Θορυβημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί μετά την άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων η οποία καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στη χώρα και κυρίως στην Αττική, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να βρίσκεται σε εγρήγορση για τη λήψη μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν για όλη τη χώρα 842 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 15 ημερών. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά (427) εντοπίστηκαν στην Αττική.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως τόνισε, αν διαπιστωθεί ότι σε βάθος 5-7 ημερών υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης προληπτικών μέτρων νωρίτερα, προτού υπάρξει επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος θεωρούνται επικίνδυνοι μήνες και για τον ιό της γρίπης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι έως το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από τα δεδομένα ενός 24ωρου. Όπως είπε, πρέπει να εξεταστεί αν πρόκειται για τυχαία αύξηση ή αν θα επιβεβαιωθεί μια σχετική τάση.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα δήλωσε προβληματισμένη από την αύξηση των κρουσμάτων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου. Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τα όποια κρούσματα από το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.