«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, μετά τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή για το θέμα της ακύρωςης του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αθήνα φαίνεται να επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο επεισόδιο με την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ έναντι του Ελληνα πρωθυπουργού, όταν και ακύρωσε το προγραμματισμένο από καιρό ραντεβού τους, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή του, ενοχλημένος από τις δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αποτελούν δίκαιο και διατυπωμένο από χρόνια αίτημα της Αθήνας και το οποίο δεν θα μπορούσε να μην τεθεί σε μια τέτοιου επιπέδου συνάντηση και συζήτηση.

Η διαρροή αυτή της Αθήνας έρχεται σε απάντηση των όσων είπε λίγο νωρίτερα ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική βουλή, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το περιστατικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει προκαλέσει σάλο και τα πυρά όχι μόνο της ελληνικής πλευράς αλλά και της βρετανικής αντιπολίτευσης, του βρετανικού Τύπου και των Βρετανών πολιτών.

Ο Σούνακ απάντησε στην απρέπεια με νέα απρέπεια λέγοντας ότι είναι… ανάρμοστο να αναμοχλεύουμε θέματα του παρελθόντος αντί να ασχολούμαστε με το μέλλον, ενώ χρησιμοποίησε το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε και χθες με διαρροές -και το οποίο έχει ήδη διαψευστεί από χθες από την Αθήνα- ότι είχαν συμφωνήσει να μην τοποθετηθεί δημόσια ο Κ.Μητσοτάκης στο θέμα των Γλυπτών.

Το ίδιο πνεύμα είχε και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα, όταν επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την καθιερωμένη ενημέρωση της ΠτΔ.

«Δυο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δε θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες σχέσεις έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερος ότι είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής συνάντησης: ότι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ήταν τα όσα χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην ΠτΔ.

Η κίνηση του Σούνακ τού έχει γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς δέχεται πυρά πανταχόθεν, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών λαμβάνει ανέλπιστη θετική δημοσιότητα.

Διαβάστε ακόμη: