Ποια είναι τα πιο εμπορικά τραγούδια της Eurovision; Στην μακρόχρονη ιστορία της Eurovision οι περισσότεροι στην ερώτηση ποιο τραγούδι θεωρούν πιο πετυχημένο, συμφωνούν στην τελική τριάδα: Abba, Johnny Logan & Domenico Modungo. Βραδιά Eurovision απόψε και ας κάνουμε μια μουσική αναδρομή στα πιο εμπορικά κομμάτια του διαγωνισμού, ανάμεσα τους και 2 Ελληνίδες ερμηνεύτριες.

20. Mocedades – Eres Τú

Χώρα: Ισπανία
Έτος: 1973
Θέση: 2η
Ερμηνεύτρια: Amaya Uranga
Μουσική: Juan Carlos Calderón
Στίχοι: Juan Carlos Calderón
Λίγα λόγια: To “Εres Τú” στον 18ο διαγωνισμό της Eurovision κερδίζει την δεύτερη θέση. Γνωρίζει όμως μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Είναι ένα από τα πέντε ισπανικά τραγούδια που έχουν βρεθεί στα αμερικάνικα charts(Los Bravos, Julio Inglesias, Enrique Inglesias, Los De Rio). Στο US Billboard Hot 100 βρίσκεται στην ένατη θέση, στον Καναδά στην έκτη θέση και στη Ν. Ζηλανδία στην τρίτη.

19.Dana International – Viva la Diva

 

Χώρα: Ισραήλ
Έτος: 1998
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: Dana International
Μουσική: Tzvika Pick
Στίχοι: Yoav Ginai
Λίγα λόγια: Κερδίζει η Dana International (πεθαίνουμε για το international) τον 43ο διαγωνισμό και γίνεται χαμός! Γκρίνιες, παρατράγουδα, μουρμούρες & κακίες. Το “Viva la Diva” όμως αρέσει στο κοινό και κερδίζει τα ευρωπαϊκά singles charts καθώς βρίσκεται στο top 10 αρκετών χωρών (Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία). Στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 11 θέση. Στο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα που οργάνωσε η EBU για τα 50 χρόνια του διαγωνισμού “Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest” το 2005, το τραγούδι βρίσκεται στην 14η θέση.

18.Sertab Erener – Everyway That I can

Χώρα: Τουρκία
Έτος: 2003
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: Sertab Erener
Μουσική: Demir Demirkan
Στίχοι: Demir Demirkan
Λίγα λόγια: H Τουρκία κερδίζει τον 48ο διαγωνισμό με δύο βαθμούς διαφορά από το Βέλγιο. Το “Everyway that I can” γίνεται μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Εμφανίζεται πρώτο στα singles charts στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Σουηδία και μέσα στα singles charts της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελβετίας. Το τραγούδι γίνεται πλατινένιο στην Ελλάδα και χρυσό στη Σουηδία.

Στο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα που οργάνωσε η EBU για τα 50χρόνια του διαγωνισμού“Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest” το 2005, η Erener βρίσκεται στην 9η θέση. Η Erener με την σκηνική της παρουσία και το συντονισμένο χορευτικό της έγινε προάγγελος για πολλούς επόμενους νικητές στην Eurovision.

17.Gina G – Ooh Aah…Just a Little Bit

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος: 1996
Θέση: 8η
Ερμηνεύτρια : Gina G
Μουσική: Simon Tauber & Steve Rodway
Στίχοι: Simon Tauber & Steve Rodway
Λίγα λόγια: Στον 41o διαγωνισμό της Eurovision κερδίζει το “Nocturne” των Secret Garden που δεν είχε μεγάλη αποδοχή από το ευρωπαϊκό κοινό (τα καλά των επιτροπών) ενώ το τραγούδι Ooh Aah…Just a Little Bit βρίσκεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά dance charts και όχι μόνο. Νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο & στο Ισραήλ, Νο2 στον Καναδά, Νο4 στο US Billboard Hot Dance Club, No5 στην Αυστραλία. Το 1997 τιμήθηκε με Grammy σαν καλύτερο χορευτικό τραγούδι.

