Τα δύο πρώτα Rafale στα ελληνικά χρώματα είναι στη διάθεση των Ελλήνων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να πραγματοποιούν τις πρώτες τους πτήσεις.

Η Ελλάδα απέκτησε τα υπερσύγχρονα μαχητικά από την Γαλλία.

Στην βάση Μερικιάν, κοντά στο Μπορντώ της Γαλλίας, η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων έχει ξεκινήσει.

Πρόκειται για τους πιλότους που θα πιστοποιηθούν και ως εκπαιδευτές έτσι ώστε με την άφιξη των υπερσύγχρονων αεροσκαφών στην Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους να εκπαιδεύσουν και τα «γεράκια» της 332 Μοίρας.

Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο από την εκπαίδευση των πιλότων με τα Rafale στα ελληνικά χρώματα.

Τα πρώτα υπερσύγχρονα Rafale στα ελληνικά χρώματα (video)

 

Τα πρώτα Rafale στα ελληνικά χρώματα

Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει 6 ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.

Tα δύο πρώτα ελληνικά Rafale φέρουν τον αριθμό 41 και 42.

Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί.

Τι προβλέπει η σύμβαση προμήθειας των Rafale

Τα Rafale έρχονται στη χώρα μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αφοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κόστος για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων και των έξι καινούριων Rafale που θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ, τίμημα που θα εισπράξουν οι Γάλλοι πωλητές χωρίς τις κρατήσεις. Η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με τους Γάλλους κατασκευαστές προέβλεπε την εκταμίευση του 30% του συνολικού τιμήματος ως προκαταβολή και την πληρωμή επιπλέον 30% επί της συνολικής αξίας τους μέσα σε έξι μήνες από την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Τα πρώτα υπερσύγχρονα Rafale στα ελληνικά χρώματα (video)

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι το 2022 θα αρχίσει η παράδοση των έξι καινούριων Rafale (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια).

Η παραλαβή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί 25 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα Rafale αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2023 (από τον 26ο μέχρι τον 31ο μήνα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, με ρυθμό ένα αεροσκάφος το μήνα).

Τα δύο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα είναι διθέσια και τα άλλα 10 θα είναι μονοθέσια, από τα αεροσκάφη που σήμερα είναι ενταγμένα στη γαλλική πολεμική αεροπορία.