Ο επικεφαλής του τμήματος του παγκοσμίου συναλλάγματος, επιτοκίων και στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της Goldman Sachs ισχυρίζεται πως πήρε 2 πολύτιμα μαθήματα, από ένα εκ των μεγαλύτερων και -πιο κοινών- κακών εκτιμήσεων που έκανε το 2023: το στοίχημα για τo reopening της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία.

Στην αρχή του έτους, η Goldman Sachs ήταν μεταξύ των τραπεζών της Wall Street που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για ένα λαμπρό 2023 εν μέρει χάρη στην ανάκαμψη της Κίνας, προβλέποντας ράλι 15% στο χρηματιστήριο της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Η προσδοκία ήταν ότι μια «έκρηξη» θα ήταν το κύμα που θα ανύψωνε αγορές και μετοχές, ωστόσο, φαίνεται πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο Kαμαξία Τριβέντι της Goldman Sachs σε μια πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε πως τα κινεζικά assets ήταν αρκετά… ασύνδετα με πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, τόσο από την πλευρά των ιδίων κεφαλαίων και επίσης από την πλευρά του σταθερού εισοδήματος. ενώ το δεύτερο μάθημα που πήρε αφορά αφορά την ανθεκτικότητα των ευρύτερων ΕΜ, ακόμη και ενόψει ενός «επιθετικού κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed, του ισχυρού δολαρίου και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Αυτός είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός συνθηκών για τα περιουσιακά στοιχεία των EM και παρόλα αυτά, τα assets έχουν υπεραποδώσει και εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά».

Εκτός της Κίνας, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κέρδισαν 16% φέτος, με τον αναλυτή να επισημαίνει πως η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν «η συνεχιζόμενη επιβράδυνση που είδαμε στην Κίνα που είχε αντίκτυπο στα περιουσιακά στοιχεία των EM όλο το χρόνο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος για την ανθεκτικότητα που παρατηρείται στις αγορές των ΕΜ ήταν η έντονη πολιτική δραστηριότητα.

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αύξησαν τα επιτόκια νωρίς, προληπτικά και επιθετικά για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο πληθωριστικό σοκ, υπογράμμισε. «Το γεγονός ότι ήταν μπροστά στο παιχνίδι σε σύγκριση με πολλές ανεπτυγμένες αγορές νομίζω ότι σίγουρα τις βοήθησε», εκτίμησε. «Η ευρύτερη νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν πολύ θετική για τα περιουσιακά στοιχεία των EM. Αναμένουμε να δούμε ανοδικές αποδόσεις για τα εν λόγω assets και το 2024» κατέληξε, σύμφωνα με το Bloomberg.