16.Željko Joksimović – Lane moje

 

Χώρα: Σερβία Μαυροβούνιο
Έτος: 2004
Θέση: 2η
Ερμηνευτής: Željko Joksimović
Μουσική: Željko Joksimović
Στίχοι: Leontina Vukomanović
Λίγα λόγια: Τερματίζει δεύτερο στον 49ο διαγωνισμό της Eurovision χάνοντας από τη Ruslana και το “Wild dances”. Μπορεί να μην κέρδισε τα Ευρωπαϊκά charts όσο η Ruslana , ψηφίστηκε όμως από όλους τους eurofans ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού. H Βρετανική εφημερίδα Guardian στη λίστα των δέκα καλύτερων τραγουδιών της Eurovision που επιβιώσαν μετά την ψηφοφορία το κατατάσσει στην όγδοη θέση (η συγκεκριμένη λίστα στην πρώτη θέση δίνει τον Domenico Modugno – Nel Blu Dipinto Di Blu(Volare).

15.Måns Zelmerlöw – Heroes

Χώρα: Σουηδία
Έτος: 2015
Θέση: 1η
Ερμηνευτής: Måns Zelmerlöw
Μουσική: Anton Hård af Segerstad, Joy Neil Mitro Deb & Linnea Deb
Στίχοι: Anton Hård af Segerstad, Joy Neil Mitro Deb & Linnea Deb
Λίγα λόγια: Η πρωτοπόρα παρουσίαση του τραγουδιού με τα οπτικά εφέ έφερε την πρώτη θέση για τη Σουηδία στον 60ο διαγωνισμό της Eurovision. Είναι το τρίτο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού που κερδίζει την υψηλότερη βαθμολογία μολονότι δεν κερδίζει το tele voting. Γνωρίζει όμως τεράστια επιτυχία σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και βρίσκεται στην δεκάδα των top 10 singles charts πολλών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Νορβηγία, Πολωνία, Φινλανδία, Δανία, Σκωτία). Στη Ρωσία βρίσκεται στην τρίτη θέση και στην Αυστραλία στην 19η.

14.Alexander Rybak – Fairytale

Χώρα: Νορβηγία
Έτος: 2009
Θέση: 1η
Ερμηνευτής: Alexander Rybak
Μουσική: Alexander Rybak & Kim Bergseth
Στίχοι: Alexander Rybak & Kim Bergseth
Λίγα λόγια: Το “Fairytale” κερδίζει τον 54ο διαγωνισμό και για τον Alexander Rybak η μαγεία του παραμυθιού ξεκινά. To τραγούδι γίνεται νούμερο ένα στα singles charts σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ουκρανία) και σε άλλα βρίσκεται μέσα στη δεκάδα (Ιρλανδία, Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία). Στο European Hot 100 Singles βρίσκεται στην τρίτη θέση.

13. Salvador Sobral – Amar pelos dois

 

Χώρα: Πορτογαλία
Έτος: 2017
Θέση: 1η
Ερμηνευτής: Salvador Sobral
Μουσική: Luísa Sobral
Στίχοι: Luísa Sobral
Λίγα λόγια: Toν 62o διαγωνισμό κερδίζει το “Amor pelos dois” και σχεδόν όλοι μιλάμε για την ερμηνεία του νεαρού τραγουδιστή Salvador Sobral που χωρίς πολλά «εφέ», βγήκε απλά στη σκηνή και τραγούδησε. Το τραγούδι πήγε πολύ καλά στα singles charts της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας πως οι καλές ερμηνείες δεν έχουν χαθεί από το διαγωνισμό. Στην Φινλανδία, στην Ισλανδία, στην Ισπανία & στην Πορτογαλία ήταν στην πρώτη θέση. Στην τρίτη θέση στη Νορβηγία, στο Λουξεμβούργο και στη Σουηδία. Μέσα στη δεκάδα σε Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ελβετία & Ουγγαρία. Στο US World Digital Songs το συναντάμε στην έβδομη θέση.

