Οι ενστάσεις και προσφυγές από τον Ακτωρα, την Μηχανική και την Εκτέρ αναφορικά με την προεπιλογή τριών εταιριών στον διαγωνισμό – μαμούθ των 142,5 εκατ. ευρώ του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία δομών σε Χίο, Λέσβο και Έβρο, έχουν προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου το οποίο απεγνωσμένα αναζητεί τρόπους απεγκλωβισμού του μεγάλου διαγωνισμού.

Ο οποίος σημειωτέον αποτελεί συνέχεια του διαγωνισμού για τον φράχτη του Έβρου, έργο μεταλλικό, που αφορούσε συντήρηση και επέκταση των υφιστάμενων τμημάτων προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατήσει το Υπ. Προστασίας του πολίτη το οποίο είχε καλέσει απευθείας, με πρόσκληση τις εταιρίες Τέρνα, Μυτιληναίος, Ιντρακάτ και Άκτωρ.

Ωστόσο η Άκτωρ δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία καθώς η ύπαρξη τότε διοικητικών προβλημάτων, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, δεν της επέτρεψε να εκδώσει εγγυητική επιστολή.

Έτσι, οι άλλες 3 τεχνικές εταιρίες μοιράστηκαν τη δουλειά.

Και είναι οι ίδιες που προεπιλέχθηκαν την ώρα τούτη από το Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου να συνεχίσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για το έργο των 142,5 εκατ. ευρώ που δημοπρατείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, πλην όμως πρόκειται για δουλειά που η πιάτσα βοά ότι είναι μοιρασμένη μεταξύ των τριών διεκδικητών!

Υπό το πρίσμα τούτο και υπό την πίεση των καιρών, το αρμόδιο υπουργείο φοβούμενο ότι το έργο θα εγκλωβιστεί εν μέσω ενστάσεων και προσφυγών αναζητεί κυρίως με τον Ακτωρα, την ύπαρξη συμβιβαστικής λύσης.

Κοινώς, οι νταραβεριτζήδες του υπουργείου όπου ηγείται ο Νότης Μηταράκης, τα έργα και τις μέρες του οποίου στο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη διερευνούν οι κοινοτικές αρχές, έπιασαν δουλειά!

Και οι πληροφορίες λένε ότι ως αντάλλαγμα για να αποσύρει ο Άκτωρ τις ενστάσεις και προσφυγές του, να μην μπλοκάρει το έργο δηλαδή, προτείνεται η ανάθεση άλλου έργου!!!

Ενέργειες πρωτοφανείς που λαμβάνουν χώρα κατά παρέκκλιση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας και που στην πράξη έρχονται να επιβεβαιώσουν γιατί η Κομισιόν μετά από σχετικές καταγγελίες διενεργεί έρευνα για τη διαχείριση των κονδυλίων από το υπουργείο του Μηταράκη!

Μέχρι και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη κατά πληροφορίες έχει προσεγγίσει ο Μηταράκης προκειμένου να διατυπωθεί πρόταση στον Ακτωρα να δεχθεί να αναλάβει απευθείας την επέκταση του μεταλλικού φράγματος του Έβρου, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο η διοίκηση του Ελλάκτωρα είναι αμετακίνητη στις θέσεις της και επουδενί δεν δέχεται να συμβιβαστεί ούτε να λάβει ανταλλάγματα θέλοντας ξεκάθαρα να υποδηλώσει προς την κυβέρνηση και μεμονωμένους υπουργούς ότι δεν πρόκειται να καταστεί ουραγός των εξελίξεων και ότι στην πράξη θα διεκδικήσει τον διαχρονικό της ρόλο στο εργοληπτικό σύστημα.

Υπό αυτή την έννοια ο «ανένδοτος» του Ελλάκτωρα συνεχίζεται καταδεικνύοντας στην πράξη ότι το εν εξελίξει εργολαβικό παιχνίδι που θα κρίνει και την κυριαρχία στο χώρο, θα έχει πολλά επεισόδια…