Η διπλωματία των εξοπλιστικών, την οποία έχει αναγάγει σε δόγμα το Μαξίμου, κινδυνεύει να εκτροχιάσει την οικονομία και να τορπιλίσει τις σχέσεις της χώρας με Γερμανία και Αμερική. Μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα μαχητικά RAFALE από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Φλοράνς Παρλί, οι Γάλλοι πιέζουν ασφυκτικά και για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών, κόστους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αναβαθμισμένη πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει την ενοικίαση δύο πολεμικών πλοίων για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την παράδοση των φρεγατών, ενώ δεσμεύονται ένα μέρος του προγράμματος να εκτελεστεί στην Ελλάδα.

Η πρόταση των Γάλλων δεν καλύπτει την πάγια ελληνική θέση που συνδέει την προμήθεια των φρεγατών με την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η Φλοράνς Παρλί απέφυγε να δεσμευτεί για την εξαγορά των ναυπηγείων από γαλλικό όμιλο και μίλησε γενικά και αόριστα για συμπαραγωγή των φρεγατών.

Εκνευρισμός στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο επικρατεί έντονος εκνευρισμός για το πάρτι των εξοπλιστικών στην Ελλάδα, στο οποίο για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν εξοπλιστικά μεγαθήρια όπως η Τhyssen Krupp, η οποία αποκλείστηκε και από τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία που τελικά κατέληξε σε ναυάγιο με πρόσχημα ότι συμμετείχε στη διοίκηση του Σκαραμαγκά στη διάρκεια του προγράμματος για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων που τότε… έγερναν αλλά τώρα είναι αόρατα και χαρακτηρίζονται υπερόπλο που θωρακίζει την άμυνα της χώρας.

«Φωτιά» άναψαν οι δηλώσεις 

Στο Βερολίνο, που θεωρούν ανεπιθύμητο τον Νίκο Δένδια μετά τις εμπρηστικές του δηλώσεις για τον ρόλο της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική κρίση, προβληματίζονται έντονα και με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αποκάλυψε στην «ΑΞΙΑ» καλά πληροφορημένη πηγή, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι το ΥΕΘΑ έχει γίνει παράρτημα των Γάλλων και εκτελεί, χωρίς να κρατάει τα προσχήματα, μια προαποφασισμένη συμφωνία για εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τις σχέσεις της Άνγκελας Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες είναι πλέον ψυχρές.

Οργή για τα… τούρκικα συμβόλαια

Οι Γερμανοί έχουν εκνευριστεί και με την απαίτηση που πρόβαλε η Αθήνα προκειμένου να διακόψει η Τhyssen Krupp την κατασκευή υποβρυχίων για λογαριασμό της Τουρκίας, η οποία βέβαια απορρίφθηκε γιατί δεν είχε καμμία βάση.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Βερολίνο είναι ότι η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για διακοπή των εξοπλιστικών συμβολαίων γερμανικών εταιριών με την Τουρκία έγινε για να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και να δικαιολογηθεί η προμήθεια – μαμούθ μαχητικών και φρεγατών από τη Γαλλία.

Στα… κάγκελα οι Αμερικάνοι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν το πάρτι των εξοπλιστικών και οι Αμερικάνοι.

Ισχυρός αμερικανικός παράγοντας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βλέπει με τα κιάλια τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπογραφούν συμβάσεις εξοπλιστικών με αμερικανικές εταιρίες.

Η προειδοποίηση αυτή ανάγκασε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό σταθμό, και σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει μαχητικά νέα γενιάς F-35 εκτός από τα RAFALE που απέκτησε.

Δεν πείθονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Βέβαια, οι Αμερικανοί δεν πείθονται από το ξαφνικό ενδιαφέρον του Νίκου Παναγιωτόπουλου για τα F-35, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για να προμηθευτεί η Ελλάδα εκτός από τα RAFALE, φρεγάτες και αμερικανικά μαχητικά.

Το κόστος των τριών αυτών προγραμμάτων ανέρχεται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ και θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών.

Και εγχώριες αντιδράσεις

Οι συμβάσεις για τα εξοπλιστικά έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες αποκλείονται από το πρόγραμμα των RAFALE.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι εκπρόσωποι της DASSAULT στην Ελλάδα δεν είχαν καμμία ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της σύμβασης που υπεγράφη για την προμήθεια των RAFALE.

Όπως αποκάλυψε το RADAR, οι λομπίστες της DASSAULT δεν είχαν επικοινωνία ούτε με το τεχνικό κλιμάκιο των Γάλλων που είχε εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη.

Ύποπτος ρόλος

Ο αποκλεισμός των επίσημων αντιπροσώπων της DASSAULT στην Ελλάδα πυροδότησε σενάρια για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη συγκεκριμένη προμήθεια Έλληνας επιχειρηματίας που ζει μόνιμα στη Γαλλία και δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν αυτός που απαίτησε να μην υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το κέρδος για την DASSAULT.

Γιατί σε μια σύμβαση της τάξεως των 2,5 δισ., που είναι το κόστος των RAFALE, τα αντισταθμιστικά που έπρεπε να μοιραστούν στην εγχώρια βιομηχανία άγγιζαν τα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Ποιος πήρε την προμήθεια;

Το ερώτημα που θέτουν οι Έλληνες επιχειρηματίες των εξοπλιστικών που αποκλείστηκαν από τα αντισταθμιστικά είναι ποιος είναι αυτός που πήρε την προμήθεια για τη σύμβαση – μαμούθ.

Γιατί ακόμα και αν ο μεσάζων περιόρισε την αμοιβή του στο 5%, που είναι το κατώτερο όριο προμήθειας, το ποσό που θα εισπράξει ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, αν ο ίδιος επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω και από την προμήθεια των φρεγατών, τότε μιλάμε για μια προμήθεια – μαμούθ, την οποία εξασφαλίζει χωρίς να έχει καμμία συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Κάνουν λόγο για «θολή» σύμβαση

Τα ίδια ερωτήματα θέτουν παρασκηνιακά και οι Αμερικανοί, που θεωρούν θολή τη σύμβαση για τα RAFALE.

Μάλιστα, κάποιοι παράγοντες της πρεσβείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το πάρτι των εξοπλιστικών να πυροδοτήσει τη σκανδαλολογία, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης για τις επενδύσεις που…«ναυάγησαν», εδώ:

Επενδύσεις (ώρα) μηδέν: Τα «ναυάγια» και οι υπεύθυνοι!