Επομένως όσο πιο πολύ ενδιαφέρον/ αγάπη προσφέρουμε στο φαγητό μας, τόσο πιο πολύ αυτό θα μας το ανταποδώσει.
Ιδανικά πρέπει να θυμόμαστε:
- Προτιμούμε το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Προσπαθούμε για τη ποικιλία των τροφών ώστε να εκμεταλλευτούμε το μοναδικό διατροφικό προφίλ κάθε ξεχωριστής τροφής.
- Επιλέγουμε ποιοτικότερα τυποποιημένα τρόφιμα.
- Προτιμούμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καταναλώνοντας ταυτόχρονα νερό και ελαιόλαδο για την ισορροπία του εντέρου.
- Αποφεύγουμε μονομερείς διατροφές οι οποίες βασίζονται στον αποκλεισμό τροφών.
- Αναζητείστε την απλότητα στη διατροφή σας, υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή και ποικιλία φρέσκων, εποχιακών τροφίμων.
- Καταναλώνουμε τροφή συνειδητά και συνετά, χωρίς υπερβολές.
- Στις κοινωνικές υποχρεώσεις, τρώμε με ενσυναίσθηση προσπαθώντας να περάσουμε όμορφα χωρίς να επικεντρωνόμαστε στο φαγητό.
- Τα ψώνια της εβδομάδας γίνονται με βάση την υγιεινή διατροφή ώστε να μην έχουμε πειρασμούς μέσα στο σπίτι μας.
- Προσπαθούμε να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας ακόμη και εάν δεν είμαστε τέλειοι.
Επίσης στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής-Επισιτισμού, η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) επισημαίνει ότι με γνώμονα τη προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος θα ήταν θεμιτό:
- Να επιλέξουμε εποχικά και τοπικά προϊόντα και τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο νερό ή άλλους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους.
- Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων. Οι μικρές τοπικές αγροτικές αγορές συχνά προωθούν τις τοπικές ποικιλίες και τη βιοποικιλότητα και
- Μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέξετε με σύνεση.
- Η ποικιλία τροφών, εκτός του ότι συμβάλει στην ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζει και τη βιοποικιλότητα.
- Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων.