Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αγορά εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης χρειάζεται δυναμική επανεκκίνηση, προσέλκυση ξένων επενδυτών αλλά και σε κάθε περίπτωση ισχυρά business stories που θα ενεργοποιήσουν δυνάμεις και θα αφήσουν πίσω τους βαρίδια και εγκλωβισμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι σε 25 μέρες επί της ουσίας κρίνεται η κατεύθυνση της αγοράς, καθώς 5 καυτά stories, θεσμικά και επιχειρηματικά, είναι σε εξέλιξη και η έκβασή τους θα δώσει το στίγμα της νέας εποχής:

Η option αγοράς από τους Ολλανδούς του 12,55% των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα στον Ελλάκτορα 

Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου, λήγει το χρονικό περιθώριο και η ολλανδική Reggenborgh καλείται να αποφασίσει αν θα ασκήσει την option με τον Λεωνίδα Μπόμπολα και να αποκτήσει το 12,55% των μετοχών που κατέχει ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ομίλου Ελλάκτωρ.

Την ώρα τούτη τυπικά οι Ολλανδοί κατέχουν το 14,5% των μετοχών, ενώ οι Μπακοκαϋμενάκηδες το 25,58% ως μπροστινοί της Farallon, όπως λέει η αγορά.

Υπό αυτή την έννοια η αγορά ή όχι του ποσοστού του Λ. Μπόμπολα κρίνεται καθοριστική για το μέλλον του ομίλου, καθώς θα διαμορφώσει τελικές μετοχικές ισορροπίες, θα δώσει το στίγμα των προθέσεων των Ολλανδών μετοχικά και ενδεχομένως να προκαλέσει εξελίξεις χρηματιστηριακά.

Ο νόμος για ασυλία ΤΧΣ και συμμετοχή στις ΑΜΚ των τραπεζών 

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε από την κυβέρνηση, και αναμένεται προς ψήφιση, ο νέος νόμος που θα διέπει τον ρόλο και τη λειτουργία του ΤΧΣ, που κατατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας στις Βρυξέλλες και κυρίως στην Φρανκφούρτη.

Το κρίσιμο και καθοριστικό σημείο είναι η δυνατότητα που θα παρέχεται στο ΤΧΣ να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών υποστηρίζοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και υποβοηθώντας απόλυτα τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών με νέα κεφαλαία, έστω κρατικά, και χωρίς τούτο να εμπίπτει στις διατάξεις της Κομισιόν περί κρατικής ενίσχυσης.

Το δεύτερο μείζον ζήτημα που εμπεριέχεται στον νόμο είναι η ασυλία των στελεχών του ΤΧΣ για μελλοντικές πράξεις ή παραλείψεις.

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει η πρόβλεψη που θα υπάρχει όσον αφορά στα Δ.Σ. των τραπεζών. Γιατί θα αποτελέσει πολύ κακό σημάδι για την αγορά η τυχόν δυνατότητα επιστροφής στα Δ.Σ. των τραπεζών ξεπερασμένων πρώην τραπεζιτών που έγιναν κροίσοι εις βάρος των μετόχων, αλλά και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών που έχουν σχέσεις και συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα! Και οι οποίοι θα σπεύσουν να επωφεληθούν με προνομιακές δανειοδοτήσεις και όρους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς 

Στις 16 Μαρτίου ανανεώνονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΧΣ που κατέχει το 61,3% θα συμμετάσχει με ποσοστό 15%-25%, αναλόγως φυσικά του ενδιαφέροντος που θα υπάρξει, της ζήτησης από ξένους επενδυτές, εκ των οποίων οι νέοι θα είναι τουλάχιστον 10, ενώ οι παλαιοί, π.χ. Πόλσον, εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους.

Η γνωμοδότηση Barclays – Deloitte για Εθνική Ασφαλιστική 

Για τις 19 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η τελική και… χαλαρή, όπως ακούγεται, εισήγηση της Barclays και της Deloitte, των συμβούλων δηλαδή του ΤΧΣ που θα γνωμοδοτήσουν ως προς το ικανοποιητικό του τιμήματος του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.

Το πόρισμα των δύο οίκων θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως στη διοίκηση της Εθνικής προκειμένου να αποφανθεί τι θα πράξει με την ιστορική ασφαλιστική εταιρία.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε πως η γνωμοδότηση θα είναι… ήξεις-αφήξεις, οπότε στην τελική ο Π. Μυλωνάς και οι συνεργάτες του θα είναι εκείνοι που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις, στις οποίες, όπως η πιάτσα λέει, έχουν καταλήξει.

Ο διαγωνισμός της Εγνατίας Οδού 

Τέλος, την 1η Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές προτάσεις των υποψηφίων ομίλων για τον διαγωνισμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια, που θα αποφέρει έσοδο στο κράτος τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες λένε πως σίγουρα θα κατατεθούν 3 προτάσεις, των ΓΕΚ Τέρνα – Egis, που ήταν και η μόνη που είχε υποβάλει πρόταση στον διαγωνισμό στις 11 Δεκεμβρίου, των ομίλων Μυτιληναίου – Άβαξ που έχουν σχηματίσει συμμαχία, και πιθανόν της Vinci, αλλά και της Άκτωρ Παραχωρήσεις με την Roadis.

Από εκεί και πέρα αναμένονται οι κινήσεις του ομίλου Κοπελούζου που στην προηγούμενη φάση είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά και της Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη που ακούγεται πως προσπαθεί να διαμορφώσει κοινοπρακτικό σχήμα με Κινέζους.

Οι πληροφορίες της αγοράς, πάντως, λένε πως ήδη εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει εξωθεσμικές συζητήσεις μεταξύ των εργολάβων προκειμένου να υπάρξει κάποιας μορφής προσυμφωνία και να μοιρασθεί η δουλειά χωρίς να χτυπηθεί…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.