Το πρόγραμμα γνωστό ως Δεύτερη Ευκαιρία, καθώς το lockdown και η παράταση στις αναστολές πληρωμών, μεταθέτουν την εφαρμογή του νέο πτωχευτικού νόμου για το φθινόπωρο του 2021.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως «ο νέος πτωχευτικός θα ξεκινήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και σε καμία περίπτωση την 1η Ιανουαρίου 2021, όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα». Τοποθετούν την εφαρμογή του, το νωρίτερο, στα τέλη Ιουνίου 2021, ενώ εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο αυτό να συμβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες» λένε και συμπληρώνουν πως:
-το τεχνικό σκέλος της πλατφόρμας που θα εξυπηρετεί τα αιτήματα δεν είναι ακόμα έτοιμο.
-αναμένεται η έκδοση περίπου 50 υπουργικών αποφάσεων που θα συγκεκριμενοποιούν τα άρθρα του νόμου και τις διαδικασίες.
-εκκρεμεί η στελέχωση αλλά και η εκπαίδευση των δικαστών που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το νέο πτωχευτικό.
Στο μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης, οι τράπεζες ανακοίνωσαν την επέκταση των moratorium μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων, θα μπορούν -εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία-, να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων, επίσης θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 παράταση, με την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.
Όμως το ενδεχόμενο πολλοί δανειολήπτες να μην μπορέσουν να επανέλθουν στην ομαλή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους μετά τη λήξη των moratorium, ανησυχεί έντονα τις τράπεζες.
Για το λόγο αυτό, εκείνοι οι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας λόγω του covid -και με την προϋπόθεση ότι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την κρίση- θα μπορούν να ζητήσουν τη σταδιακή επαναφορά στην καταβολή της συμβατικής δόσης.
Θα πληρώνουν δηλαδή για διάστημα 3-9 μηνών μειωμένη δόση κατά 40% ή 50%.
Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε προ ημερών το πρόγραμμα «Εθνική Γέφυρα» που προσφέρει μειωμένη δόση κατά 50% σε όλους τους δανειολήπτες.
Ανάλογα προγράμματα ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς το μεγάλο «crash test» για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη των μορατόριουμ.
Οι τράπεζες λοιπόν με τα προγράμματα μειωμένης δόσης, θέλουν να περιορίσουν τον κίνδυνο και να γράψουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβληματικά δάνεια στους ισολογισμούς τους και να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες προβλέψεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μορατόρια «μπλοκάρουν» τον νέο πτωχευτικό νόμο
Το πρόγραμμα γνωστό ως Δεύτερη Ευκαιρία, καθώς το lockdown και η παράταση στις αναστολές πληρωμών, μεταθέτουν την εφαρμογή του νέο πτωχευτικού νόμου για το φθινόπωρο του 2021. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως «ο νέος πτωχευτικός θα…