Επομένως όσο πιο πολύ ενδιαφέρον/ αγάπη προσφέρουμε στο φαγητό μας, τόσο πιο πολύ αυτό θα μας το ανταποδώσει.

Ιδανικά πρέπει να θυμόμαστε:

  • Προτιμούμε το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Προσπαθούμε για τη ποικιλία των τροφών ώστε να εκμεταλλευτούμε το μοναδικό διατροφικό προφίλ κάθε ξεχωριστής τροφής.
  • Επιλέγουμε ποιοτικότερα τυποποιημένα τρόφιμα.
  • Προτιμούμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καταναλώνοντας ταυτόχρονα νερό και ελαιόλαδο για την ισορροπία του εντέρου.
  • Αποφεύγουμε μονομερείς διατροφές οι οποίες βασίζονται στον αποκλεισμό τροφών.
  • Αναζητείστε την απλότητα στη διατροφή σας, υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή και ποικιλία φρέσκων, εποχιακών τροφίμων.
  • Καταναλώνουμε τροφή συνειδητά και συνετά, χωρίς υπερβολές.
  • Στις κοινωνικές υποχρεώσεις, τρώμε με ενσυναίσθηση προσπαθώντας να περάσουμε όμορφα χωρίς να επικεντρωνόμαστε στο φαγητό.
  • Τα ψώνια της εβδομάδας γίνονται με βάση την υγιεινή διατροφή ώστε να μην έχουμε πειρασμούς μέσα στο σπίτι μας.
  • Προσπαθούμε να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας ακόμη και εάν δεν είμαστε τέλειοι.

Επίσης στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής-Επισιτισμού, η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) επισημαίνει ότι με γνώμονα τη προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος θα ήταν θεμιτό:

  1. Να επιλέξουμε εποχικά και τοπικά προϊόντα και τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο νερό ή άλλους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους.
  2. Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων. Οι μικρές τοπικές αγροτικές αγορές συχνά προωθούν τις τοπικές ποικιλίες και τη βιοποικιλότητα και
  3. Μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέξετε με σύνεση.
  4. Η ποικιλία τροφών, εκτός του ότι συμβάλει στην ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζει και τη βιοποικιλότητα.
  5. Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων.