Το παρασκήνιο των καταιγιστικών εξελίξεων που προηγήθηκαν της διαγραφής του Παύλου Πολάκη έρχεται σήμερα στο φως, αποκαλύπτοντας έναν έντονο διάλογο πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την επίμαχη ανάρτηση του βουλευτή Χανίων που προκάλεσε πολιτικό σεισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιήθηκε αστραπιαία.
Ενημέρωσε αμέσως για την ειλημμένη απόφασή του να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη μια σειρά από κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Στέργιο Καλπάκη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Χρήστο Κυμπιζή, τον γραμματέα της Κ.Ο. Διονύση Καλαματιανό, αλλά και την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη.
Η ανακοίνωση της πρόθεσης αυτής δεν πέρασε «αναίμακτα», καθώς προκάλεσε την άμεση αντίδραση έμπειρων στελεχών που έβλεπαν τον κίνδυνο μιας νέας ανάφλεξης. Δύο τουλάχιστον πρόσωπα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εξέφρασαν ανοιχτά τις έντονες αντιρρήσεις τους, προσπαθώντας να λειτουργήσουν ως αναχώματα στην κλιμάκωση. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Βουλής, με την πολιτική εμπειρία που τη διακρίνει, του τόνισε με έμφαση ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας τον ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίησε για απρόβλεπτες καταστάσεις και ανεξέλεγκτες παρενέργειες, την ώρα που το κλίμα ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένο. Του ζήτησε δε, σε δραματικό τόνο, να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση εις βάρος του Χανιώτη βουλευτή.
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί μια φόρμουλα εκτόνωσης της κρίσης χωρίς την οριστική ρήξη με τον Παύλο Πολάκη. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε μάλιστα στον Σωκράτη Φάμελλο, πριν πάρει την οριστική του απόφαση, να επικοινωνήσει απευθείας με τον βουλευτή Χανίων και να του ζητήσει να κατεβάσει την επίμαχη ανάρτηση, δίνοντάς του μια τελευταία ευκαιρία υπαναχώρησης.
Εντούτοις, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στο μεταξύ είχε πραγματοποιήσει κύκλο επαφών και με άλλα στελέχη, εμφανίστηκε απόλυτος και αμετάπειστος. Η προσωπική του ενόχληση ήταν εμφανής και δεν άφηνε περιθώρια για ελιγμούς. Τους απάντησε κοφτά ότι ο βουλευτής Χανίων τον έθιξε προσωπικά και ξεκαθάρισε πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
«Τι πρόεδρος είμαι; Θα τον διαγράψω!» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Σωκράτη Φάμελλου, που έκλεισε οριστικά τη συζήτηση πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της διαγραφής. Έτσι βιαστικά, μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο, γράφτηκε ο επίλογος αυτής της εσωκομματικής κρίσης.
Διαβάστε ακόμη:
- Deutsche Bank: «Χάλκινο» για το ελληνικό Xρηματιστήριο τον Μάιο με άνοδο 8,4%
- SoftBank: Εκθρονίζει την Toyota και γίνεται η πολυτιμότερη εταιρεία της Ιαπωνίας
- Αριάνα Γκράντε: Αυτό είναι το μυθικό σπίτι όπου έμενε για το «Wicked» και πωλείται
- Γιώργος Μαζωνάκης: Με τραύματα στο πρόσωπο, η φωτογραφία που δημοσίευσε