μηχανικοί , οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, αποτελούν τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες στα έδρανα της τρέχουσας Βουλής των Ελλήνων, επισημαίνει το περιοδικό.

Στη σύνθεση της νέας Βουλής συμμετέχουν επίσης: μηχανολόγοι μηχανικοί 9, εκπαιδευτικοί 8, πολιτικοί επιστήμονες 8, στρατιωτικοί- σώματα ασφαλείας 6, δημόσιοι υπάλληλοι 6, ελεύθεροι επαγγελματίες 7, γεωπόνοι 5, φαρμακοποιοί 4, λογιστές 4, ιστορικοί 4, ψυχολόγοι 4, μουσικοί 3.

Τέλος, με μικρότερη επαγγελματική αναλογία στα έδρανα του κοινοβουλίου κάθονται: αγρότες 2, στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων 2, χημικοί μηχανικοί 2, αρχιτέκτονες 2, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι 2, τοπογράφοι 2, κοινωνιολόγοι 2, ηθοποιοί 2, σύμβουλος επιχειρήσεων 1, δασολόγος 1, διατροφολόγος 1, βιοχημικός 1, επικοινωνιολόγος 1, διπλωμάτης 1, σκηνοθέτης 1, μηχανικός εμπορικού ναυτικού 1, ναυτεργάτης 1, οικοδόμος 1, αισθητικός 1, μάνατζερ ποδοσφαίρου 1, μηχανικός πληροφορικής 1, μηχανικός τηλεπικοινωνιών 1, επιχειρηματίας 1, φυσικοθεραπευτής 1, κοινωνική λειτουργός 1, μετεωρολόγος 1, ιδιωτικός υπάλληλος 1, ξενοδοχοϋπάλληλος 1, ναυτιλιακός υπάλληλος 1.

Διαβάστε περισσότερα