Το ελληνικό χρέος εκτοξεύεται, ωστόσο παραμένει, μεσοπρόθεσμα, διαχειρίσιμο, τονίζει το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την Ελλάδα.Τα νέα δεδομένα της πανδημίας δεν οδήγησαν το ταμείο σε αλλαγή προβλέψεων και εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, το γνωστό ως DSA. Ωστόσο, το ΔΝΤ περιλαμβάνει μια σειρά από σενάρια και σοκ, με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Βασικό σοκ
Ένα χαμηλότερο πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 2% του ΑΕΠ (κατά μέσο όρο) το 2021-2022 θα αυξήσει το χρέος προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6,5% έως το 2023. Οι ταμειακές ανάγκες της χώρας θα ήταν κατά μέσο όρο 1,5% μεγαλύτερες το διάστημα 2020-29 (περίοδος που είναι βιώσιμο το χρέος). Αυτό όμως θα σήμαινε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ήταν πάνω από το όριο του 15%.
Πραγματικό σοκ
Μία μείωση της ανάπτυξης κατά 4% το 2021. Αυτό θα φέρει νέα εκτόξευση του χρέους έως το 2023, πολύ πάνω από το βασικό σενάριο. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρημαδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν κατά 3,5% του ΑΕΠ. Και σε αυτό το σενάριο θα ήταν πάνω από το όριο του 15% την περίοδο 2021-22.
Επίμονο σοκ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αν τα πραγματικά επιτόκια αυξηθούν κατά 400 μονάδες βάσης σε ένα έτος, μέσα στην περίοδο 2021-29, το χρέος θα αυξηθεί κατά 7% έως το τέλος της δεκαετίας. Το κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα ήταν υψηλότερο και οι ανάγκες κατά 1% υψηλότερα.
Όλα τα σοκ μαζί
Το ΔΝΤ κάνει ένα ακόμα σενάριο. Να έρθουν όλα τα προηγούμενα σοκ ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Μια τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε το μεσοπρόθεσμο όριο του 15% το 2021-22 και θα έφτανε κοντά στο 20% στο τέλος της 10ετίας.
Το αρνητικό σενάριο για το 2021
Με φόντο το νέο προϋπολογισμό, το ΔΝΤ προβάλει το δικό του αρνητικό σενάριο με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, παρατεταμένα μέτρα για τον Covid-19 θα έφερνε πιο αργή ανάπτυξη απ’ αυτή που υπολογίζει η κυβέρνηση, αφού δεν θα λειτουργούσε η αγορά και θα απαιτούνταν νέα μέτρα στήριξης, με κρατικό χρήμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το χρέος θα αυξηθεί στο 216% του ΑΕΠ το 2021 και θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το 2026 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά. Ετσι, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 22,2% το 2021 πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο ετήσιο όριο του 15%. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται – προς το παρόν – στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ. Αίσθηση πάντως, προκαλεί η Έμμεση αναφορά του Ταμείου στην Ελλάδα, σε άλλη έκθεση που παρουσιάστηκε μέσα στο χθεσινό Eurogroup. “Σε ορισμένες χώρες με ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η παροχή της απαραίτητης δημοσιονομικής στήριξης, παράλληλα με τις μεγάλες υποχρεώσεις τους, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσμενείς αντιδράσεις από τις αγορές. Στο μετριασμό αυτών των πιέσεων, μπορούν να συμβάλουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι προληπτικές γραμμές του ESM”, τονίζει το ΔΝΤ. Οι νέες γραμμές του ESM εγκρίθηκαν και τυπικά χθες, με το ευρωπαϊκό ταμείο να αποκτά πλέον, υπερεξουσίες. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως όταν είχε φτιαχτεί η προληπτική γραμμή του ESM, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν τονίσει πως ο μηχανισμός φτιάχτηκε για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ κι αυτό γιατί φέρει πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.