Η γαλλική επέλαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ προκαλεί τις αντιδράσεις Αμερικανών και Γερμανών.
Το Μαξίμου έγινε τις τελευταίες μέρες αποδέκτης αυστηρών προειδοποιήσεων από ισχυρά λόμπι που έχουν σημείο αναφοράς την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.
«Σε περίπτωση κατά την οποία οι Γάλλοι σαρώσουν και τις φρεγάτες, μια προμήθεια πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βλέπει με τα κιάλια τον Λευκό Οίκο», ήταν το μήνυμα που πέρασε ισχυρός Αμερικανός παράγοντας στην κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι αντιδράσεις του Βερολίνου, που έχουν γίνει απειλητικές μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την Thyssen Kroupp από τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο οποίος ναυάγησε ελλείψει επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Γι’ αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία σήμερα στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για να επικυρώσει τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 μαχητικών RAFALE προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια σύμβαση η οποία αποκλείει από το πρόγραμμα την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε από την DASSAULT να αποκλείσει και τους αντιπροσώπους της στην Ελλάδα, τόσο από προμήθειες, όσο και από συμμετοχή σε αντισταθμιστικά.
Δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου που κατοικεί μόνιμα στο Παρίσι να εμπλέκεται στη σύμβαση μαμούθ για τα RAFALE προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αμυντικά συστήματα, οι οποίες αποκλείστηκαν για άγνωστους λόγους από το πρόγραμμα.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας πρόκειται να καταθέσει στο ΥΕΘΑ και τη νέα αναβαθμισμένη πρόταση για την προμήθεια των φρεγατών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του radar.gr, η νέα πρόταση περιλαμβάνει ευνοϊκότερο πλαίσιο αποπληρωμής, καθώς και ενοικίαση δύο φρεγατών για το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση αυτών που θα παραγγείλει η Ελλάδα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα ένα μέρος του προγράμματος να εκτελεστεί σε ελληνικά ναυπηγεία.
Βέβαια η απόφαση για τη σύμβαση μαμούθ των φρεγατών είναι καθαρά πολιτική.
Σε περίπτωση κατά την οποία οι Γάλλοι αναλάβουν και τη ναυπήγηση των φρεγατών, τότε η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με Αμερικανούς και Γερμανούς, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το πάρτι εξοπλιστικών με τη Γαλλία να πυροδοτήσει τη σκανδαλολογία, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση δεν τηρεί τα στοιχεία διαφάνειας, αφού στην περίπτωση των RAFALE τα κριτήρια για την υπογραφή της σύμβασης ήταν καθαρά πολιτικά.