Σύμφωνα με έρευνα του περασμένου Οκτωβρίου από την Oxford Economics, οι αμοιβές στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξάνονται με ρυθμό που ξεπερνά τα προπανδημικά επίπεδα. Φαίνεται ότι η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σημαντικό ζήτημα στην κάλυψη των αναγκών της, υπάρχει έλλειψη ικανού προσωπικού και οι υπεύθυνοι προσλήψεων προσπαθούν να τη διαχειριστούν συνδυαστικά με την τάση των παραιτήσεων. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί νέες ευκαιρίες για νέους επαγγελματίες.

Στις αρχές του Οκτώβρη, η Τράπεζα της Αμερικής αύξησε τον κατώτατο μισθό της κατά 5%. Η ωριαία αποζημίωση στην Amazon στην Αμερική έφτασε τα 22,5 δολάρια, τη στιγμή που οι αγώνες των συνδικαλιστών στις ΗΠΑ αφορούν τη θέσπιση κατώτατης αποζημίωσης στα 15 δολάρια. Βέβαια, κάποιοι κλάδοι είναι περισσότερο ωφελημένοι από αυτήν την τάση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγου χάρη, η αύξηση των μισθών στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, άγγιξε το 8% τον Ιούλιο, ενώ οι αυξήσεις στον κατασκευαστικό τομέα είναι πολύ μικρότερες. Στις ΗΠΑ, οι αμοιβές των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων ανεβαίνουν κατά 70% γρηγορότερα από εκείνες των καλύτερα αμειβομένων.

Είναι βέβαια γεγονός ότι οι αναλυτές δεν έχουν κατασταλάξει για τις αιτίες και τους συσχετισμούς αυτών των τάσεων, για τον ρόλο δηλαδή που παίζει ο πληθωρισμός σε αυτές τις αυξήσεις ή αν αυξάνεται το μερίδιο εργασίας στο ΑΕΠ των κρατών. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου ωστόσο ο πληθωρισμός φτάνει σε υψηλά που είχαν χρόνια να καταγραφούν, το μερίδιο εργασίας είχε πέσει σημαντικά πριν από τον Covid, συνεπώς τώρα θα μπορούσε να καταγράφεται μια διόρθωση.
Ανάλογα με τις ανάγκες και τις τάσεις των κατά τόπους αγορών, οι επαγγελματίες που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο, μπορούν να αναγνωριστούν κάποιες συνολικές τάσεις. Οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες, για παράδειγμα, είδαν αυξήσεις, ενώ προβλέπεται ότι και στο μέλλον η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους και η αποζημίωση για αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση πελατών και τις πωλήσεις επίσης βρίσκονται ψηλά στις εκτιμήσεις, όπως και οι data engineers και οι developers.

Οι ευκαιρίες

Ειδικότερα, στις πρώτες θέσεις του Indeed και του Business Insider, στις λίστες τους με τα επαγγέλματα τα οποία προσφέρουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στους επαγγελματίες τους, βρίσκονται τα εξής:
– Software developers
– Επαγγελματίες ιατρικής τεχνολογίας
– Information security analysts
– Φυσικοθεραπευτές
– Νοσηλευτές
– Στελέχη ιατρικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών
– Ειδικοί marketing
Άλλες έρευνες, όπως της αμερικανικής Payscale, τοποθετούν στις λίστες τους και τους Συμβούλους ομορφιάς, τους Social media managers, τους Κομμωτές και τους Συμβούλους πωλήσεων, τους Senior Recruiters (μάλλον στον απόηχο των παραιτήσεων και των ελλείψεων) και τους Συνεργάτες ιατρικών ερευνών.