Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βενεζουέλας διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκειμένου να καταστείλουν την αντιπολίτευση με εντολές που έρχονται από την κορυφή του καθεστώτος, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (20/09).
«Οι έρευνες και οι αναλύσεις μάς υποδεικνύουν πως το κράτος της Βενεζουέλας στηρίζεται στις υπηρεσίες πληροφοριών και στους πράκτορές της, ώστε να καταστείλει τη διαφωνία στη χώρα. Κάνοντάς το, διαπράττονται σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως πράξεις βασανιστηρίων και σεξουαλική βία», κατήγγειλε η Μάρτα Βαλίνας, Πρόεδρος της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, για τη Βενεζουέλα.
Τα συμπεράσματα που παρουσιάσθηκαν σήμερα (20/09) δίδουν λεπτομέρειες για την αλυσίδα διοίκησης και τον ρόλο διαφόρων προσώπων στην «εκτέλεση ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου από τον Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με σκοπό να αντιστρέψουν την εναντίωση προς την κυβέρνηση», υπογράμμισε η αποστολή.
Η αποστολή κατέγραψε 122 περιπτώσεις θυμάτων «που υπέστησαν βασανιστήρια, σεξουαλική βία και / ή άλλη βάναυση και απάνθρωπη μεταχείριση» από πράκτορες των υπηρεσιών στρατιωτικής αντικατασκοπίας (DGCIM).
«Τα βασανιστήρια πραγματοποιούνταν στο αρχηγείο της Μπολέιτα στο Καράκας και ένα δίκτυο μυστικών κέντρων κράτησης, σε όλη τη χώρα», ανέφερε η επιτροπή.
Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (SEBIN), «βασάνισε ή κακομεταχειρίσθηκε κρατούμενους –συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, διαδηλωτών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– κυρίως στο κέντρο κράτησης, στο Καράκας», επισημάνθηκε.
Η αποστολή ερεύνησε τουλάχιστον 51 περιπτώσεις, από το 2014.
«Η SEBIN και η DGCIM κατέφυγαν αμφότερες σε υπερθετικό βαθμό στη σεξουαλική και σεξιστική βία, προκειμένου να βασανίσουν και να ταπεινώσουν τους κρατούμενους. Οι παραβιάσεις και τα εγκλήματα συνεχίζονται έως σήμερα», τονίσθηκε στην έκθεση.
«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις υπηρεσίες πληροφοριών του κράτους, που ενορχηστρώθηκαν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εκτυλίχθηκαν σε ένα κλίμα σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας», υπογράμμισε ο Φρανσίσκο Κοξ, μέλος της επιτροπής.
Εκτός από τα συμπεράσματα για τον ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών, η επιτροπή δημοσίευσε, επίσης, έκθεση για τα εγκλήματα και τους εκβιασμούς εις βάρος του τοπικού πληθυσμού στις πλούσιες (σε χρυσό) ζώνες της χώρας «από κρατικούς ή μη παράγοντες».
Η έκθεση κατέγραψε λεπτομερώς τους φόνους, τις εξαφανίσεις, τους εκβιασμούς, τις σωματικές βλάβες και τη σεξουαλική και σεξιστική βία.
«Οι αρχές, όχι μονάχα δεν εμπόδισαν και δεν ερεύνησαν αυτές τις καταπατήσεις δικαιωμάτων, αλλά έλαβαν μέρος σε αυτές», σημειώθηκε στο έγγραφο, σημειώνοντας την περίπτωση του Γκραν Σαμπάνα στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια).
«Στην κοινότητα Γκραν Σαμπάνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, η επιτροπή κατέγραψε πολλές περιπτώσεις σε βάθος, όπου οι δυνάμεις του κράτους επιτέθηκαν σε αυτόχθονες πληθυσμούς, σκοτώνοντας και βασανίζοντας ανθρώπους.
Πρόκειται κυρίως για συγκρούσεις έπειτα από την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διοχετεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Γκραν Σαμπάνα από τη Βραζιλία, το 2019», υπογραμμίσθηκε.
«Η κατάσταση στην πολιτεία Μπολίβαρ και άλλες μεταλλευτικές ζώνες είναι βαθιά ανησυχητική. Οι τοπικοί πληθυσμοί, περιλαμβανομένων των αυτόχθονων πληθυσμών, εγκλωβίστηκαν στη βίαια μάχη ανάμεσα στο κράτος και τις ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις για τον έλεγχο του χρυσού», δήλωσε η Πατρίσια Ταπατά Βάλντες, μέλος της επιτροπής.
«Η επιτροπή μάς υπογραμμίζει την ανάγκη μίας περαιτέρω ενδελεχούς έρευνας για την περιοχή, η οποία αποτελεί ξεχασμένη ζώνη της χώρας που παράγει μεγάλες ποσότητες νόμιμου και παράνομου πλούτου από μεταλλεύματα», εντοπίσθηκε.
Η επιτροπή, που συγκροτήθηκε το 2019, δεν είχε το δικαίωμα να μεταβεί στη Βενεζουέλα και χρειάσθηκε να διεξαγάγει την έρευνα από συνοριακές περιοχές και μέσω συνεντεύξεων εξ αποστάσεως.
Βασίζει τα συμπεράσματα σε 246 εμπιστευτικές συνεντεύξεις «μεταξύ των οποίων και με θύματα, μέλη των οικογενειών τους και πρώην υπαλλήλους των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών», καθώς και σε φακέλους εγγράφων και άλλα νομικά έγγραφα.
«Η Βενεζουέλα παραμένει αντιμέτωπη με μία βαθιά κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η κ. Βαλίνας που ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη χώρα, «ώστε να προωθηθεί η δικαιοσύνη, η λογοδοσία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Διαβάστε ακόμη: