Δυο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης αναμένουν στην ελληνική αγορά ομολόγων σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της ΕΚΤ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, αρχικά αναμενόταν η αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη να πραγματοποιηθεί κατά 10 μονάδες βάσης και 4-5 φορές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αύξηση, όμως, κατά 25 μονάδες βάσης και δυο φορές φαντάζει πιο φυσιολογική.

Πριν απο το πόλεμο, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές προεξόφλησαν ένα μέρος της αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων και ως ένα βαθμό αυτό διατηρείται στις τιμές.

Τα οφέλη, όμως, για τις τράπεζες θα είναι ορατά ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους όταν θα έχει περάσει μια αύξηση. Τότε όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε άμεση αύξηση στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ωστόσο στις καταθέσεις η αύξηση αναμένεται να είναι πιο χαμηλή έως ανεπαίσθητη.

Το αποτέλεσμα αυτό θα αυξήσει σημαντικά τα επιτοκιακά έσοδα και θα εξισορροπήσει τις απώλειες από τους χαμένους τόκους των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτή την περίοδο, όμως, διεξάγονται συζητήσεις για την πώληση δανείων έως 10 δισ. ευρώ στην δευτερογενή αγορά δανείων προκειμένου να ενισχύσουν οι τράπεζες τα χαρτοφυλάκια δανείων.

 

Θετικές προοπτικές

Εν τω μεταξύ η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών διατηρώντας το θετικό outlook. Σύμφωνα με τον οίκο οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.

Πιο αναλυτικά αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Ba3 από Β2, την Alpha Bank σε Β1 από Β2 και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β2 από Β3. Παράλληλα, αναβάθμισε και την Attica Bank σε Caa2 από Caa3.-0:00

Ο οίκος εξηγεί πως η αναβάθμιση οφείλεται στα εξής:

1) Οι ενισχυμένες θεσμικές συνθήκες και συνθήκες διακυβέρνησης στη χώρα που ώθησαν τη Moody’s να ανεβάσει τη βαθμολογία για το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε “Αδύναμο +” από “Αδύναμο”.

2) Η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία που σημειώθηκαν το 2021 από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, λόγω των καλύτερων λειτουργικών και πιστωτικών συνθήκων και της συνεχούς εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους, και

3) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Bank οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη βαθμίδα με βάση την ανάλυση της Moody’s. Ο οίκος σημειώνει επίσης τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στη χώρα, όπως αποτυπώνεται από τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα NPEs μειώθηκαν σε περίπου 13% τον Δεκέμβριο του 2021, από 30% τον Δεκέμβριο του 2020 και σχεδόν 60% το 2015. Η προοδευτική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, που ήταν στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022 από 28% τον Ιούλιο του 2013, συνέβαλε επίσης στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το εγχώριο χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ μειώθηκε σε περίπου 60% στο τέλος του 2021, από 117% το 2014, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη απομόχλευσητων NPEs και την αύξηση του ΑΕΠ από τις τράπεζες καθώς οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά ομαλοποιούνται.

Περαιτέρω αναβάθμιση τους επόμενους 12-18 μήνες

Η Moody’s αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις στην οικονομία λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αρνητικού αντίκτυπου στην τουριστική βιομηχανία.

Οι αξιολογήσεις θα δεχτούν περαιτέρω αναβάθμιση τους επόμενους 12-18 μήνες, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν υγιή κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ υλοποιούν πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους, μειώνοντας περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια και αξιοποιώντας τις δυνατότητες οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει ο οίκος.

Το RRF της ΕΕ πιθανότατα θα ωφελήσει σημαντικά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να κινηθεί σε μέσο όρο στο 3-4% κατά την περίοδο 2022-2025, παρέχοντας στις τράπεζες καλές ευκαιρίες δανεισμού που θα στηρίξουν τα έσοδά τους.