search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νέα σχέδια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

H κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα μας!

λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού διαδρόμου από την πόλη στο Ορμένιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από εκεί στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη έχει καταστήσει την ελληνική λιμενική υποδομή κομβική για τις δραστηριότητες των συμμάχων της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι γι’ αυτόν, κυρίως, τον λόγο που το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις, που ελήφθησαν σε υψηλότατο επίπεδο, να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες».

Σύμφωνα πηγές του θα ανατεθεί τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ η εκπόνηση των περιβαλλοντικών και άλλων μελετών που απαιτούνται, αλλά και η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης (master plan), όπως και business plan. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουν τα έργα επέκτασης και εξοπλισμού του λιμανιού –μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η περαιτέρω εκβάθυνσή του για να μπορεί να φιλοξενεί ακόμη μεγαλύτερα πλοία–, θα τακτοποιηθούν χωροταξικά εντός της χερσαίας ζώνης και σε κατάλληλες υποδομές οι σημερινοί χρήστες του λιμανιού και θα γίνουν και οι όποιες άλλες επενδύσεις χρειαστούν.

Το σχετικό πρότζεκτ αντιμετωπίζεται από το Δημόσιο ως πρόγραμμα επαύξησης της αξίας περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου του. Ωστόσο παραμένει επί του παρόντος άγνωστο αν στο μέλλον θα ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Με δεδομένη πάντως την επαυξημένη γεωπολιτική σημασία του λιμανιού και μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις που δρομολογούνται, είναι σαφές πως οποιαδήποτε σχετική συζήτηση τοποθετείται στο απώτερο μέλλον.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και από το US Army Military Deployment and Distribution Center (SDDC).

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, με τις οποίες έχει συνομιλήσει η «Κ», «το λιμάνι έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας, με αποδεδειγμένη επιτυχία στις οδικές και σιδηροδρομικές του ικανότητες για παράδοση σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης» και έχει αποκτήσει έτσι «ζωτική σημασία, επιτρέποντας επιτυχείς μεταβάσεις των αμερικανικών δυνάμεων προς υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας».

Στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, επίσης, αναπτύσσεται ο τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade, ενώ στην περιοχή επιδιώκεται και η χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου. Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αποτελεί επίσης το σημείο από το οποίο ξεκινάει o ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός (IGB) μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 182 χλμ. και έχουν χωροθετηθεί οι αναγκαίες συναφείς εγκαταστάσεις, συνδέοντας τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, αλλά και τον αγωγό TAP.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