12.Έλενα Παπαρίζου – My Number One

 

Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2005
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: Έλενα Παπαρίζου
Μουσική: Μανώλης Ψαλτάκης / Χρήστος Δάντης
Στίχοι: Ναταλία Γερμανού
Λίγα λόγια: Στον 50ο διαγωνισμό της Eurovision κερδίζει η Έλενα Παπαρίζου & το “My Number One”. Θα εκπλαγείτε όμως πόσο καλά πήγε το συγκεκριμένο τραγούδι και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη χορεύει σε ρυθμούς “My Number One”, είναι πρώτο στην Ελλάδα και στην Σουηδία, τέταρτο στη Ρουμανία, ένατο στην Ουγγαρία. Βρίσκεται μέσα στα είκοσι πρώτα στα singles charts του Βελγίου, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και όλων των Σκανδιναβικών χωρών. No17 στα Eurochart Hot 100 Singles αλλά και όγδοο στο US Dance club songs & 25ο στο US Billboard Hot Dance Singles Sales.

Tο τραγούδι Number One με την Έλενα Παπαρίζου βρίσκεται στη λίστα με τα πιο εμπορικά τραγούδια της Eurovision.
Στο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα που οργάνωσε η EBU “Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest” το 2005, η Έλενα Παπαρίζου & το “My number One” ήταν στην τέταρτη θέση ενώ ακολουθούσαν οι: Johnny Logan, Domenico Modugno & οι Abba .

11.Katrina & The Waves – Love Shine A Light

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος: 1997
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: Katrina Leskanich
Μουσική: Kimberley Rew
Στίχοι: Kimberley Rew
Λίγα λόγια: Οι Katrina & The Waves κερδίζουν τον 42ο διαγωνισμό της Eurovision. Το “Love Shine a Light” ήταν η δεύτερη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος μετά το “ I am walking on sunshine”. Σχεδόν όλη η Ευρώπη υποδέχτηκε θερμά το “Love Shine a Light” ωστόσο δεν κατάφερε να φέρει την πρωτιά στα charts. Η τραγουδίστρια Katrina Leskanich τη βραδιά της νίκης της, είπε πως ήταν μεγάλο όνειρο που συμμετείχε στον διαγωνισμό και πως το τραγούδι κέρδισε για το μήνυμα αγάπης που έστελνε σε όλο τον κόσμο. Το 2009 όμως απογοητευμένη προφανώς που το τραγούδι «ξεχάστηκε» χαρακτήρισε την Eurovision ένα αστείο και πως ο κόσμος που ενδιαφέρεται για αυτήν είναι ο ίδιος κόσμος που ενδιαφέρεται και για τα καλλιστεία.

10.Lordi – Hard Rock Hallelujah

Χώρα: Φινλανδία
Έτος: 2006
Θέση:1η
Ερμηνευτές: Lordi
Μουσική: Leena Maria Peisa, Jussi Antero Sydänmaa, Niko Hurme, Sampsa Astala, Tomi Petteri Putaansuu
Στίχοι: Leena Maria Peisa, Jussi Antero Sydänmaa, Niko Hurme, Sampsa Astala, Tomi Petteri Putaansuu
Λίγα λόγια: Ποιο άλλο τραγούδι πέρα από το “Hard Rock Hallelujah” θα μπορούσε να κερδίσει στην Αθήνα στον 51ο διαγωνισμό της Eurovision; O κόσμος ψήφισε και έβγαλε μία τεράστια επιτυχία που βρέθηκε στα singles charts σχεδόν όλης της Ευρώπης (Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά και στο European Hot 100 Singles βρέθηκε στην 4η θέση.

9.Loreen – Euphoria

Χώρα: Σουηδία
Έτος: 2012
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: Loreen
Μουσική: Thomas Gustafsson & Peter Boström
Στίχοι: Thomas Gustafsson & Peter Boström
Λίγα λόγια: Στoν 57ο διαγωνισμό κερδίζει την πρώτη θέση το Euphoria με την Loreen. Η Ευρώπη αγκαλιάζει ζεστά το τραγούδι και το συναντάμε πρώτο στα singles charts σχεδόν σε δεκαοχτώ χώρες και στις υπόλοιπες είναι μέσα στην δεκάδα. Στην Αυστραλία το τραγούδι βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Το single έκανε χιλιάδες πωλήσεις.

