Η Ιαπωνία θέσπισε σήμερα νόμο, που ζητείτο να υιοθετηθεί μετά την θεαματική απόδραση το 2019 του πρώην διευθύνοντα συμβούλου των Renault και Nissan Κάρλος Γκοσν και επιτρέπει στα δικαστήρια να παρακολουθούν με GPS πού βρίσκονται πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και τα οποία αφήνονται ελεύθερα με εγγύηση.
Ο νόμος επιτρέπει την τοποθέτηση συσκευών γεωεντοπισμού για να αποφεύγεται η φυγή εκτός της ιαπωνικής επικράτειας ανθρώπων που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.
Στους κατηγορούμενους θα απαγορεύεται να τις αφαιρέσουν ή να τις καταστρέψουν, όπως και να εισέρχονται σε περιοχές στις οποίες τους έχει απαγορευτεί η είσοδος από τα δικαστήρια, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Σε περίπτωση παραβίασης, θα είναι δυνατό να τεθούν υπό κράτηση και να τους επιβληθεί μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Ο γεωεντοπισμός ανθρώπων, που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση, και προσώπων που έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό, υπάρχει σε πολλές χώρες.
Αιτήματα για την έγκρισή του στην Ιαπωνία διατυπώθηκαν μετά την φυγή εκτός της χώρας του Γκοσν τον Δεκέμβριο του 2019.
“Για να αποφευχθεί επανάληψη περιστατικών αυτού του είδους, οφείλουμε να συζητήσουμε πώς να κλείσουμε τα κενά του συστήματος (ασφαλείας), αυξάνοντας το ποσό της εγγύησης βάσει της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων του κατηγορούμενου και υιοθετώντας έναν ηλεκτρονικό τρόπο παρακολούθησης με GPS”, πρότεινε τότε η συντηρητική και μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στη χώρα Γιομιούρι Σιμπούν.
Η απίστευτη απόδραση του Γκοσν με ιδιωτικά τζετ που είχαν μισθώσει συνεργοί “αποδεικνύει ότι οι πλούσιοι που έχουν υποστήριξη καταφέρνουν να διαφύγουν στο εξωτερικό ασχέτως αυστηρότητας των όρων απελευθέρωσης με εγγύηση που επιβάλλουν τα δικαστήρια”, δήλωνε τότε ο Τσουνεχίκο Μαέντα, πρώην εισαγγελέας.
Ο επιχειρηματίας είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση στο Τόκιο ενώ παράλληλα του είχε απαγορευτεί να εγκαταλείψει την ιαπωνική επικράτεια εν αναμονή δίκης για καταγγελλόμενες οικονομικές ατασθαλίες όταν ήταν επικεφαλής της Nissan.
Ο 69χρονος Γαλλο-λιβανο-βραζιλιάνος κατέφυγε στον Λίβανο, χώρα που δεν εκδίδει τους υπηκόους της.
Δικαστική έρευνα στη Γαλλία οδήγησε τον Απρίλιο του 2022 στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του για παθητική δωροδοκία, κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, κατάχρηση εμπιστοσύνης και ξέπλυμα χρήματος από συμμορία. Ο ίδιος αμφισβητεί τις κατηγορίες αυτές της γαλλικής δικαιοσύνης.
-
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Αυτή είναι η Ουκρανή δημοσιογράφος που θα καταθέσει υπέρ του
-
«Βουτιά» στο 3% για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, λόγω ενέργειας – Τα τρόφιμα στο +11,4%
-
Τραϊάνα Ανανία: «Έχω έναν πολύ ωραίο κ@@ο και η τελειότητα πονάει»
-
Eurovision 2023: Αυτές είναι οι 10 πρώτες χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό