Με «μια βαλίτσα στο χέρι» γεμάτη με το αναπτυξιακό στόρυ του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου οι Έλληνες τραπεζίτες, καθώς έχουν προγραμματίσει δεκάδες επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα σε όλα τα μεγάλα συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη.

«Ξεφυλλίζοντας» την ατζέντα των τεσσάρων τραπεζιτών, το πρώτο μεγάλο ραντεβού των Φ. Καραβία, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτη και Π. Μυλωνά ήταν αυτή τη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα χθες και προχθές στο Λονδίνο, οπότε η Bank of America διοργανώνει το χρηματοοικονομικό της συνέδριο με πλήθος προσκεκλημένων, ενώ στη συνέχεια θα βρεθούν στις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι όπου θα διεξαχθεί το αντίστοιχο συνέδριο της Societe Generale.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει λόγω του timing –λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές και την ανάδειξη του νέου πλανητάρχη- το χρηματοοικονομικό συνέδριο της J.P. Morgan στο Λονδίνο και συγκεκριμένα το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου.

Οι αεροπορικές πτήσεις των τεσσάρων τραπεζιτών και των επιτελείων τους θα συνεχιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου, διάστημα για το οποίο έχουν προγραμματιστεί τα συνέδρια αφενός της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα, και αφετέρου της Wood στην Πράγα.

Παράλληλα, τα ελληνικά τραπεζικά στελέχη θα συμμετάσχουν και στα συνέδρια της Morgan Stanley και της Natixis που θα πραγματοποιηθούν σε Λονδίνο και Παρίσι, με κοινό κυρίως επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

Γεμάτες βαλίτσες

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα προσέλθουν σε όλα τα παραπάνω επενδυτικά events πιο σίγουροι και άνετοι από ποτέ, έτοιμοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε όποιο ερώτημα τους τεθεί. Μεγάλος σύμμαχός τους θα είναι:

  • η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά και τις διαδοχικές αναβαθμίσεις που έχει λάβει η πιστοληπτική τους ικανότητα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης,
  • η υψηλή μερισματική πολιτική που υπόσχονται για τις επόμενες χρήσεις έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια και
  • οι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις και τα business plans που έχουν καταστρωθεί την επόμενη τριετία.

Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα

Τραπεζικό στέλεχος με πολυετή παρουσία σε όλα τα μεγάλα roadshows του πλανήτη εξηγεί στην «Α» πως την δεδομένη χρονική στιγμή οι διοικήσεις των Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας θα βρεθούν αντιμέτωπες με τρία κρίσιμα ερωτήματα στα οποία θα αναζητήσει πειστικές απαντήσεις την δεδομένη χρονική στιγμή η διεθνής επενδυτικής κοινότητα.

Αρχικά σε ποια επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν τα κέρδη και οι βασικοί οικονομικοί δείκτες με την ολοκλήρωση του 2024. Οι Έλληνες τραπεζίτες, με δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 ολοκληρώθηκε με κέρδη άνω των 2,2 δισ. ευρώ για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες, θα δώσουν εύκολες εκτιμήσεις ότι στο κλείσιμο της τρέχουσας χρήσης αυτά θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Άλλωστε στα business plans της τριετίας 2024 – 2026, οι τραπεζίτες έχουν προβλέψει διατήρηση των κερδών σε επίπεδα πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ, με τους δείκτες αποδοτικότητας να κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Το “στοίχημα” αυτό θα τους επιτρέψει να έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους στις συζητήσεις με τον SSM για τις επόμενες -πιο γενναίες- διανομές μερισμάτων, οι οποίες, επίσης, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Το δεύτερο και συναφές με το πρώτο ερώτημα που θα τεθεί μετ’ επιτάσεως από τους θεσμικούς επενδυτές έχει να κάνει με τον βαθμό ευαισθησίας που θα έχει η πτωτική τάση των επιτοκίων στην τελική κερδοφορία. Οι Έλληνες τραπεζίτες θα επιδείξουν ισχυρή αυτοπεποίθηση που πηγάζει από το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων που ήδη ξεκίνησε και θα κορυφωθεί το 2025 δεν είναι ικανή να επηρεάζει αρνητικά τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών.

Με βάση τα business plans η Τράπεζα Πειραιώς υπολογίζει ένα μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024, με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται σε 3,25% στο τέλος του 2024, ενώ η Eurobank έχει προβλέψει συνολικά τρεις μειώσεις επιτοκίων για εφέτος και άλλες δύο το 2025.

Τέλος, η Alpha Bank βλέπει το 3Μ Euribor στο 3,6% για το 2024, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους, ενώ η ευαισθησία του καθαρού εσόδου τόκων της τράπεζας για κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. μειώθηκε περαιτέρω στα περίπου 12 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ.

Ήδη, πάντως, οι τράπεζες έχουν σπεύσει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, εστιάζοντας σε άλλες πηγές εσόδων, οι οποίες μπορούν να ισοφαρίσουν τη “χασούρα”, όπως εξαγορές -τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας- ή ανάπτυξη εργασιών όπως το wealth management.

Το τελευταίο και ενδεχομένως κρισιμότερο ερώτημα έχει να κάνει με την εξέλιξη της πιστωτικής επέκτασης και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Οι τραπεζίτες, όπως το πράττουν με κάθε ευκαιρία, θα τονίσουν ότι παρά το αυξημένο –ακόμη- κόστος χρήματος αναμένουν επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Μάλιστα θα τοποθετήσουν και τον πήχυ για την φετινή πιστωτική επέκταση υψηλότερα των 5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι:

1) η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στη μηνιαία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, προβλέπει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί οριακά το 2024 και το 2025, διατηρώντας αμετάβλητες τις ποσοτικές της προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% εφέτος, 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026,

2) οι ευρωπαϊκοί πόροι, με κυριότερους αυτούς του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα προγράμματα τύπου “Σπίτι Μου”, θα δώσουν ώθηση, πρωτίστως στο corporate αλλά και στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Όσον αφορά στο τελευταίο, όπως έγραψε το Capital.gr, το 7μηνο του 2024 έκλεισε με νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε καθαρό δανεισμό από τις τράπεζες και τα 400 εκατ. ευρώ σε δάνεια που συνδέονται με το “Σπίτι Μου”, με την κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του και

3) το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών που γιγαντώθηκε την περίοδο αύξησης των επιτοκίων κυρίως από τις επιχειρήσεις που διέθεταν σημαντική ρευστότητα δείχνει πλέον να φθίνει.

Διαβάστε ακόμη: