Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος για εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Δεκέμβριο και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ καθώς και για το υπόλοιπο του Δώρου Χριστουγέννων. Επιπροσθέτως, το επίδομα παιδιού και αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν μέσα στον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ethnos.gr, τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθούν μετά τις 5 Ιανουαρίου και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα 11 – 15/1. Για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ.

  • Δώρο Χριστουγέννων

Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν και ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων έως 31/1 από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

  • Ενίσχυση επιστημόνων

Για τον Ιανουάριο έχει παραπεμφθεί και η πληρωμή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος σε επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολήπτες, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αναμένεται να είναι της τάξης των 400 ευρώ και θα καταβληθεί μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον καθορισμό των δικαιούχων, του ύψους του επιδόματος, των εισοδηματικών κριτηρίων, των όρων, των προϋποθέσεων της διαδικασίας κλπ.

  • Επίδομα παιδιού

Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού 2020 για όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση από χθες 28 Δεκεμβρίου έως 15/1. Υπενθυμίζεται πως χθες 28 Δεκεμβρίου άνοιξε ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις Α21 για τους δικαιούχους που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση αλλά και για όσους ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή. Οι αιτήσεις Α21 θα συνεχίζονται έως 15 Ιανουαρίου και ακολούθως θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή για τους τελευταίους δικαιούχους του 2020.

  • Αναδρομικά κληρονόμων

Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων. Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων – που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών – οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι μπορούν να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών, ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα. Υπενθυμίζεται πως ζητούνται 3 πιστοποιητικά:

  1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
  3. Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.