Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας το θετικό outlook.

Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) και την Attica Bank.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει τις Εθνική και Eurobank Ba3 από B2, την Alpha Bank σε B1 από B2 και την Τρ. Πειραιώς σε B2 από B3, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές. 

Που οφείλεται η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

1) Στην ενίσχυση σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία βελτιώνει το μακροοικονομικό προφίλ.

2) Στη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία όπως αυτή καταγράφηκε με βάση τους ισολογισμούς του 2021 από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Η βελτίωση αποδίδεται στις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πίστωσης και την εφαρμογή των σχεδίων μετασχηματισμού.

3) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Bank οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη βαθμίδα.

Βελτίωση των πιστωτικών προφίλ

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της Moody’s ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.