Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν και σήμερα (30/06) βαριές απώλειες. Η συνεδρίαση ολοκληρώνει τον Ιούλιο, το δεύτερο τρίμηνο, αλλά κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο κίνδυνος πιθανής οικονομικής ύφεσης εξακολουθεί να κυριεύει τις αγορές και έτσι, οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σε ένα μαζικό… «ξεπούλημα», με σκοπό να ρευστοποιήσουν μέρος των τοποθετήσεών τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν το –2%, ενώ κανένας εκ των βασικών του κλάδων δεν κινείται ανοδικά.

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο υπόκεινται σε απώλειες πλησίον του –2.60%, ενώ εκείνο του Λονδίνου διαγράφει περί του 2.40%.

Οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πρώτων υλών δέχονται τις εντονότερες πιέσεις, με τον πρώτο να πραγματοποιεί «βουτιά» της τάξεως του 4.20% και τον δεύτερο να χάνει περί του 3.40%. Στο –3.20% βρίσκεται ο κλάδος των τραπεζών και στο 3.10% ο μεσιτικός.

Η διαρκής εκροή από τις μετοχές έχει προκαλέσει εντονότατους «τριγμούς» στα χρηματιστήρια.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος μετρά την πορεία των χρηματιστηρίων από πενήντα ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, βρίσκεται σε δρόμο να καταγράψει το χειρότερο εξάμηνο από τη σύστασή του, καθώς από τις αρχές του έτους οι απώλειες ξεπερνούν το 20%.

Αυτή η υποχώρηση μεταφράζεται από εκροές της τάξεως των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης

Παράλληλα, εντείνεται ο προβληματισμός για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς δυνητικά θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των οικονομιών.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τα κυριότερα της Ευρώπης (1.30%), επηρεασμένο από την κατάσταση συναγερμού που τέθηκε στη Γερμανία αναφορικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου.

Ηπιότερη η πτώση των χρηματιστηρίων σε ΛονδίνοΠαρίσι και Μιλάνο, υποχωρώντας κατά 0.70%0.45% και 0.41%, αντίστοιχα.

Ο Γερμανός Υπουργός ΟικονομικώνΡόμπερτ Χάμπεκ, κήρυξε κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια στη χώρα, ζητώντας από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να συνεργασθούν, σε μία εθνική προσπάθεια διάσωσης της ενέργειας, εν όψει του χειμώνα.

Η ανακοίνωση «πυροδότησε» νέο… άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να «σκαρφαλώνουν» έως και 5.6%.

Συγκεκριμένα, εκείνα στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ αναρριχήθηκαν κατά 4.8%, στα 133.25€. Μάλιστα, από την στιγμή που οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν, έχουν ανέβει κατά τουλάχιστον 50%.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης στις 23/06, είδαν το «φως» της δημοσιότητας τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, η οποία «κατρακύλησε» σε χαμηλό δεκαέξι μηνών.