8.Lena – Satellite

Χώρα: Γερμανία
Έτος: 2010
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: Lena
Μουσική: Julie Frost & John Gordon
Στίχοι: Julie Frost & John Gordon
Λίγα λόγια: H Lena κέρδισε τον 55ο διαγωνισμό και το τραγούδι “Satellite” κέρδισε με τη σειρά του κοινό και κριτικούς. Στη Γερμανία ήταν νούμερο ένα για πέντε εβδομάδες στα singles charts και έγινε πλατινένιο μέσα σε δύο εβδομάδες. Πρώτο στα singles charts ήταν και σε εφτά χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο & Ελβετία). Δεύτερο στην Αυστρία & στην Ολλανδία αλλά και στο top 10 σχεδόν όλης της Ευρώπης. Έμεινε δέκα εβδομάδες στο Billboard’s European Hot 100 Singles chart στο Νο1 και είναι το μοναδικό τραγούδι της Eurovision μέχρι σήμερα που πέτυχε κάτι τέτοιο.

7.Dschinghis Khan- Genghis Khan

https://www.youtube.com/watch?v=p2bvPzvFlP8

Χώρα: Δυτική Γερμανία
Έτος: 1979
Θέση: 4η
Ερμηνευτής: Dschinghis Khan
Μουσική: Ralph Siegel & Bernd Meinunger
Στίχοι: Ralph Siegel & Bernd Meinunger
Λίγα λόγια: Αγαπημένο, λατρεμένο disco τραγούδι που γνωρίσαμε στον 24ο διαγωνισμό και κέρδισε την τέταρτη θέση για τη Δυτική Γερμανία. Γνώρισε τεράστια επιτυχία σε Ευρώπη, Αμερική & Ιαπωνία. Διασκευάστηκε από διάφορους καλλιτέχνες σε πολλές χώρες και βρίσκεται στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα τραγούδια της Eurovision.

6.France Gall – Poupée De Cire, Poupée De Son

Χώρα: Λουξεμβούργο
Έτος: 1965
Θέση: 1η
Ερμηνεύτρια: France Gall
Μουσική: Serge Gainsbourg
Στίχοι: Serge Gainsbourg
Λίγα λόγια: Η Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο στον 10ο διαγωνισμό της Eurovision το 1965 στη Νάπολη και κερδίζει την πρώτη θέση. Ήταν το πρώτο τραγούδι στη Eurovision, μέχρι τότε, που κέρδιζε και δεν ήταν μπαλάντα. To “Poupée De Cire, Poupée De Son” μόνο στη Γαλλία, τους πρώτους τέσσερις μήνες έκανε πάνω από 500.000 πωλήσεις. Βρέθηκε σχεδόν σε όλα τα single charts της Ευρώπης αλλά και της Ιαπωνίας.

5.Βίκυ Λέανδρος – L’ Amour est bleu

Χώρα: Λουξεμβούργο
Έτος: 1967
Θέση: 4η
Ερμηνεύτρια: Βίκυ Λέανδρος
Μουσική: André Popp
Στίχοι: Pierre Cour
Λίγα λόγια: Ο 12ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη. Εκείνη η χρόνια ήταν λίγο περιπετειώδης και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατακρίθηκε από πολλούς, καθώς η παρουσιάστρια ανακοίνωσε ως νικήτρια χώρα την Αγγλία με το “Puppet on the String”, χωρίς να έχει ψηφίσει και η τελευταία χώρα, η Ιρλανδία. Το “L’ amour est bleu” έγινε μεγάλη επιτυχία το 1967. Ο Brian Blackburn προσάρμοσε αγγλικούς στίχους στο τραγούδι κάνοντας το “My love is blue” και έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών.

4.Brotherhood of man – Save your Kisses for me

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος: 1976
Θέση: 1η
Ερμηνευτές: Brotherhood of Man
Μουσική: Tony Hiller, Lee Sheriden & Martin Lee
Στίχοι: Tony Hiller, Lee Sheriden & Martin Lee
Λίγα λόγια: Το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει την πρώτη θέση στον 21o διαγωνισμό της Eurovision. To “Save your Kisses for me” γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη φτάνοντας στην πρώτη θέση των singles charts στην Αγγλία, στην Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και βρίσκεται στη δεκάδα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά charts. Στην Αυστραλία φτάνει στην τρίτη θέση, στην Νότια Αφρική στην τέταρτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες την 27η και στη Νέα Ζηλανδία την ένατη. Θεωρείται ένα από τα πιο εμπορικά τραγούδια της Eurovision με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3.Johnny Logan – Hold Me Now

Χώρα: Ιρλανδία
Έτος: 1987
Θέση: 1η
Ερμηνεύτης: Johnny Logan
Μουσική: Johnny Logan
Στίχοι: Johnny Logan
Λίγα λόγια: Το “Hold me now” κερδίζει τον 32ο διαγωνισμό και η Eurovision μπορεί, για μία ακόμα φορά, να περηφανευτεί για ένα καταπληκτικό τραγούδι που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Στην Ευρώπη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα singles charts, πρώτο στην Ιρλανδία & στο Βέλγιο, δεύτερο στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στην Αγγλία, τρίτο στην Ολλανδία, τέταρτο στη Δανία, έκτο στην Ελβετία. Μέχρι σήμερα είναι στις περισσότερες λίστες ανά τον κόσμο μέσα στην τριάδα των καλύτερων τραγουδιών που πέρασαν από τη Eurovision.

2.Abba – Waterloo

Χώρα: Σουηδία
Έτος: 1974
Θέση: 1η
Ερμηνευτές: Abba
Μουσική: Benny Andersson & Björn Ulvaeus
Στίχοι: Stig Anderson
Λίγα λόγια: Η νίκη του “Waterloo” των Αbba στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision άνοιξε το δρόμο για μία τεράστια καριέρα του συγκροτήματος με επιτυχίες που διαδέχονταν η μία την άλλη. Το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε Νο1 επιτυχία στα singles charts της Ευρώπης (Αγγλία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Δυτική Γερμανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία) αλλά και στη Ν. Αφρική, ενώ έφτασε Νο3 σε Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία & Σουηδία.

Για πρώτη φορά τραγούδι της Eurovision εμφανίζεται στα top10 charts του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ν. Ζηλανδίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκανε εκατομμύρια πωλήσεις και στο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα που οργάνωσε η EBU “Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest” το 2005, κέρδισε την πρώτη θέση σαν το καλύτερο τραγούδι του θεσμού. Και όχι άδικα, καθώς φιγουράρει σε όλες τις λίστες ανά τον κόσμο σαν πρώτο ή δεύτερο.

1.Domenico Modugno – Nel Blu Dipinto Di Blu(Volare)

Χώρα: Ιταλία
Έτος: 1958
Θέση: 3η
Ερμηνευτής: Domenico Modugno
Μουσική: Domenico Modugno
Στίχοι: Francesco Migliacci & Domenico Modugno
Λίγα λόγια: Στον 3ο διαγωνισμό της Eurovision το “Volare” κερδίζει την τρίτη θέση ανάμεσα σε δέκα τραγούδια. Από εκεί και έπειτα, ξεκινάει μία κορυφαία επιτυχία για το τραγούδι, θα τολμούσαμε να πούμε μέχρι και σήμερα. Ξεπέρασε τις 22.000.000 πωλήσεις ανά τον κόσμο (μαζί με τις διασκευές). Έμεινε στην πρώτη θέση του Billboard για πέντε μήνες και ψηφίστηκε από το Billboard ως το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς.

Μέχρι σήμερα το Volare θεωρείται από τα πιο εμπορικά τραγούδια της Eurovision.
Ο Modugno βραβεύτηκε με δύο Grammy, καλύτερος δίσκος και καλύτερο τραγούδι της χρονιάς. Αξίζει να σημειώσουμε πως το “Volare” ήταν η πρώτη επιτυχία που δεν ήταν Αγγλική, Αμερικανική ή Καναδική η οποία είχε τέτοια απήχηση στο χώρο της μουσικής, μέχρι και το 1994 με το “Sign” από τους Ace of Base. H μεγαλύτερη επιτυχία όμως του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι πως όλοι, λίγο πολύ, το γνωρίζουμε και το σιγοτραγουδάμε.